Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Γιατί πρέπει να στέλνουμε ευρωβουλευτές της προκοπής στη Βρυξέλλα; Είναι το νερό, ηλίθιε!


Οι ευρωβουλευτές μπορούν να σκούξουν και να κλωτσήσουν και να μουντζώσουν τη βελγική προεδρία σήμερα και την ουγγρική αύριο και όσο και να προσπαθήσουν οι μεγιστάνες των ΜΜΕ να τους βουλώσουν το στόμα, κάπως θα ακουστούν.

Χρήστος Ξανθάκης

Έχω έναν φίλο τον Παναγιώτη στα Τρίκαλα (ας τον πούμε Παναγιώτη, τέλος πάντων), από δώδεκα χρονών είμαστε παρεάκι. Κορυφαίος επιστήμων στον κλάδο του ο κολλητός, κανονικά έπρεπε να είναι καθηγητής στο ΜΙΤ αλλά τον έφερε πίσω στην πατρίδα η μοίρα. Μη ρωτάτε τα πως και τα γιατί, είναι μεγάλη ιστορία, και δεν με πληρώνει ο θείος Τάκης για να γράφω πονεμένα σενάρια.
Ο Παναγιώτης λοιπόν, είναι από κάργα δεξιά οικογένεια. Στον ίδιο δρόμο ακολούθησε κι αυτός, κοντέψαμε να τσακωθούμε μερικές φορές όταν στρατεύθηκε στη ΔΑΠ. Είχε, όμως, μυαλό το παιδί, χαλάρωσε με τον καιρό, διάβασε, ενημερώθηκε, ανοιχτά ήταν τα ματάκια του, είδε και κατάλαβε. Μπήκε και στην εργασιακή ζούγκλα, έφαγε το τσιβί, τα πήρε τα μηνύματα όλα, πήρε και τις αποφάσεις του. Οπότε το ‘ριξε το κουκί και πέρα απ’ το στρατόπεδο το γαλάζιο, δίχως ούτε μία τύψη. Γούστο του και καπέλο του!
Γι’ αυτά τα γούστα συζητάγαμε κάνα δυο βδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές με τον Παναγιώτη, πίνοντας μπυρόνια στο αξεπέραστο καφέ μπαρ «Ασκληπιάκι», στα Τρίκαλα. Γυρνάει, μου λέει:
«Εγώ Νέα Δημοκρατία δεν ψηφίζω, το ξέκοψα και το δήλωσα. Αλλά θέλω να στείλω στην Ευρωβουλή κάποια πρόσωπα που να μπορούν να κάνουν κάτι. Εσύ που ξέρεις ποιοι είναι ικανοί και ποιοι είναι σκάρτοι, μίλα»!
Του έριξα κι εγώ δυο-τρία ονόματα που εκτιμώ, από δυο-τρεις πολιτικούς χώρους που εκτιμώ και δεν εκτιμώ, μου απάντησε «αν είναι να βγει ο τάδε, θα τον σταυρώσω», του είπα «έτσι όπως το βλέπω βγαίνει άνετα», μου είπε «ΟΚ», τέλος τα πολιτικά, ξαναγυρίσαμε στα γκερλς πάσινγκ μπάι.
Και πάμε τώρα στο “δια ταύτα” και γιατί σας ζάλισα με την αγωνία του Παναγιώτη να στείλει στην Ευρωβουλή πρόσωπα που μπορούν να κάνουν κάτι. Όπως ξέρετε πληρώνω κάθε μέρα για να αγοράζω εφημερίδες, πρώτον γιατί πιστεύω πως η ενημέρωση δεν μπορεί να είναι μόνο τζάμπα και δεύτερον διότι βρίσκω στις σελίδες τους υλικό για τα κομμάτια μου. Χτες, ας πούμε, ξεφυλλίζοντας την «Αυγή», έπεσα επάνω σε άρθρο των Γιώργου Θεοδωρίδη (πρώην εργαζόμενου στην περιβαλλοντική οργάνωση “Καλλιστώ”) και Χριστίνας Κονταξή (πρώην εργαζόμενη στην περιβαλλοντική οργάνωση “Δίκτυο Μεσόγειος SOS”), που έφερε τον χαρακτηριστικό τίτλο:
“Να μην αλλάξει η ευρωπαϊκή Οδηγία για το νερό”.
Και τον ακόμη πιο χαρακτηριστικό υπότιτλο:
“Ανάγκη να μη συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση σε αλλαγή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα κατά τις Ευρωπαϊκές συναντήσεις στις 14 και 17 Ιουνίου».
Αναλυτικά οι συναντήσεις, για να ξέρουμε και που βρισκόμαστε:
  • 12 Ιουνίου: Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων
  • 14 Ιουνίου: Συνάντηση Διευθυντών Υδάτων
  • 17 Ιουνίου: Συνάντηση Υπουργών Περιβάλλοντος
  • 26 Ιουνίου: Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων
Όπου διαβάζοντας το άρθρο των Θεοδωρίδη και Κονταξή, μαθαίνει κανείς η βελγική προεδρία (παραδίδει τέλος του μήνα) δέχθηκε προτάσεις για αλλαγές στις βασικές διατάξεις της Οδηγίας Πλαισίου για τα Ύδατα, όπως η αρχή της “μη υποβάθμισης”. Αυτό μας κάνει, ας πούμε, “εξαιρέσεις για βραχυπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις”, “να επιτρέπεται η επιδείνωση της κατάστασης ενός υδάτινου συστήματος”, “να καθυστερούν οι ημερομηνίες συμμόρφωσης για νέους ρύπους επιφανειακών και υπόγειων υδάτων”, “να εξασθενήσουν οι διατάξεις για προληπτική προσέγγιση στα υπόγεια ύδατα”, και πάρε και βάλε και δώσε, δεν θέλει πολύ να γίνουμε παντού σαν την Αγγλία που παρελαύνουν τα βοθρολύματα και τα βιομηχανικά απόβλητα σε κάθε λίμνη, ποτάμι, ρυάκι και σωλήνα…
Θα μου πεις, οι ευρωβουλευτές θα το αποτρέψουν το ανωτέρω, αφού είναι κυβερνητική δουλειά; Θα σου απαντήσω ότι οι ευρωβουλευτές μπορούν να σκούξουν και να κλωτσήσουν και να μουντζώσουν τη βελγική προεδρία σήμερα και την ουγγρική αύριο και όσο και να προσπαθήσουν οι μεγιστάνες των ΜΜΕ να τους βουλώσουν το στόμα, κάπως θα ακουστούν. Κι αν τους ακούσει ο κόσμος, ενδέχεται, υπάρχει περίπτωση, ίσως λέω να αντιδράσει κιόλας. Όσοι και όσες τέλος πάντων εξακολουθούν να ανησυχούν για το τρεχούμενο νερό και δεν δίνουν απλώς εντολές στη Νινέτα να φέρει το Εβιάν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου