Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Οι κατήγοροι λάκισαν

Οι κατήγοροι λάκισαν 
 
 
Οι κατήγοροι έλαμψαν διά της απουσίας τους. Τραγική η εικόνα των άδειων υπουργικών εδράνων. Ούτε ένας υπουργός. Ούτε ένας υφυπουργός. Γιατί; Διαβάστε και ξεραθείτε στα γέλια. Δεν θέλαμε, είπαν, να υπονομεύσουμε τον ανεξάρτητο ρόλο της Βουλής. Δηλαδή μας λένε ότι ζήτησαν να συγκροτηθεί προκαταρκτική επιτροπή εναντίον ενός πρώην αναπληρωτή υπουργού τον οποίο κατηγορούν ότι διέπραξε κατά τη διάρκεια της θητείας του τέσσερα σοβαρά αδικήματα και θεώρησαν θεσμικά σωστό να απουσιάσουν από τη διαδικασία, όχι όμως και από την ψηφοφορία.
Ο πλήρης ευτελισμός του κοινοβουλίου και ταυτοχρόνως μια βάναυση κακοποίηση της λογικής. Οι τύποι που ισχυρίζονται ότι το κόμμα τους είναι ο φυσικός ιδιοκτήτης της χώρας, που κομπάζουν ότι σέβονται τη δημοκρατία και προστατεύουν τους θεσμούς, που καταγγέλλουν σε όλους τους τόνους τον λαϊκισμό (των άλλων), μας καλούν να δεχτούμε το εξής... ακλόνητο επιχείρημα: ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση της προκαταρκτικής επιτροπής. Η σύστασή της προέκυψε από πρωτοβουλία τριάντα βουλευτών.
Δηλαδή, θέλουν να πιστέψουμε ότι τριάντα νοματαίοι (γιατί οι συγκεκριμένοι τριάντα και όχι κάποιοι άλλοι τριάντα είναι ένα ερώτημα), μαζεύτηκαν σ’ έναν χώρο (δεν μας ενημέρωσαν αν ήταν ταβέρνα, μπαρ, καφενείο, εστιατόριο στα βόρεια προάστια, αίθουσα της Βουλής, γραφεία του κόμματος), συνεδρίασαν και αποφάσισαν να συντάξουν το σκεπτικό για τη σύσταση της προκαταρκτικής επιτροπής.
Στη συνέχεια πήγαν στον αρχηγό του κόμματος και πρωθυπουργό της χώρας (δεν μάθαμε αν παρουσιάστηκαν και οι τριάντα ή μια επιτροπή) και του ανακοίνωσαν την απόφασή τους. Αυτός, που δεν έχει διανοηθεί μέχρι τώρα να αμφισβητήσει τη διάκριση των εξουσιών και σέβεται την ανεξαρτησία και της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας, συναίνεσε χωρίς να φέρει την παραμικρή αντίρρηση. Πρωτοφανές; Σίγουρα. Δεν έχει ξαναγίνει. Μας περνούν για μυαλοφυγόδικους.
Ο άνθρωπος, για τον πρωθυπουργό πρόκειται, που έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του, που έχει τοποθετήσει σε θέσεις-κλειδιά πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του, που φοβάται και τον ίσκιο του γιατί στο κόμμα του, παρά τα περί του αντιθέτου διαδιδόμενα, θάλλουν οι φράξιες, που έχει περιορίσει τον χώρο ευθύνης των υπουργών του προφανώς επειδή δεν είναι πολύ βέβαιος για τις προθέσεις τους, που προσπαθεί να εφαρμόσει, όπως έγραψε ο Γ. Πρετεντέρης στα «Νέα», το μοντέλο της προεδρικής πρωθυπουργίας, επέτρεψε σε τριάντα βουλευτές του να λειτουργήσουν αυτόνομα και να κάνουν κινήσεις μείζονος σημασίας χωρίς να έχουν πάρει την έγκρισή του. Πού να το πεις και ποιος να το πιστέψει;
Υπάρχει κάποιος που θα υποστηρίξει στα σοβαρά ότι στην Ελλάδα με το πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα είναι δυνατόν να γίνει κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που επιθυμεί και επιδιώκει ο επικεφαλής της κυβέρνησης; Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις -εσωκομματική σύρραξη, δυναμική αμφισβήτηση του πρωθυπουργού, κλίμα διάσπασης. Στην παρούσα φάση ο κ. Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα.
Οπότε οι τριάντα βουλευτές έκαναν αυτό που τους διέταξε ο αρχηγός τους. Με απλά λόγια: Κυνηγήστε τον Παπαγγελόπουλο και αφήστε τον Τσίπρα. Αυτόν δεν τον θέλουμε κατηγορούμενο γιατί μπορεί να αθωωθεί και έτσι θα γίνει ήρωας και εμείς θα κατηγορηθούμε για τυφλό ρεβανσισμό, αυτόν τον θέλουμε μονίμως ύποπτο. Θα σημαδεύετε τον Ρασπούτιν, αλλά τα σκάγια θα χτυπάνε τον τσάρο.
 
Ανάγωγα
Εκπλήσσομαι με όσους εξεπλάγησαν δυσάρεστα με την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ. Το έκανε νύχτα και στα μουλωχτά με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Ετσι γίνονται αυτές οι δουλειές. Πρέπει να βολέψει και μερικά δικά της παιδιά, για να σταματήσουν οι γκρίνιες που ακούγονται έντονα: «Εμείς δώσαμε τις μάχες με τους άπλυτους μαδουριστές και η κυβέρνησή μας διορίζει αβέρτα πρώην πασόκους και πρώην κνίτες. Πρέπει να γίνουμε και εμείς πρώην, για να μας φιλέψει ένα ξεροκόμματο;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου