Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Τα καρτέλ κάνουν τη δουλειά τους και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα…


του Δημήτρη Χρήστου

Η κυβέρνηση αποφάσισε να φορολογήσει κατά 33% τα υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων. Το ερώτημα πώς και γιατί προέκυψαν αυτά τα υπερκέρδη, θεωρούν πως δεν τους αφορά και δεν χρειάζεται να μάθουμε. Δεν υπέπεσε στην αντίληψη τους ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό είναι η ακριβότερη χώρα στην ΕΕ στα καύσιμα.
Κάνουν ότι δε βλέπουν την εκτεταμένη συγκρότηση καρτέλ σε όλη την αγορά χωρίς να λειτουργεί καμιά ανεξάρτητη αρχή για αθέμιτο ανταγωνισμό. Βρήκαν λοιπόν την ευκαιρία σε συνεννόηση με τους πανίσχυρους ιδιοκτήτες των δύο διυλιστηρίων για να πάρουν από το 33% των φόρων περίπου 300 εκατομμύρια που θα μοιραστούν εν καιρώ (!) στους χαμηλοσυνταξιούχους όπως είπαν.
Όμως η Ελλάδα είναι και η ακριβότερη χώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα. Άλλο καρτέλ εδώ με την υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ που κουμαντάρουν γαλάζια γκόλντεν μπόι να συντονίσουν την κερδοσκοπία των εταιριών που συγκρότησαν οι πάροχοι. Έτσι ο ρυθμιστικός ρόλος της Δημόσιας ΔΕΗ πήγε περίπατο. Και στην πρόσφατη αύξηση κατά 70% των τιμολογίων ηλεκτρισμού, ξέρετε ποιος ήταν ο λόγος; Όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν φύσηξε και δεν γύριζαν οι ανεμογεννήτριες που παράγουν φτηνή ηλεκτρική ενέργεια! Στην υπόλοιπη Ευρώπη που οι τιμές έπεσαν θεαματικά, ο προδότης Αίολος είχε στήσει πάρτι με τους ανέμους. Και μετά έχουμε το σκληρό καρτέλ των τραπεζών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank), τα καθαρά τους κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,05 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 33,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι διοικήσεις τους μάλιστα δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο προς τα πάνω αναθεώρησής τους! Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι τη διετία 2022-2023 τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν καταγράψει αθροιστικά κέρδη 7,546 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα των συστημικών τραπεζών από τόκους ανέρχονται σε 13,5 δισ. ευρώ!
«Πυλώνας» για δεύτερη σερί χρονιά θα είναι τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία αποτελούν μεγάλο βάρος για τους πολίτες. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 2,12 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 15,6% σε ετήσια βάση, κάτι που αποτυπώνει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο την πολιτική των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα, και οι προμήθειες που επιβαρύνουν καταναλωτές και επαγγελματίες αποτελούν πηγή εσόδων για τις τράπεζες. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 477 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, της τάξης του 6,5% και 26% αντίστοιχα.

Κλεπτοκρατία των καρτέλ χωρίς προηγούμενο
Και σαν να μην έφτανε η κυβερνητική αδιαφορία για το πλέον σκληρό καρτέλ της αγοράς, ο αντισυνταγματικός νόμος που από τα τέλη του 2019, αμνήστευε τα τραπεζικά στελέχη από κάθε ποινική ευθύνη για αδικήματα που είχαν ή πρόκειται (!) να διαπραχθούν άλλαξε, αλλά ο έλεγχος παρέμεινε εκτός ευθύνης της Δικαιοσύνης. Τώρα η ευθύνη για το αν επιτραπεί ανεξάρτητος έλεγχος, είναι στη διακριτική ευχέρεια του εξαρτημένου διοικητή της ΤτΕ.
Και οι συγκεκριμένες τράπεζες που σε μεγάλο βαθμό ελέγχονται από ξένα επενδυτικά σχήματα, ευγνωμονούσες για την προστασία που τους παρέχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ποτέ δεν ενοχλούν τη ΝΔ για τα υπέρογκα δάνειά της που δεν εξυπηρετούνται! Όπως δεν ενοχλούν το ΠΑΣΟΚ και πολλούς υπερδανεισμένους υπουργούς και φίλους του Μαξίμου.
Στην Ελλάδα σήμερα δεν έχει απομείνει κανένα δημόσιο εργαλείο για να επιτελέσει τον ρυθμιστικό του ρόλο. Δεν υπάρχει η δημόσια ΔΕΗ, δεν υπάρχει πλέον δημόσια τράπεζα και ο κρατικός έλεγχος των ΕΛΠΕ υπονομεύτηκε από την περίοδο Σημίτη με την συγχώνευση ΕΛΠΕ – Πετρόλα, επιτρέποντας έτσι στον όμιλο Λάτση να αποκτήσει την πλειοψηφία. Τελικά στην πλέον αδύναμη σε κατά κεφαλή ΑΕΠ χώρα της ΕΕ, έχει στηθεί η μεγαλύτερη επιχείρηση κλεπτοκρατίας στην μεταπολίτευση.
Πηγή: slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου