Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Ζεϊνέπ Μποζ: «Αν οι Βρετανοί έχουν το φιρμάνι να το δείξουν»


Η Τουρκάλα αρχαιολόγος προκαλεί το Βρετανικό Μουσείο να δώσει στη δημοσιότητα το υποτιθέμενο επίσημο έγγραφο του Σουλτάνου προς τον Έλγιν.

Newsroom

Η επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων της Τουρκίας, αρχαιολόγος Ζεϊνέπ Μποζ, η οποία έκανε αίσθηση με την παρέμβαση της στην UNESCO, μιλάει για το «φιρμάνι» του Έλγιν, την ιταλική μετάφραση και την Ελλάδα. Μάλιστα, απαντά στην ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου, ότι «έχει στα χέρια του το φιρμάνι του Σουλτάνου Σελίμ Γ’».
«Πάντα εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην Ελλάδα. Αυτή τη χρονιά, το σημαντικό ήταν ότι επιβεβαιώσαμε πως δεν έχουμε κανένα φιρμάνι όπως αυτό που επικαλούνται οι Βρετανοί φίλοι μας», επισημαίνει, η Μποζ, μιλώντας στην «Καθημερινή», λίγες ημέρες μετά την παρέμβασή της στη διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO.
H κ. Μποζ υπογραμμίζει ότι το «φιρμάνι» δεν έχει βρεθεί στα οθωμανικά αρχεία και όταν άκουσε στη συζήτηση της επιτροπής την εμπλοκή των Οθωμανών της εποχής, θεώρησε φυσικό ότι έπρεπε να παρέμβει.
«Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά, η οποία έγινε τότε από τους αποικιοκράτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε τη νομιμότητα της ακόμη και (…) σύμφωνα με τον νόμο της εποχής. Ανυπομονούμε ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών, καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή συμπεριφοράς προς την κατεύθυνση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που θα δοθεί παγκοσμίως», είπε στην UNESCO, όπως αποκάλυψε χθες η «Κ» σε αναλυτικό ρεπορτάζ της (4/6/2024).

Το έγγραφο
Ερωτηθείσα για την ιταλική μετάφραση του «φιρμανιού» που διαθέτει το Βρετανικό Μουσείο για να υποστηρίξει τη νομιμότητα της πώλησης των παρθενώνειων γλυπτών από τον Έλγιν στη βρετανική κυβέρνηση του 1816, μας λέει ότι θα περίμενε ένα τέτοιο έγγραφο να έχει ορισμένα διακριτικά. «Φανταστείτε να γράφατε εσείς κάτι αντίστοιχο σήμερα και μετά 200 χρόνια να έπρεπε κάποιος να υποστηρίξει τη γνησιότητά του. Θα περίμενα να έχει κάποιες σφραγίδες επάνω στο έγγραφο», σημειώνει και καλεί τη βρετανική πλευρά να φέρει στο φως το «φιρμάνι», εάν το έχει. «Αν το έχουν θα πρέπει να το δείξουν», λέει και συμπληρώνει ότι παρακολουθεί το θέμα εδώ και 18 χρόνια.
Με την πάγια θέση του για μια «συνεργασία για τον Παρθενώνα», η οποία θα εξερευνήσει τη πιθανότητα «καινοτόμων τρόπων συνεργασίας με τους Έλληνες φίλους μας», αλλά και με τη μάλλον καινοφανή διατύπωση ότι «αναγνωρίζει την ισχυρή επιθυμία της Ελλάδας, τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστραφούν στην Αθήνα», αντέδρασε το Βρετανικό Μουσείο.
Απαντώντας μέσω εκπροσώπου του να σχολιάσει τις δηλώσεις της Ζεϊνέπ Μποζ, όπως αναφέρει η εφημερίδα, το Βρετανικό Μουσείο υπογράμμισε ότι οι ελληνικές διεκδικήσεις είναι «ένα ζήτημα με πολύ μακρά ιστορία και κατανοούμε και σεβόμαστε τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί αυτή η συζήτηση. Το βρετανικό μουσείο έχει φροντίσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες», προσθέτοντας σε πιο συνεργατικό τόνο ότι η «βαθιά επένδυσή μας στα Γλυπτά είναι κάτι κοινό που έχουμε με τους Έλληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη νέα σχέση και τις ρεαλιστικές λύσεις που επιδιώκουμε».
Τα όσα έλαβαν χώρα στη διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών – που πραγματοποίησε την 24η σύνοδό της από τις 29 έως τις 30 Μαΐου στο Παρίσι, με το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετέχει για πρώτη φορά – σχολίασε και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ερωτώμενη από δημοσιογράφους, επισήμανε ότι με το κείμενο των συστάσεων που υιοθέτησε, η Διακυβερνητική Επιτροπή καλεί τη βρετανική και την ελληνική πλευρά να επιλύσουν το χρονίζον ζήτημα των Γλυπτών.
«Η Ελλάδα είναι πάντα ανοικτή στον διάλογο» σημείωσε η κυρία Μενδώνη. Ακόμη σχολίασε και τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Τουρκίας, σχετικά με το «περίφημο “φιρμάνι” του Έλγιν», όπως το ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το τοποθετώ εντός εισαγωγικών», υπογράμμισε, «γιατί αυτό είναι ένα επιχείρημα της βρετανικής πλευράς το οποίο όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι γνήσιο. Δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι οθωμανικό το οποίο έδωσε στον Έλγιν τη δυνατότητα να φερθεί με τη βαρβαρότητα που φέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Στη σύνοδο η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε αυτό το οποίο υποστηρίζει εδώ και χρόνια η ελληνική πλευρά. Ότι δεν υπάρχει «φιρμάνι».

Βρετανικό Μουσείο: Ο Έλγιν έδρασε με άδεια»
Επιμένει το Βρετανικό Μουσείο στον προκλητικό ισχυρισμό ότι ο λόρδος του Έλγιν είχε άδεια να ξεριζώσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά την εκκωφαντική διάψευση της εκπροσώπου της Άγκυρας στην επιτροπή της UNESCO, η οποία δήλωσε ότι δεν υπήρξε φιρμάνι. Μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα» ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε: Ο λόρδος Έλγιν έδρασε με την άδεια των νόμιμων Αρχών της εποχής, τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο, οι οποίες ήταν σε πλήρη γνώση των ενεργειών του. Του χορηγήθηκε φιρμάνι και , μεταξύ 1801 και 1805, ενεργώντας υπό την επίβλεψη των αρμόδιων Αρχών, αφαίρεσε περίπου τα μισά από τα εναπομείναντα Γλυπτά από τα ερείπια του Παρθενώνα».
Ο εκπρόσωπος του λονδρέζικου ιδρύματος κατέληξε λέγοντας ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ανήκουν νομίμως στους επιτρόπους του Μουσείου».

ΥΓ του blog; ...αποκιοκράτες για πάντα οι εγγλέζοι κι αποικιοκρτούμενοι ραγιάδες εμείς στην πρόσφατη μεταπολιτευτική ιστορία μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου