Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, ήταν πρωτίστως μια ανείπωτη τραγωδία, ο θρήνος της οποίας αντηχεί ακόμα στα αυτιά και την ψυχή μας. Αυτό που ακολούθησε όμως, ήταν μία από τα πιο τερατώδη παραδείγματα πολιτικής εκμετάλλευσης και τυμβωρυχίας, με πιο «καραμπινάτη» περίπτωση, αυτή της στυγνής δολοφονίας χαρακτήρα εναντίον της πρώην Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου.
Το –σχεδόν 100 σελίδων- τελικό πόρισμα του ανακριτή Θανάση Μαρνέρη, με τις κατηγορίες ενάντια στη φυσική ηγεσία εκείνης της αποφράδας ημέρας και την πολιτική δικαίωση της Ρένας Δούρου, δεν δίνει τέλος σε αυτή την ιστορία. Αντιθέτως, μόλις τώρα αρχίζει.
Γιατί; Μα γιατί σχεδόν σύσσωμη τη συγκεκριμένη φυσική ηγεσία των εμπλεκομένων στην πυρκαγιά στο Μάτι, επιβράβευσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όχι μόνο προάγοντάς τους, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, δίνοντας τους και κυβερνητικές θέσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνος Τσουβάλας, τον οποίο ο Άλέξης Τσίπρας, είχε "καρατομήσει" (μαζί με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη) σχετικά με τις ευθύνες τους για την κατάληξη της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι- και μια βδομάδα μετά τις εκλογές του 2019 ανέλαβε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Η περίεργη σύμπτωση όπου αξιωματικοι της φυσικής ηγεσίας στο Ματι, αναβαθμίστηκαν με την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν σταματά εδώ
Εκτός από την πολύ -ή και καθόλου- περίεργη περίπτωση του Κωνσταντίνου Τσουβάλα και ο υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, εκείνων των ημερών, είναι σήμερα ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.
Επίσης, ο υπεύθυνος συντονισμού, (Διοικητής της ΕΜΑΚ) την 23η Ιουλίου 2018, Στέφανος Κολοκούρης, σήμερα είναι αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος.
Μόλις πρόσφατα, μάλιστα, στις 11 Μαίου, οι συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι, ζήτησαν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό και σε τέσσερις υπουργούς, να αποπεμφθεί ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και Διοικητής της ΕΜΑΚ την 23η Ιουλίου 2018. Υποστηρίζουν πως «η υπερασπιστική τακτική του κ. Κολοκούρη κατά την ανάκρισή του από τον κ. Μαρνέρη, συνιστά προσβολή στους νεκρούς μας και κατάχρηση του δικαιώματος κάποιου να αποδείξει ότι είναι αθώος».
Οι παραπάνω δεν είναι οι μόνοι. Είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που έπαιξαν αρνητικό ρόλο στο Μάτι και αναβαθμίστηκαν επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη.
Τι λέει όμως το πόρισμα Μαρνέρη, που μπήκε στη μηχανή διαστρέβλωσης των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ;
Σε ένα από τα βασικά του σημεία, το πόρισμα αναφέρει: «Η αδιαφορία που επιδείχτηκε συναρτώμενη με την αυξημένη ευθύνη των υπαιτίων συνιστά ενδεχόμενο δόλο επίτασης του κινδύνου, στον οποίο βρίσκονταν οι πολίτες, οι οποίοι σε περίπτωση πυρκαγιάς σε κατοικημένη περιοχή εξαρτώνται φυσικά άμεσα κυρίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και όχι π.χ από τον Δήμαρχο ή την Αστυνομία, που προφανώς έχουν ευθύνη, αλλά κατώτερου βαθμού και σημασίας. Αυτό το γνώριζαν οι αρμόδιοι και παρόλα αυτά αδιαφόρησαν επιδεικτικά και παρακολουθούσαν αμέτοχοι επί της ουσίας τις εξελίξεις στο Νταού Πεντέλης – Νέο Βουτζά – Μάτι, σάν τον Ξέρξη, όταν παρακολουθούσε τη ναυμαχία της Σαλαμίνας από το χρυσό του θρόνο στο όρος Αιγάλεω».
Το πόρισμα Μαρνέρη εντοπίζει επίσης ελλείψεις στην εναέρια επιτήρηση (όπως η μη χρήση των drones και καθυστερημένη ενεργοποίηση και επιχείρηση των ελικοπτέρων. Γιατί άραγε).
Το πόρισμα Μαρνέρη επισημαίνει επίσης ότι δεν υπήρξε κατά τη φάση της διάσωσης κανένα οργανωμένο σχέδιο, παρότι οι υπεύθυνοι (κυρίως της πυροσβεστικής) γνώριζαν ότι δεν είχε προηγηθεί ούτε χρήση εναέριων μέσων, ούτε απομάκρυνση των πληθυσμών.
Το πόρισμα Μαρνέρη, αναφέρεται και σε πιέσεις που ασκήθηκαν από τους υπεύθυνους που «φωτογραφίζονται», προς τον πραγματογνώμονα κ. Λιότσιο.
Το πόρισμα του κ. Μαρνέρη, εν τέλει, φέρεται να ρίχνει τις ευθύνες περισσότερο στην Πυροσβεστική και ανισοβαρώς λιγότερο στην αστυνομία και τους δημάρχους.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως να επισημανθεί πως δεν εντοπίζει καμία ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής και τη Ρένα δούρου.
Οι περιέργες, χυδαίες και σπασμωδικές κινήσεις Χρυσοχοΐδη - Μητσοτάκη
Εκτός από την επίβράβευση των προσώπων της φυσικής ηγεσίαςπου σύμφωνα με το πόρισμα Μαρνέρη φέρεται να ευθύνονται για την τραγωδία στο Μάτι, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο πρωθυπουργός ισορροπούν επί δύο χρόνια ανάμεσα στα παραληρήματα και τη λογική αντίστοιχα.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει την χυδαία -στα όρια του ποινικού- δήλωση στην οποία προέβη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε ένα γκροτέσκο παραλήρημα, φιλοξενούμενος στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, όπου για να δικαιολογήσει την πρωτοφανή ανεπάρκεια της κυβέρνησης στην αντιμετώπηση της κακοκαιρίας "Μήδεια", θημυθηκε ξαφνικά το Μάτι και είπε: «αυτοί που το ρωτούν αυτό το πράγμα (κάνουν κριτική στην κυβέρνηση) ας αναρωτηθούν τι έκαναν στο Μάτι όπου έκαψαν 100 ανθρώπους», κάτι που προκαλεσε την -χλιαρή- παρέμβαση ακόμα και του Νίκου Χατζηνικολάου, που ψέλισε πως «είναι βαρύ το "κάψαν 100 ανθρώπους"». «Καθόλου βαρύ» ήταν η απάντηση του Χρυσοχοΐδη.
Ευτυχώς, στον απόλυτα χυδαίο αμοραλισμό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη απάντησε τότε όπως του άξιζε ο συνάδελφος Φοίβος Κλαυδιανός (που παρεπιπτόντως, μαζί με τον Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο και τον Κυριάκο Δημάγγελο ξεκίνησαν πρόσφατα το «Αόρατη Πόλη» μια εξαιρετική, φρέσκια εκπομπή, πραγματικής έρευνας στο Kontra Channel).
Τίποτα από τα παραπάνω δεν αναιρεί τις πολιτκές ευθύνες της τότε κυβέρνησης Τσίπρα για την τραγωδία στο Μάτι. Αυτό το έκανε -επίσης καθόλου πλέον περιέργως- ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 16 ημέρες μετά τις εκλογές του 2019, ως πρωθυπουργός πλέον, μιλάει στην ειδική Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και αναφέρεται στο Μάτι:
«Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου πέρυσι μία μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο. Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Οδηγημένη από ισχυρότατους ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφθασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί. Οι άνθρωποι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους πριν δοθεί οιαδήποτε εντολή εκκένωσης… όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες… Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα, καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές εκείνων που, μέχρι πρότινος, δεν ενδιαφέρονταν πολύ για το θέμα».
Τώρα όλα βγάζουν νόημα σε αυτή τη μικρή "Θεωρία του ψηφοθηρικού Χάους":
Αν ένας πρωθυπουργός μιλήσει από τη Νέα Υόρκη για μια καταστροφή από την κλιματική αλλαγή, το αποτέλεσμα μετά από δύο χρόνια μπορεί να είναι ένα καταδικαστικό πόρισμα ανακριτή στην Αθήνα για την φυσική ηγεσία την περίοδο της καταστροφής, που ο ίδιος πρωθυπουργός προήγαγε και τοποθέτησε στην κυβέρνησή του.
Ας μείνουμε εδώ και ας μην προχωρήσουμε σε συμπεράσματα που πολύς κόσμος υποπτέυεται πλέον, για το τι ακριβώς μπορεί να συνέβη εκείνη τη μέρα.
Το Μάτι τους "βγήκε"... εκλογικά, αλλά πιθανόν να τους βγει και τ' όνομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου