Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Ελληνικές δημοσκοπήσεις ή Ευρωβαρόμετρο; Το δίλημμα για τον Μητσοτάκη θα επανέλθει… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Γιώργος Καρελιάς


Εδώ και δύο χρόνια σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις λένε(περίπου) το ίδιο πράγμα: η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός «σκίζουν» σχεδόν σε όλα.
Και ιδιαίτερα στους εκλογικούς δείκτες (πρόθεση ψήφου, διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ κα) φαίνεται ότι το κυβερνών κόμμα και ο πρωθυπουργός δεν αντιμετωπίζουν κανένα σοβαρό πρόβλημα. Επομένως, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Και να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές το προσεχές φθινόπωρο, για να «τα πάρουν όλα», αλλά και να συνεχίσουν μέχρι του χρόνου ή και μέχρι το τέλος της τετραετίας.
Χρησιμοποιήσαμε το ρήμα «φαίνεται», διότι τα πράγματα μπορεί να μην είναι ακριβώς έτσι. Σιγά-σιγά κάποια αρχίζουν ν’ αλλάζουν. Η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική αρχίζει να αποτυπώνεται και η φθορά του κυβερνώντος κόμματος είναι ορατή. Γι’ αυτό και υπάρχουν φιλοκυβερνητικοί προπαγανδιστές, οι οποίοι, βλέποντας ότι αν αυτό συνεχιστεί τα πράγματα θα γίνουν ζόρικα, προτρέπουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει πρόωρες εκλογές τώρα που θεωρείται ακόμα βέβαιο ότι θα τις κερδίσει.
Τα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων χειροτερεύουν για την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, πριν από μερικούς μήνες η αποδοχή των χειρισμών της κυβέρνησης στην πανδημία ήταν μεταξύ 60% και 80% και σήμερα έχει πέσει μεταξύ 40% και 50%, ανάλογα με τη μέτρηση. Επομένως, το κυβερνητικό αφήγημα ότι στην πανδημία έχουμε ένα success story δεν γίνεται πιστευτό.
Ακόμα και η πρόθεση ψήφου δεν πάει και τόσο καλά για τη ΝΔ, παρά την σαφή υπεροχή της. Ας πάρουμε τις δύο τελευταίες έρευνες. Σε εκείνη της Marc το κυβερνών κόμμα έχασε δυόμιση μονάδες μέσα σε δύο μήνες(είχε 38,6% το Γενάρη και 36,1% στα τέλη του Μάρτη). Χειρότερα είναι τα πράγματα στη δημοσκόπηση της Metron Analysis. To ποσοστό της ΝΔ έχει πέσει 32,3%(33,6% τον προηγούμενο μήνα). Η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεγάλη, σταθερά διψήφια. Όμως, προσοχή στις πραγματικές εκλογές αυτή η διαφορά δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο. Για το σχηματισμό κυβέρνησης παίζει ρόλο το ποσοστό του πρώτου κόμματος και το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.
Και φτάνουμε στη διαμάχη των ημερών αυτών, που προέκυψε από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου. Τα οποία δεν ευνοούν καθόλου το κυβερνητικό αφήγημα, γι’ αυτό και εξαφανίστηκε από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Τι λέει το Ευρωβαρόμετρο; Με δυο λόγια ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά στην Ελλάδα και ότι οι Ελληνες βλέπουν το αύριο μαύρο κι άραχλο. Ιδού ορισμένα από αυτά σε έναν σχηματικό πίνακα, που δημοσίευσαν μόνο τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ: Ελληνικές δημοσκοπήσεις ή Ευρωβαρόμετρο; Το δίλημμα για τον Μητσοτάκη θα επανέλθει…


Τα στοιχεία αυτά χαροποίησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους υποστηρικτές του, διότι το Ευρωβαρόμετρο διαψεύδει πολλά από τα στοιχεία ελληνικών εταιρειών δημοσκοπήσεων, που εμφανίζουν την κυβέρνηση να υπερέχει σε όλα.
Ανεξάρτητα, πάντως, από την εκατέρωθεν προπαγανδιστική χρησιμοποίηση των στοιχείων, το πραγματικό δίλημμα το έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήταν κοινό μυστικό ότι σχεδίαζε πρόωρες εκλογές για το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του 2020.Ομως,η πανδημία χάλασε τα σχέδια. Τώρα, που φαίνεται ότι μπορεί να επανέλθει κάποιου είδους κανονικότητα, ο πρωθυπουργός θα πιεστεί. Μπορεί ο ίδιος να έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά θα πιεστεί. Τόσο από δικούς του, που θέλουν να προλάβουν τη μεγάλη φθορά, όσο και από αυτά καθεαυτά τα στοιχεία, που λένε ότι οι μέρες της απόλυτης κυριαρχίας σιγά σιγά τελειώνουν. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι του χρόνου τα πράγματα θα είναι καλύτερα.
Έτσι, το δίλημμα για τον Μητσοτάκη θα επανέλθει. Αν πιστεύει τις ελληνικές δημοσκοπήσεις( κυριαρχία της ΝΔ, αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ), έχει τα χέρια του λυμένα να κάνει ό,τι θέλει. Αντίθετα, αν πιστεύει αυτά που λέει το Ευρωβαρόμετρο, οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος, για να προλάβει τα χειρότερα, αλλιώς το μέλλον μπορεί να του επιφυλάξει εκπλήξεις.
Δεν γνωρίζουμε, φυσικά, τι θα κάνει ή τι θα του πουν οι γύρω του εκεί περί το τέλος του καλοκαιριού, όταν το δίλημμα θα επανέλθει δριμύτερο. Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Μινιόν Μακλάφιν το είχε πει έτσι: "Αν το ‘γιατί να μην το κάνω’ είναι οριακά καλύτερο από το ‘γιατί να το κάνω», μην το κάνεις"…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου