Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα...


Χρύσα Κακατσάκη
, εκπαιδευτικός

Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα, / Εκεί που ξαπόσταινες κάτω απ’ των ελάτων τη δροσιά / τωρα εργολάβοι κουβαλάνε τα τσιμέντα / και στήνουν στα βουνά ατσάλινα θεριά.

Οκτώ αιολικοί σταθμοί με 61 ανεμογεννήτριες πρόκειται να τοποθετηθούν στην καρδιά της Πίνδου και συγκεκριμένα γύρω από τα Τζουμέρκα, προς την περιοχή των Τρικάλων και της Καρδίτσας, ανάμεσα σε Περτούλι και Αχελώο.
Να δεις χαρά που θα κάνει η καφέ αρκούδα (προστατευόμενο είδος) καθώς θα νανουρίζει τα αρκουδάκια της με το ρυθμικό γκάπα γκούπα των πτερυγίων. 
Να δεις χαρα που θα κάνουν οι κτηνοτρόφοι, αφού τα αιγοπρόβατα θα «επωφελούνται από τη δροσιά της σκιάς τους" . 
Ετσι τουλάχιστον ισχυρίζεται, χωρίς αιδώ, ο υπεύθυνος της ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για να κάμψει τις αντιδράσεις των κατοίκων και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των τοπικών φορέων.
Αλλάζουν οι καιροί . 
Σήμερα αγάπη για το περιβάλλον είναι να φέρνουμε σ’ ένα από τα πιο αδιατάρακτα οικοσυστήματα της Ευρώπης μπουλντόζες και φουρνέλα. Κι αν χαθούν και μερικά είδη χλωρίδας, άσχημο είναι το πλαστικό γκαζόν σε διαφημιστικά φυλλάδια για τους τουρίστες;
ΑΠΕ, ΜΠΕ και μπεεε κι ανάπτυξη φλαμπέ.
Πάμε μια βόλτα και στη Γυάρο. Έχει εγκριθεί η εγκατάσταση 77 ανεμογεννητριών ύψους 150 μέτρων, που θα καταλαμβάνουν όλη τη χερσαία έκταση. Εκεί να δεις χαρές που θα κάνουν οι μεσογειακές φώκιες και τα σπάνια θαλασσοπούλια, τα καταπράσινα λιβάδια και οι κοραλλιογενείς σχηματισμοί που θα ‘χουν επιτέλους συντροφιά και δεν θα πλήττουν στη μονοτονία του απέραντου γαλάζιου. 
Κι αν ενοχλούν την ΤΕΡΝΑ οι φυλακές και τα κτίσματα των χιλιάδων εξορίστων στο νησί, θα γκρεμιστούν. Άλλωστε, έχει πάψει εδώ και χρόνια να χαρακτηρίζεται ως ιστορικό μνημείο. Προηγούνται οι επενδύσεις που φέρνουν χρήμα .Σιγά μην αφήσουμε τους ξένους δημοσιογράφους να έρχονται και να γυρίζουν ντοκιμαντέρ, όπως επί Χούντας, και να δυσφημίζουν την πατρίδα μας.
Φωτό: 1 Πίνδος, όπως προλαβαίνετε να τη δείτε. 
             2. Γυάρος, όπως θα τη βλέπετε οσονούπω 

ΥΓ: Στάθηκα στην Πίνδο και στη Γυάρο γιατί και οι δυο ειναι περιοχές NATURA. Δεν θέλω να επεκταθώ στις καταστροφικές συνέπειες των ανεμογεννητριών, για τον διεθνή «πόλεμο» συμφερόντων μεταξύ μαύρης και πράσινης ενέργειας, για τη γη που έτσι ύπουλα κι απλά αλλάζει χέρια. Για την ημέρα του περιβάλλοντος θα αρκεστώ σ’ αυτό : "Το τελευταίο μουσείο του κόσμου θα έχει μέσα ένα αηδόνι, δυo πεύκα συλλεκτικά, δροσιά πρώιμης περιόδου και έκθεμα κεντρικό την αίσθηση πως όλα θα πάνε καλά. Η είσοδος θα σου στοιχίζει τη ζωή σου αλλά δε θα σε νοιάζει. Χωρίς αυτά δε θα αξίζει και πολύ". (Kiriakos Haritos)
Πηγή: Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου