Το έχω γράψει χίλιες φορές, θα το γράψω χίλιες μία: Αν δεν είχαν έρθει οι Αλβανοί, οι Βορειοηπειρώτες και οι Πόντιοι εκ Ρωσίας και Γεωργίας μετά που κατέρρευσε ο υπαρκτός (λέμε τώρα) σοσιαλισμός, η μαμά πατρίδα θα είχε την τύχη της Βουλγαρίας. Που κατέγραφαν οι γείτονες δέκα μύρια πληθυσμό στη δεκαετία του ογδόντα και τώρα δια της βίας φτάνουν τα επτά μύρια και αιμορραγούν κορμιά και μυαλά μέρα με την ημέρα. Ενώ η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, κάπως τα κατάφερε και είναι ακόμη σε οκταψήφιο αριθμό πολιτών, παρόλη την υπογεννητικότητα…
Δεν τα γράφω τυχαία τα ανωτέρω, τα γράφω γιατί βγήκε ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Θόδωρος Πελαγίδης και ανάμεσα στα ψέματα που παραδοσιακά (και τακτικά!) λένε οι τραπεζίτες είπε και μια αλήθεια, μια μεγάλη αλήθεια. Με δικά του λόγια:
«Ο αριθμός των νέων μεταξύ 20 και 29 ετών έχει μειωθεί στο μισό (από το 1.200.000 στις 600.000) και η χώρα θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια ένα σημαντικό πρόβλημα με το εργατικό της δυναμικό, το οποίο με τη σειρά του θα επηρεάσει αρνητικά και τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας».
Σε απλά ελληνικά, τα οποία όλο και δύσκολα θυμάται η άρχουσα τάξη της χώρας, μας λείπουν καμιά εξακοσαριά χιλιάδες άτομα να κάνουν τις δουλειές που κάνουν οι πιτσιρικάδες και δεν μπορούν να κάνουν οι μεγαλύτεροι. Να εργάζονται, δηλαδή, δωδεκάωρο επταήμερο χωρίς να ζακατάνε, που λένε και στο χωριό μου. Γιατί να βάλεις τον εξηντάρη να το κάνει αυτό, στην πρώτη εβδομάδα επάνω θα χρειάζεται σανατόριο, ενώ ο πιτσιρικάς και η πιτσιρίκα το πολύ πολύ να χρειαστούν κάνα Βολταρόλ γιατί τους στέλνει σουβλιές η μεσούλα. Βλέπε τον τουρισμό, ας πούμε, όπου δεν πήγαν οι νεαροί με τις νεαρές να δουλέψουν και τρέχανε πανικόβλητοι οι επιχειρηματίες να βουλώσουν τρύπες. Και σχεδιάζουν τώρα να φέρουν Φιλιππινέζους και Φιλιππινέζες, μπας και δούμε προκοπή…
Αλλά δεν είναι μόνο ο τουρισμός. Είναι και οι αγροτικές εργασίες ρε φίλε, όπου βλαστημάνε οι παραγωγοί γιατί μας κλέψανε οι Ιταλοί τα Πακιστάνια και τα Μπαγκλαντέσια και μείναμε με το μαρούλι στο χέρι. Και από Αλβανούς, να επαναληφθεί το θαύμα των νάιντις, πάει ξεχάστε το. Όποιος περνάει μια βόλτα από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, βλέπει ότι καθημερινά φιλοξενούν ρεπορτάζ για το κύμα αλβανικής μετανάστευσης στο νησί, με τους γείτονες να ζητάνε άσυλο, τους Εγγλέζους να τραβάνε το μαλλί τους γιατί η Αλβανία έχει δημοκρατία κοινοβουλευτική, οπότε ποιο άσυλο ρε γαμώτι, τους γείτονες να ξαναζητάνε άσυλο (πολλά καλά έχουν οι γείτονες, αλλά είναι σούπερ ξεροκέφαλοι) και το γαϊτανάκι να μην έχει τέλος. Κι αν περιμένετε βοήθεια από Ουκρανία μεριά, δέσατε. Μόνο γυναίκες και παιδιά έχουν στείλει στη Δυτική Ευρώπη και αν νομίζετε ότι θα παρατήσει η άλλη τα τέκνα της και θα τρέχει στη Μανωλάδα να μαζέψει φράουλα πλανάσθε πλάνην οικτράν…
Οπότε τι γίνεται; Αυτό ρωτάω κι εγώ παλικάρια μου, τι γίνεται; Ή θα πεισθούν με κάποιο τρόπο οι Ελληνίδες να αραδιάζουν το ένα παιδί μετά απ’ το άλλο (good luck!) ή θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις εκτός ευρωπαϊκής ενώσεως. Για την αγροτική παραγωγή, για την βιομηχανία, ακόμη και για το στράτευμα. Θα φανούμε, άραγε, αρκούντως εύστροφοι και θα καταλάβουμε ότι ο αιώνας που τρέχει είναι ο εικοστός πρώτος και όχι ο εικοστός ή θα πνιγούμε εν μέσω ταρατατζούμ σε ένα υπερμέγεθες «και σαν πρώτα αντρειωμένη»;
Υ.Γ. 1: Από τη χθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά για τα εγκαίνια του Ιδρύματός του:
«Τους αληθινούς πρόσφυγες του αγκαλιάζουμε. Τους αληθινούς μετανάστες τους σεβόμαστε. Το σύγχρονο δουλεμπόριο όμως όχι. Οι παράνομες ροές λαθρομεταναστών έχουν γίνει μάστιγα στην Ευρώπη. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η παράνομη είσοδος είναι υπέρτατο δικαίωμα. Θέλουν να μας πείσουν ότι το σύγχρονο δουλεμπόριο είναι το άκρον άωτον της προοδευτικότητας».
Το πώς θα διευκρινίζεται αυτό το «αληθινός» δεν το είπε, αλλά τέλος πάντων…
Υ.Γ. 2: Χθεσινό της ΕφΣυν, για την έρευνα του εργατολόγου Αποστόλη Καψάλη που αφορά στην εργασία των προσφύγων:
«Οι εργοδότες δηλώνουν την ανησυχία τους λόγω της απουσίας συντονισμένων προσπαθειών για την εύρεση εργαζομένων από τις τάξεις των προσφύγων και την αργοπορία υλοποίησης πρωτοβουλιών ταχύρρυθμης κατάρτισης με στόχο την απασχόληση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου