Εδώ και 13 χρόνια ο εργοδότης Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα εργαζομένων του μπαταχτσή «Κήρυκα Χανίων»
Τον δικό τους γολγοθά ανεβαίνουν εδώ και 13 χρόνια δύο πρώην εργαζόμενοι της εφημερίδας «Κήρυκας Χανίων», συμφερόντων και του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι μάταια περιμένουν να λάβουν τα χρήματα που τους έχει επιδικάσει ως δεδουλευμένα η ελληνική Δικαιοσύνη. Πρόκειται για δύο εργαζόμενους οι οποίοι έχουν δικαιωθεί αμετάκλητα στα δικαστήρια, με το συνολικό ποσό που έχει επιδικαστεί ως αποζημίωση να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και για τους δύο εάν συνυπολογιστούν οι δεδουλευμένες αποδοχές που δεν καταβλήθηκαν και οι τόκοι υπερημερίας, όπως αποκάλυψε το Documento.
Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι η εταιρεία στην οποία παραμένει μεγαλομέτοχος ο πρωθυπουργός δεν έχει αποζημιώσει μέχρι και σήμερα δύο ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας και μάλιστα συμπατριώτες του που έχουν δικαιωθεί αμετάκλητα από την ελληνική Δικαιοσύνη. Οταν μάλιστα ο ίδιος στα Χανιά κατέθεσε αίτημα στον ΕΛΓΑ προκειμένου να αποζημιωθεί ως πλημμυροπαθής για 50 ελαιόδεντρα ενώ εξακολουθεί να αβγατίζει την ακίνητη περιουσία του. Οπως αποκάλυψε το Documento, η οικογένεια του πρωθυπουργού έκανε πριν από λίγους μήνες 41 τα ακίνητά της, καθώς αγόρασε δύο οικόπεδα σε µια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας, στο Ζαγόρι. Μάλιστα το αντίτιμο των δύο οικοπέδων έφτασε τις 71.000 ευρώ, σχεδόν όσα χρωστά μόνο στον ένα εκ των δύο πρώην εργαζομένων του «Κήρυκα Χανίων».
Υπενθυμίζεται ότι το 2016 το Documento είχε αποκαλύψει ότι η εφημερίδα των Χανίων είχε δανειοδοτηθεί με προβληματικές εγγυήσεις από τις τράπεζες Πειραιώς και Παγκρήτια.
Η επιτροπή της Βουλής για τις δανειοδοτήσεις των ΜΜΕ εξέτασε στη συνέχεια και την υπόθεση του «Κήρυκα Χανίων». Οπως αποκαλύφθηκε, επί έντεκα και πλέον χρόνια το δάνειο δεν αποπληρωνόταν και μόνο μετά τις αποκαλύψεις στη Βουλή «ενεργοποιήθηκε» η Τράπεζα Πειραιώς.
Ας δούμε όμως τις δύο περιπτώσεις εργαζομένων που δικαιώθηκαν πανηγυρικά στα δικαστήρια, οι οποίοι βρίσκονται στην κυριολεξία σε απόγνωση ζητώντας να τους δοθούν τα δεδουλευμένα. Οπως λένε άλλωστε, «δεν ζητιανεύουν» αλλά ζητούν να πάρουν τα χρήματα που «δούλεψαν για χρόνια ολόκληρα».
D 04 05 KHRYKAS %E2%80%A2Η απόφαση με την οποία το 2009 το Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων επιδικάζει το ποσό των 48.471 ευρώ στον πρώην εργαζόμενο του Κήρυκα Χανίων Γεώργιο Σολανάκη. Ακολούθησε το 2012 απόφαση με την οποία επιδικάστηκε ποσό 58.000 ευρώ στον πρώην εργαζόμενο των εταιρειών Κήρυξ ΑΕ και Περίγραμμα ΑΕ Ιωάννη Λουπάση. Αν και έχουν περάσει 12 και 15 χρόνια από τις δύο δικαστικές αποφάσεις οι δύο τους δεν έχουν εισπράξει ούτε 1 ευρώ από τα ποσά που τους επιδικάστηκαν.
Οι αγωγές και οι καταδικαστικές αποφάσεις
Τον Φεβρουάριο του 2009 το Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων συνεδρίασε προκειμένου να εκδικάσει την αγωγή αποζημίωσης που είχε καταθέσει σε βάρος της εταιρείας Κήρυξ Δημοσιογραφικές Εκδοτικές και Τυπογραφικές Εκμεταλλεύσεις ΑΕ ο πρώην εργαζόμενος της εταιρείας Γεώργιος Σολανάκης. Επρόκειτο για την εταιρεία η οποία εξέδιδε την ιστορική εφημερίδα «Κήρυκας Χανίων», συμφερόντων της οικογένειας Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 ο σημερινός πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατείχε το 60% των μετοχών της εταιρείας, ενώ με βάση το τελευταίο πόθεν έσχες κατέχει μετοχές της συνολικής αξίας 384.000 (η εταιρεία έχει μετονομαστεί).
Το 2005 η Κήρυξ ΑΕ διέκοψε την έκδοση της εφημερίδας υπό το βάρος οικονομικών προβλημάτων, όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει το 2016 ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν η δανειοδότηση απασχόλησε τη Βουλή.
Τον Μάρτιο του 2005 εκδόθηκε νέα εφημερίδα με τον τίτλο «Νέος Κήρυκας». Ως εκδότρια εταιρεία εμφανιζόταν η Περίγραμμα ΑΕ, με την οποία ο Κων. Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι δεν είχε καμία ιδιοκτησιακή σχέση. Τελικά λίγα χρόνια μετά, συγκεκριμένα το 2011, και η δεύτερη εκδοτική προσπάθεια ναυάγησε. Η ιστορική εφημερίδα σταμάτησε να εκδίδεται καθώς τα οικονομικά βάρη ήταν δυσβάσταχτα.
Ο Γ. Σολανάκης είχε εργαστεί στην εφημερίδα από το 1995 έως και τον Αύγουστο του 2004, τα πρώτα τέσσερα χρόνια ως εισπράκτορας και στη συνέχεια από το 1999 έως το 2005 ως σελιδοποιός, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση.
Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του Γ. Σολανάκη και καταδίκασε την Κήρυξ ΑΕ. Η εταιρεία υποχρεώθηκε να καταβάλει ως αποζημίωση στον πρώην εργαζόμενο το ποσό των 48.471 ευρώ καθώς επίσης και άλλα 1.800 ευρώ για ένα μέρος των δικαστικών εξόδων. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ο Γ. Σολανάκης απασχολούνταν με «αποδοχές που υπολείπονταν από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας», ενώ παράλληλα εργαζόταν υπερωρίες και νυχτερινά δίχως να πληρώνεται όπως όριζε η σχετική νομοθεσία.
Η πρωτόδικη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων κατέστη αμετάκλητη το 2011. Συγκεκριμένα, σε βάρος της πρωτόδικης απόφασης κατατέθηκε έφεση. Ωστόσο στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν παρέστη κανένας εκπρόσωπος, με αποτέλεσμα η δικάσιμος να ματαιωθεί. Στη συνέχεια, όπως πληροφορούμαστε, ουδέποτε κατατέθηκε κλήση επαναφοράς της συζήτησης επί της έφεσης της εταιρείας. Οπως μας ενημέρωσε κατόπιν επικοινωνίας η δικηγόρος Ευαγγελία Κεζέμπογλου, που είχε χειριστεί νομικά την υπόθεση, αυτό είχε αποτέλεσμα η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση να καταστεί αμετάκλητη αλλά ουδέποτε δόθηκαν τα χρήματα στον εργαζόμενο.
Και δεύτερη προσφυγή κατά της Κήρυξ ΑΕ
Δεν είναι η μοναδική καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Κήρυξ ΑΕ έπειτα από προσφυγή στη Δικαιοσύνη πρώην εργαζομένου της. Το 2012 το Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων δικαίωσε και τον πρώην εργαζόμενο των εταιρειών Κήρυξ ΑΕ και Περίγραμμα ΑΕ Ιωάννη Λουπάση. Ο συγκεκριμένος είχε απασχοληθεί στον «Κήρυκα Χανιών» από το 1993 έως το 2005 και στη συνέχεια και στον «Νέο Κήρυκα Χανίων» μέχρι και το 2008. Στις αγωγές αποζημίωσης που είχε καταθέσει υποστήριζε ότι οι εργασιακές αποδοχές του υπολείπονταν όσων προέβλεπε η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Επιπλέον, ο Ι. Λουπάσης υποστήριζε στις αγωγές αποζημίωσης ότι είχε πραγματοποιήσει υπερωρίες χωρίς να αποζημιωθεί αναλόγως. Τελικά το Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων επιδίκασε το 2012 στον Ι. Λουπάση ως αποζημίωση το ποσό των περίπου 58.000 ευρώ. Η απόφαση επίσης έχει ήδη καταστεί αμετάκλητη.
Αν και έχουν περάσει 12 και 13 χρόνια από τις δύο δικαστικές αποφάσεις, εντούτοις μέχρι και σήμερα οι δύο πρώην εργαζόμενοι δεν έχουν καταφέρει να εισπράξουν ούτε 1 ευρώ από τα ποσά που τους επιδικάστηκαν. Στο μεταξύ, οι αποζημιώσεις που δικαιούνται ξεπερνούν πλέον τις 200.000 ευρώ εάν συνυπολογίσει κανείς τους τόκους υπερημερίας. Οι δύο πρώην εργαζόμενοι είναι πραγματικά σε απόγνωση.
Οπως αναφέρουν στο Documento, το μόνο που ζητούν είναι να λάβουν έστω τα χρήματα που δικαιούνται και τίποτε άλλο, ακόμη και μέρος των δεδουλευμένων τους. Αλλωστε, όπως λένε, πρόκειται «για χρήματα που δούλεψαν, δεν ζητιανεύουν».
«Από τη στιγμή που έχουμε τα χαρτιά τα οποία αποδεικνύουν ότι έχουμε εργαστεί, το μόνο που ζητάμε είναι έστω ένα μέρος των δεδουλευμένων να μας καταβληθεί για να κλείσει η υπόθεση. Δεν ζητιανεύουμε ούτε θέλουμε δώρα. Είναι η αμοιβή μας για τη δουλειά που έχουμε κάνει χρόνια» τονίζει στο Documento ο Γ. Σολανάκης.
Από την πλευρά του ο Ι. Λουπάσης σημειώνει χαρακτηριστικά στο Documento: «Είναι δεδουλευμένα χρήματα, τα οποία έχουν καταστεί αμετάκλητα. Αυτό που ουσιαστικά ζητάμε είναι με έναν τρόπο να πάρουμε τα λεφτά μας στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε όλοι για να κλείσει αυτή η υπόθεση». Να σημειωθεί ότι η Κήρυξ ΑΕ έχει μετονομαστεί σε Κήρυξ Εκμετάλλευση Ακινήτων Ανώνυμη Εταιρεία, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας που είναι αναρτημένα στο ΓΕΜΗ.
Αφηνε απλήρωτο και το δάνειο
Για πάνω από μία δεκαετία η Κήρυξ ΑΕ είχε καταβάλει μόλις μία δόση
Το 2017 οι δανειοδοτήσεις της Κήρυξ ΑΕ είχαν απασχολήσει και την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια» των τραπεζών σε ΜΜΕ. Σύμφωνα με όσα είχε δημοσιεύσει το Documento στο φύλλο 6, τα Χριστούγεννα του 2016, η Κήρυξ ΑΕ κατέθεσε τον Απρίλιο του 2005 αίτημα προς την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να της χορηγηθεί μεσο-μακροπρόθεσμο δάνειο 300.000 ευρώ, διάρκειας δυόμισι ετών, ώστε να αποπληρώσει οφειλές προς ΙΚΑ, ΔΟΥ και προμηθευτές. Η Πειραιώς διαπίστωσε ότι η εταιρεία ήταν κάτοχος ακινήτου εντός της πόλης των Χανίων συνολικής εκτιμηθείσας αξίας 743.000 ευρώ και ελεύθερο βαρών. Το συγκεκριμένο ακίνητο όμως δεν μπήκε ως εγγύηση, αφού η εταιρεία διαβεβαίωσε την τράπεζα ότι θα δινόταν προς εκμετάλλευση σε συνεργασία με δημόσιο φορέα, ενώ τμήμα του θα πωλείτο και από το προϊόν της πώλησης θα εξοφλούνταν πλήρως το δάνειο, μάλιστα εντός του 2006.
Ως εμπράγματη εξασφάλιση του δανείου δόθηκε εντέλει δικαίωμα προσημείωσης σε ακίνητο που κατείχε η εταιρεία εκτός πόλης, στη θέση Νεοκούρος – Χρυσοπηγή Αγιος Ιωάννης, συνολικής εκτιμηθείσας αξίας 324.000 ευρώ. Αυτό συνέβη παρότι επί του συγκεκριμένου ακινήτου υπήρχε ήδη άλλη προσημείωση από έτερη απαίτηση λόγω δανείου το οποίο είχε λάβει η Κήρυξ ΑΕ από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα ύψους 160.000 ευρώ.
Προκειμένου να γίνει αυτό εφικτό «παρασχέθηκαν και προσωπικές εγγυήσεις των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Γεωργίου Τζινευράκη». Η δανειακή σύμβαση παρείχε στην πιστούχο εταιρεία περίοδο χάριτος έξι μηνών, όταν οφείλονταν μόνο τόκοι, ενώ υπήρξε και διαβεβαίωση της τράπεζας ότι το δάνειο «εξυπηρετείτο μέχρι τον Νοέμβριο του 2005», σύμφωνα με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής
Οπως είχε αποκαλυφθεί στη Βουλή, η Κήρυξ ΑΕ για πάνω από μια δεκαετία είχε καταβάλει μόλις μία δόση του δανείου. Ωστόσο δεν οχλήθηκε ποτέ από την Πειραιώς «προκειμένου να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις», εκτός από μια έγγραφη όχληση –μέσω εξωδίκου– την 1η Νοεμβρίου 2016.
Η εταιρεία είχε λάβει κι άλλο δάνειο από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα 120.000 ευρώ το 2004, για το οποίο είχε γραφτεί η προαναφερθείσα προσημείωση στο ακίνητο στην περιοχή Νεροκούρος. Τον Ιούνιο του 2005 –τον μήνα που έκλεισε η εφημερίδα– εγκρίνεται από την ίδια τράπεζα δωδεκαετές δάνειο 1.300.000 ευρώ με επιτόκιο 5,75% για την ανέγερση τετραώροφου κτιρίου στο κέντρο της πόλης των Χανίων «με υποθήκη το ακίνητο αυτό και εκχώρηση μελλοντικών μισθωμάτων». Παρότι το δάνειο δόθηκε στην Κήρυξ ΑΕ για κατασκευή κτιρίου, από τα έγγραφα που έλαβε η επιτροπή «προέκυπτε ότι δεν είχε γίνει αλλαγή του σκοπού της που παρέμενε εκδοτικός».
Το δάνειο θα εκταμιευόταν σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο του έργου, όμως αυτή η συμφωνία παραβιάστηκε: «Μέχρι τον Ιανουάριο 2008 είχε εκταμιευθεί ποσό 1.144.000 ευρώ ενώ το έργο είχε προχωρήσει μόλις κατά το 30%. Σημειώνεται δηλαδή παραβίαση της συμφωνίας: είχε δοθεί σχεδόν το σύνολο του δανείου με λιγότερο από το μισό του έργου να έχει εκτελεστεί». Στην Κήρυξ ΑΕ συμμετέχει και η Παγκρήτια που έχει χορηγήσει το δάνειο, αφού διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρείας ανέλαβε ο Ευάγγελος Σπανουδάκης, ο οποίος ήταν επίσης πρόεδρος «σε μια εταιρεία με την επωνυμία Αναπτυξιακή ΑΕ στην οποία μετείχε και η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα».
Τον Απρίλιο του 2008 η Κήρυξ ΑΕ λαμβάνει κι άλλο δάνειο από την Παγκρήτια ύψους 850.000 ευρώ –αυτήν τη φορά 25ετές για την αποπεράτωση του κτιρίου–, με αποτέλεσμα ο συνολικός της δανεισμός από τη συγκεκριμένη τράπεζα να ανέλθει στα 2.150.000 ευρώ. Το επίμαχο κτίριο της οδού Χιωτάκη στεγάζει σήμερα το πολυκατάστημα Marks & Spencer, οι ιδιοκτήτες του οποίου πληρώνουν ενοίκιο στην Κήρυξ ΑΕ. Το ενοίκιο αυτό βάσει της δανειακής σύμβασης έχει εκχωρηθεί στην Παγκρήτια Τράπεζα ως μέσο αποπληρωμής του δανείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου