Την ώρα που ο τουρκικός στρατός προωθείται βαθύτερα στο συριακό έδαφος και οι συγκρούσεις με κούρδους πολιτοφύλακες μαίνονται η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τα τεκταινόμενα στη Συρία.
Το Newpost.gr επικοινώνησε Άρεφ Αλομπέιντ, διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής ζητώντας του να μας αναλύσει τις εξελίξεις στην περιοχή.
Ο κ. Αλομπέιντ εκτιμά πως επιδίωξη του Ερντογάν είναι η δημιουργία ζώνης ασφάλειας βάθους 30-40 χιλιομέτρων και μήκους 460 ώστε να επιτευχθεί «η οριστική εξάλειψη του κουρδικού περάσματος προς τη Μεσόγειο».
Με αυτό ως δεδομένο ο κ. Αλομπέιντ πως «εδαφικό βάθος κάτω από 30 χιλιόμετρα θα καταδικάσει σε αποτυχία τους στόχους της επιχείρησης».
Σε σχέση με τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ζήτημα της τουρκικής επέμβασης στη Συρία ο διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας εξηγεί πως η Άγκυρα παραμένει σημαντικός οικονομικός και γεωπολιτικός εταίρος των ΗΠΑ.
Και αν αυτό είναι –ως ένα βαθμό γνωστό – ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του κ. Αλομπέιντ σε σχέση με τη στάση της Ρωσίας – συμμάχου του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.
Ο κ. Αλομπέιντ, εκτιμά πως «η Ρωσία έχει σημαντικά συμφέροντα με την Τουρκία και ο Ερντογάν για τον Πούτιν είναι πιο σημαντικός από τον ίδιο τον Άσαντ, ως εκ του τούτου υπήρχε συγκατάθεση της Μόσχας για την τουρκική επιχείρηση».
Το «βλέμμα» της Ελλάδας είναι στραμμένο στις εξελίξεις στην περιοχή την ώρα που η χώρα μας δέχεται νέες πιέσεις λόγω προσφυγικού.
Ο κ. Αλομπέιντ τόνισε πως «δεν θα υπάρξουν μεγάλα κύματα προσφύγων προς την ΕΕ όπως έγινε το 2016» φέρνοντας ως παράδειγμα τις περιοχές Τζαράμπλους και Αλ Μπαμπ που ελέγχονται από την Τουρκία και «σταθεροποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν δομές που ενθάρρυναν πολλούς Σύρους που επιστρέψουν παρά τις προσπάθειες εκτουρκοποίησης των περιοχών αυτών».
Ένα ακόμα «κεφάλαιο» στην Συριακή κρίση είναι η τύχη των αιχμαλώτων του ISIS που βρίσκονται σε συριακά εδάφη και ιδιαίτερα στους κουρδικούς θύλακες. Ως προς αυτό, ο κ. Αλομπέιντ εμφανίζεται καθησυχαστικός αφού «η μεγαλύτερη φυλακή στην οποία βρίσκονται οι τρομοκράτες του ISIS ονομάζεται Αλ Χόλ και είναι αρκετά μακριά από το σύνορο των 30 χιλιομέτρων που επιδιώκουν να πετύχουν οι Τούρκοι».
Εξάλλου, όπως είπε στο Newpost.gr: «οι περισσότεροι επικίνδυνοι τζιχαντιστές μεταφέρθηκαν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ εκτός Συρίας».
Η Ελλάδα έχει ένα ακόμα λόγο να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Συρία καθώς η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας ενδέχεται να επηρεάσει άμεσα τις κινήσεις της Άγκυρας στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «γεωπολιτικό πόκερ» με φόντο τα κοιτάσματα ενέργειας.
Ο κ. Αλομπέιντ εκτιμά πως οι επιχειρήσεις εντός συριακής επικράτειας απαιτούν «την αφοσίωση των Τούρκων (πολιτική και στρατιωτική ηγεσία) σε όλες τις λεπτομέρειες συνεπώς επηρεάζει τις τουρκικές δραστηριότητες στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο».
«Αυτό το γεγονός (παράγοντας του χρόνου) θα πρέπει αν αξιοποιηθεί σωστά από την ελληνική κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων», προτείνει κλείνοντας.
Αναλυτικά η συνέντευξη στο Newpost.gr:
1) Από ποιους παράγοντες θα εξαρτηθεί το εύρος και η χρονική διάρκεια της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία; Ποιοι είναι οι στόχοι της;
Η Τουρκική επιχείρηση είναι προκαθορισμένη εδώ και δυο χρόνια και οι στόχοι της είναι η δημιουργία ζώνης ασφάλειας βάθους 30-40 χιλιομέτρων και μήκους 460 με σκοπό την οριστική εξάλειψη του κουρδικού περάσματος προς τη Μεσόγειο. Συνεπώς, για τους Τούρκους, εδαφικό βάθος κάτω από 30 χιλιόμετρα θα καταδικάσει σε αποτυχία τους στόχους της επιχείρησης. Ο χρόνος της επιχείρησης αυτής θα εξαρτηθεί από τις διεθνείς πιέσεις προς την Άγκυρα. Εδώ θα έπρεπε η υπεύθυνη κουρδική ηγεσία της περιοχής να έχει άλλες επιλογές δηλαδή συμμαχίες εντός Συρίας.
2) Πώς εξηγείτε τη στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία; Υπάρχει «έγκριση» για την επέμβαση και από τη Ρωσία που έχει ταχθεί στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ;
Τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι τεράστια και δεν συγκρίνονται με εκείνα που θα είχε με τους Κούρδους της Συρίας, άλλωστε οι οικονομικοί αριθμοί είναι ενδεικτικοί, επιπλέον οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία σημαντικό οικονομικό συνέταιρο. Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την σημαντική γεωπολιτική θέση της Τουρκίας που διαθέτει το δεύτερο (μεγαλύτερο) στρατό στο ΝΑΤΟ, αλλά και την προσέγγιση Τούρκων- Ρώσων που προκαλεί αμηχανία στη Δύση, επίσης η Τουρκία είναι μέλος της ομάδας G-20. Όλα τα παραπάνω οδήγησαν τις ΗΠΑ να δώσουν το «πράσινο» φως στον πρόεδρο Ερντογάν και για αυτό μετακίνησαν τις δυνάμεις τους προς νότια αλλά δεν τις απέσυραν από τη Συρία. Επίσης, η Ρωσία έχει σημαντικά συμφέροντα με την Τουρκία και ο Ερντογάν για τον κύριο Πούτιν είναι πιο σημαντικός από τον ίδιο τον Άσαντ, ως εκ του τούτου υπήρχε συγκατάθεση της Μόσχας για την τουρκική επιχείρηση. Επιπλέον, η είσοδος της Τουρκίας ανατολικά του Ευφράτη ανοίγει το δρόμο, μεσοπρόθεσμα, προς την οριστική απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία , γεγονός που αποτελεί ευχή θεού για την Ρωσία. Τέλος, ο Άσαντ έχει ενημερωθεί από τους Ρώσους και το υπουργείο των εξωτερικών της Τουρκίας μέσω του προξενείου του στην Τουρκία. Όπως όλα δείχνουν ο Άσαντ συμφωνεί με την τουρκική επιχείρηση και για αυτό δεν φέρνει αντιρρήσεις μέχρι στιγμής.
3) Πώς θα επηρεάσει το προσφυγικό η επέμβαση; Θα υπάρξουν νέα προσφυγικά ρεύματα προς την Τουρκία και κατά συνέπεια προς Ελλάδα και Ευρώπη;
Προσωπικά, εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλα κύματα προσφύγων προς την ΕΕ όπως έγινε το 2016. Άλλωστε οι περιοχές Τζαράμπλους και Αλ Μπαμπ που ελέγχονται από την Τουρκία σταθεροποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν δομές που ενθάρρυναν πολλούς Σύριους που επιστρέψουν παρά τις προσπάθειες εκτουρκοποίησης των περιοχών αυτών. Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι 300.000 Κούρδοι-Σύριοι προσέφυγαν προς την Τουρκία, λόγω δυσαρέσκειας τους από την πολιτική της ηγεσίας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που ελέγχονται από Κούρδους τουρκικής καταγωγής.
4) Μπορεί η επέμβαση να οδηγήσει σε «αναγέννηση» του ISIS; Τι θα γίνει με τους αιχμάλωτους τζιχαντιστές που κρατούνται σε κουρδικούς θύλακες;
Σχετικά με τους αιχμαλώτους τζιχαντιστές του ISIS υπάρχουν υπερβολές στο θέμα των αριθμών τους. Δηλαδή υπερβαίνει ο αριθμός τους χίλιους, απλά οι περισσότεροι είναι γυναικόπαιδα. Επίσης, η μεγαλύτερη φυλακή στην οποία βρίσκονται οι τρομοκράτες του ISIS ονομάζεται Αλ Χόλ και είναι αρκετά μακριά από το σύνορο των 30 χιλιομέτρων που επιδιώκουν να πετύχουν οι Τούρκοι. Επίσης οι περισσότεροι επικίνδυνοι τζιχαντιστές μεταφέρθηκαν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ εκτός Συρίας. Τέλος, οι Αμερικάνοι πριν δώσουν το «πράσινο» φως στους Τούρκους ζήτησαν δεσμεύσεις των τουρκικών αρχών περί των τζιχαντιστών αλλά και της ασφάλειας των απλών πολιτών της περιοχής.
5) Επηρεάζει τις τουρκικές δραστηριότητες στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο (έρευνες για υδρογονάνθρακες κλπ) η επιχείρηση αυτή;
Η επιχείρηση αυτή απαιτεί την αφοσίωση των Τούρκων (πολιτική και στρατιωτική ηγεσία) σε όλες τις λεπτομέρειες συνεπώς επηρεάζει τις τουρκικές δραστηριότητες στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο (έρευνες για υδρογονάνθρακες κλπ). Αυτό το γεγονός (παράγοντας του χρόνου) θα πρέπει αν αξιοποιηθεί σωστά από την ελληνική κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου