Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Παίζουν με το Graccident «θεσμοί» και πιστωτές

 
 
Νικόλ Λειβαδάρη
 
Είναι το ατύχημα που όλοι απεύχονται, αλλά και που φλερτάρουν επιμόνως: «Θεσμοί» και πιστωτές παίζουν πλέον ρώσικη ρουλέτα με το Graccident εξαντλώντας με επικίνδυνη ελαφρότητα τα όρια αντοχών της ελληνικής οικονομίας.
Η νέα λίστα Βαρουφάκη των 6,5 δις ευρώ και των 27 σελίδων που υποβλήθηκε στο Brussels Group και το EuroWorkingGroup εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ξανά… «τεχνικώς ελλιπής». Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή της πλευρά πιστωτών – η ανεπίσημη, και ουσιαστική, είναι ότι η Αθήνα έκανε δύο σαφείς υποχωρήσεις τακτικής, σε ιδιωτικοποιήσεις και πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά οι πιστωτές δεν τις κρίνουν επαρκείς: Επαναφέρουν θέμα μείωσης επικουρικών συντάξεων – δηλαδή, διατήρηση της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος – και αντιδρούν στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Η εκδοχή της ελληνικής πλευράς, όπως διατυπώθηκε από υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών μετά το χτεσινό EuroWorkingGroup, είναι πως υπάρχουν μεν σημεία σύγκλισης, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και πασιφανής πρόθεση των δανειστών να εξαντλήσουν τα όπλα της πίεσης και της πιστωτικής ασφυξίας, πριν ανοίξουν τη χρηματοδοτική ροή προς την Ελλάδα.
«Οι αντιδράσεις για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά αγγίζουν όρια ιδεολογικής εμμονής», σημείωνε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας: «Το ζήτημα όμως δεν είναι συγκεκριμένα μέτρα και κόστη – το ζήτημα είναι πια καθαρά πολιτικό: Εάν όντως επιθυμούν άμεση διέξοδο ή κορυφώνουν την πίεση για να κερδίσουν κι άλλες παραχωρήσεις».
Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα μάλλον δόθηκε με την κάθετη άρνηση του EuroWorkingGroup να συναινέσει σε τμηματική εκταμίευση της δόσης των 7 δις όπως προτάθηκε από την ελληνική πλευρά. Η πρόταση, μάλιστα, συνοδεύθηκε και από την προϋπόθεση να προηγηθεί η ψήφιση κάποιων ρυθμίσεων από τη Βουλή. Όμως οι δανειστές, σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, κατέστησαν σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εγκριθούν «πακέτο», να ψηφιστούν από τη Βουλή και κατόπιν να εκταμιευθεί συνολικά όλο το ποσό.
Κατόπιν τούτου, τα δεδομένα είναι απολύτως ασφυκτικά: Συνεδρίαση του Eurogroup για τη λήψη πολιτικής απόφασης δεν μπορεί να υπάρξει το νωρίτερο πριν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας – χωρίς ούτε κι αυτό να θεωρείται δεδομένο – και από εκεί και πέρα αρχίζει η πλεύση στα… αχαρτογράφητα νερά της ρευστότητας.
«Ουδέν σχόλιο» είναι η απάντηση που δίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο πιο είναι το χρονικό όριο αντοχών των κρατικών ταμείων, ενώ ουδείς διαψεύδει και ουδείς επιβεβαιώνει την εκτίμηση του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit: «Εάν δεν λάβουμε χρήματα εντός των επόμενων δέκα ημερών, τότε λυπάμαι, αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα».
Στην πράξη, πάντως, οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές λένε ότι δεν θα υπάρξει θέμα με τη δόση των 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, καθώς το ποσό έχει διασφαλιστεί και θα αποπληρωθεί κανονικά στις 9 Απριλίου. Για τη συνέχεια, και με δεδομένη την άρνηση για τμηματική εκταμίευση, το σενάριο που επιστρέφει στο τραπέζι είναι εκείνο μιας πολιτικής απόφασης που θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο για τις αγορές εντόκων γραμματίων από τις τράπεζες.
«Υπάρχει βάση και κλίμα για μια τέτοια συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή που βρίσκεται κοντά στη διαπραγματευτική ομάδα. «Είμαστε έτοιμοι και τεκμηριωμένοι απ’ όλες τις πλευρές – με συνεκτικό πακέτο προτάσεων, με κοστολογημένα τα πάντα, με αναλυτικά χρονοδιαγράμματα ακόμη και μήνα-μήνα για το πότε θα ψηφιστεί κάθε ρύθμιση. Το ζήτημα όμως δεν είναι αυτό, το ζήτημα είναι να αποδεχθούν πολιτικά οι εταίροι ότι μπορούμε να έχουμε το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα χτυπώντας δομικά την φοροδιαφυγή και χωρίς υφεσιακά μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου