Ο Carl Jung ήταν ένας βαθυστόχαστος φιλόσοφος που ερευνούσε όλες τις εκφάνσεις του εαυτού, όταν έγραφε για την ανθρώπινη εμπειρία. Όπως θα δείτε παρακάτω, πίστευε ξεκάθαρα ότι αποτελούμε πνευματικά όντα και η ολοκληρωμένη πνευματική σχέση με τον εαυτό μας συμβάλλει στο να κατανοήσουμε βαθύτερα το ποιοι είμαστε.
Για κάποιους, αυτή η άποψη μεταφράζεται σε θρησκεία- η αναζήτηση δηλαδή ανακούφισης στην ύπαρξη κάτι ανώτερου από εμάς- αλλά αυτή δεν πρόκειται για τη μοναδική μορφή πνευματικότητας, ούτε βοηθά πραγματικά στο να φτάσουμε στον πυρήνα του ποιοι είμαστε (ή εναλλακτικά, ποιοι δεν είμαστε). Ο Carl Jung ήταν ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς της σύγχρονης ψυχολογίας του βάθους, η οποία επιχειρεί να διευκολύνει μια συζήτηση με τις ασυνείδητες δυνάμεις, που βρίσκονται μέσα μας. Συνεισέφερε πολλές ιδέες, οι οποίες συνεχίζουν να επικρατούν και στη σύγχρονη θεωρία: αρχέτυπο, ερμηνεία ονείρων, περσόνα, anima και animus και πολλές ακόμα έννοιες. Εκτιμούσε βαθύτατα τη δημιουργικότητα και θεωρούσε ότι η πνευματικότητα αποτελεί ένα κεντρικό κομμάτι του ανθρώπινου ταξιδιού.
20 σημαντικά αποφθέγματα του Carl Jung που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε σε βάθος τον εαυτό σας
01. «Μην κρατάς κάποιον που θέλει να φύγει, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσεις να συναντήσεις εκείνον που έρχεται».
02. «Το μεγαλύτερο βάρος για ένα παιδί είναι να ζήσει τη ζωή των γονιών του».
03. «Μέχρι να κάνεις το ασυνείδητο, συνειδητό, εκείνο θα κατευθύνει τη ζωή σου και εσύ θα το ονομάζεις μοίρα».
04. «Ό,τι μας εκνευρίζει στους άλλους, μας διευκολύνει να κατανοήσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας».
05. «Η συνάντηση δυο προσωπικοτήτων είναι σαν την ένωση δύο χημικών ενώσεων: αν υπάρξει αντίδραση και οι δύο θα αλλάξουν».
06. «Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω».
07. «Το να γνωρίσεις τη δική σου σκοτεινή πλευρά αποτελεί τον καλύτερη μέθοδο για να αντιμετωπίσεις τη σκοτεινή πλευρά των άλλων».
08. «Αν είσαι ένα ταλαντούχο άτομο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις αποκτήσει κάτι. Σημαίνει ότι έχεις κάτι να δώσεις πίσω».
09. «Τα λάθη αποτελούν τελικά τη βάση της αλήθειας και αν ένας άνθρωπος δε γνωρίζει κάτι, τουλάχιστον αποτελεί γνώση για εκείνον, αν ξέρει τι δεν είναι».
10. «Το όραμά σας θα γίνει καθαρότερο, μόνο όταν εστιάσετε στην καρδιά σας. Αυτός που κοιτά προς τα έξω, ονειρεύεται, εκείνος που κοιτά προς τα μέσα, αγρυπνά».
11. «Οι άνθρωποι θα κάνουν τα πάντα, όσο υπερβολικό κι αν φαίνεται, μόνο και μόνο για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν τη ψυχή τους».
12. « Η μοναξιά δεν προέρχεται από την απουσία ανθρώπων γύρω μας, αλλά από την αδυναμία να επικοινωνήσουμε τα πράγματα που θεωρούμε σημαντικά ή να μην έχουμε απόψεις που για τους άλλους είναι απαράδεκτες».
13. «Η κατάθλιψη είναι σαν μια μαυροντυμένη γυναίκα. Αν βρεθεί στον δρόμο σας, μην τη διώξετε. Προσκαλέστε τη μέσα, προσφέρετέ της μια θέση, συμπεριφερθείτε της όπως στους φιλοξενούμενούς σας και ακούστε αυτά που έχει να σας πει».
14. «Ένας άνθρωπος που δεν έχει περάσει μέσα από την κόλαση των παθών του, δεν θα τα ξεπεράσει ποτέ».
15. «Η αντίληψή σου θα γίνει πιο ξεκάθαρη μόνο όταν κοιτάξεις μέσα στην ψυχή σου».
16. « Η “μαγεία” είναι απλά μια διαφορετική λέξη για έναν ψυχολογικό χαρακτηρισμό».
17. «Σε ό,τι αντιστέκεστε, επιμένει».
18. «Το όνειρο είναι μια μικρή, κρυμμένη πόρτα στο πιο βαθύ και ιερό σημείο της ψυχής, η οποία ανοίγει σε εκείνη την αρχέγονη νύχτα, που βρισκόταν η ψυχή πολύ πριν υπάρξει το συνειδητό «εγώ».
19. «Μπορεί να νομίζουμε ότι ελέγχουμε πλήρως τον εαυτό μας. Ωστόσο, ένας φίλος μπορεί εύκολα να μας αποκαλύψει κάτι για εμάς , για το οποίο δεν έχουμε καμία απολύτως ιδέα».
20. «Ό,τι μας ενοχλεί στους άλλους, μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας».
Πηγή: enallaktikiagenda.gr
ΥΓ: Ο Καρλ Γιουνγκ (Carl Jung) ήταν ελβετός ψυχολόγος και ψυχίατρος, που κέρδισε διεθνή αναγνώριση με τις έρευνες και το θεραπευτικό έργο του. Σύγχρονος και μαθητής, για ένα διάστημα, του Σίγκμουντ Φρόιντ, ο Γιουνγκ ανέπτυξε στη θέση της ψυχανάλυσης του Φρόιντ την αναλυτική ψυχολογία, όπως την ονόμασε, και ανέπτυξε έννοιες όπως η εξωστρεφής και η ενδοστρεφής προσωπικότητα, οι αρχέτυποι και το συλλογικό ασυνείδητο. Το έργο του άσκησε ισχυρή επίδραση στην ψυχιατρική και στη σπουδή των θρησκειών, της τέχνης, της ανθρωπολογίας και της ιστορίας.
Ο Καρλ Γκούσταφ Γιουνγκ γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1875 στο Κέσβιλ της Ελβετίας και πέθανε στις 6 Ιουνίου 1961 στο Κίσναχτ της Ελβετίας, σε ηλικία 85 ετών.
(Πληροφορίες απο sansimera.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου