Από τις 5 μέχρι τις 7 Απριλίου θα διεξαχθεί το 15ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Μάθατε κάτι για την προσυνεδριακή περίοδο; Εγινε προσυνεδριακός διάλογος; Ποια θέματα απασχόλησαν τα μέλη του κόμματος; Υποτίθεται ότι τα συνέδρια είναι η κορυφαία κομματική διαδικασία. Υποτίθεται ότι όλα τα κρίσιμα, όλα τα ανοιχτά ζητήματα μπαίνουν σε αυτού του τύπου τις συνάξεις. Εκεί απολογούνται οι ηγεσίες, εκεί εκφράζονται ελεύθερα οι σύνεδροι, εκεί λαμβάνονται οι αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος. Υποτίθεται...
Για τη Νέα Δημοκρατία στην παρούσα φάση αυτά είναι λεπτομέρειες. Ασήμαντες. Αλλωστε δεν έχει παράδοση. Η εσωκομματική δημοκρατία είναι περίεργος όρος. Κακόφημος. Παρέες; Ναι. Προσωπικές στρατηγικές; Μπόλικες. Παρασκήνιο; Πλούσιο. Συμμαχίες χωρίς αρχές; Σίγουρα. Αμφισβήτηση της ηγεσίας; Μόνο μετά από εκλογικές ήττες. Τάσεις και ρεύματα απαγορεύονται διά ροπάλου. Δεν θα αντιγράψουμε, λένε στη Ν.Δ, τα κουσούρια των αριστερών κομμάτων που έχουν μεγάλες επιδόσεις στους μαραθώνιους φλυαρίας και διασπώνται για ψύλλου πήδημα. Οι οργανωμένες συζητήσεις θεωρούνται επικίνδυνες. Αρχηγικό κόμμα ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι η Νέα Δημοκρατία.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης διόρισε την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου. Προφανώς χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Δικό του είναι το κόμμα. Γνώμες παίρνει, συμβουλές δέχεται, ωστόσο κάνει ό,τι θέλει χωρίς να δίνει αναφορά πουθενά και σε κανέναν. Δεν θα απολογηθεί ο πρώτος στους από κάτω. Θα δώσει όμως λογαριασμό στους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες που βοηθούν το κόμμα και τις κυβερνήσεις του. Οχι δωρεάν. Δούναι και λαβείν. Κι ας λέει ο πρωθυπουργός ότι «δεν συγκυβερνώ με τα συμφέροντα». Γελάνε όσοι ξέρουν. Τα κομματικά όργανα δεν παίζουν κανέναν ρόλο. Θυμάται κανείς πότε συνεδρίασαν τελευταία φορά; Τι συζήτησαν; Αν σχεδίασαν κάτι; Ανακοίνωσαν κάποια πρωτοβουλία στο πολιτικό ή το ιδεολογικό επίπεδο; Τόσα γίνονται στον κόσμο. Σε άλλα συντηρητικά κόμματα υπάρχει μια υποτυπώδης εσωτερική συζήτηση. Εδώ πέτρινη αδιαφορία ή στην καλύτερη περίπτωση μουδιασμένη σιωπή.
Και η κοινοβουλευτική ομάδα στο περιθώριο. Χειροκροτητές του αρχηγού οι βουλευτές. Χρήσιμοι ηλίθιοι. Να ψηφίζουν τα νομοσχέδια και να αποθεώνουν τον πρόεδρο. Με μία εξαίρεση. Ανεκτή πάντως. Αυτή για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Κι όμως ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι διοικεί το πιο φιλελεύθερο και προοδευτικό κόμμα της Ελλάδας. Ανέκδοτο. Κακόγουστο μάλιστα. Ενα συνέδριο που γίνεται λίγους μήνες πριν από μια εκλογική μάχη αναπόφευκτα θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Αν υπάρχουν διαφωνίες πρέπει να καλουπωθούν. Αν υπάρχουν ενστάσεις για τη μία ή την άλλη επιλογή της κυβέρνησης πρέπει να παραμεριστούν για να μην αρπάξουν την ευκαιρία οι πολιτικοί αντίπαλοι. Αν υπάρχουν προσωπικές πικρίες πρέπει να φασκιωθούν γιατί καραδοκούν οι εχθροί του κόμματος. Οι πικραμένοι να κάνουν υπομονή. Ο αρχηγός κάποια στιγμή θα τους καλέσει. Στόμα κλειστό τώρα, βόλεμα αύριο.
Ωστόσο υπάρχει κάτι που ανησυχεί τον πρωθιερέα της κυβέρνησης. Τι θα κάνουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί (Καραμανλής, Σαμαράς) που συχνά-πυκνά εκφράζουν, άλλος φωναχτά, άλλος διακριτικά, τις αντιρρήσεις τους για σημαντικές πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής; Θα παραστούν στο συνέδριο; Η απουσία τους θα δημιουργήσει πρόβλημα στον αρχηγό. Θα παραστούν και δεν θα μιλήσουν; Δεν είναι αυτό που θέλει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά μπορεί να το διαχειριστεί. Θα παραστούν και θα χαιρετίσουν; Αυτό θα ήταν το καλύτερο για το μέγαρο Μαξίμου. Θα παραστούν, θα μιλήσουν και θα καταθέσουν τις απόψεις τους; Το χειρότερο σενάριο. Θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα που ενδεχομένως να επηρεάσει τους ψηφοφόρους τους κόμματος, ιδιαίτερα εκείνους που στέκονται για διάφορους λόγους κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση. Θα μάθουμε σύντομα.
Ανάγωγα
Εφοδος της αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ. Εναν χρόνο μετά; Και ερασιτέχνες θα είχαν προλάβει να καταστρέψουν ή να αλλοιώσουν ενοχοποιητικά στοιχεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου