Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Το φαινόμενο Guggenheim στο Bilbao που άλλαξε τα δεδομένα της αρχιτεκτονικής

 
Το μουσείο Guggenheim στο Bilbao της Ισπανίας δεν είναι απλά ένα από τα σημαντικά κτίρια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Είναι το έργο που ξύπνησε μια ολόκληρη πόλη από τον πολιτιστικό λήθαργο και έκανε τον κόσμο από κάθε γωνιά του κόσμου να μιλάει γι' αυτό, ακόμη κι αν ήταν για να το επικρίνει.
 
"Η αρχιτεκτονική δεν έχει να κάνει με τα λόγια, έχει να κάνει με τα δάκρυα", είπε τον Φεβρουάριο του 1998 ο βραβευμένος -με το πρώτο Pritzker που δόθηκε ποτέ- αρχιτέκτονας Philip Johnson, αντικρίζοντας το μουσείο Guggenheim στην περιοχή του Μπιλμπάο, χαρακτηρίζοντάς το ταυτόχρονα ως "το σπουδαιότερο κτίριο της εποχής". Μερικά χρόνια μετά, το Guggenheim θεωρείται ακόμη ένα από τα πιο σπουδαία αρχιτεκτονικά δημιουργήματα που φτιάχτηκαν τους τελευταίους τέσσερις αιώνες, αλλά όπως θα διαπιστώσεις κι εσύ, όχι άδικα.

To διεθνούς φήμης μουσείο τέχνης και ταυτόχρονα πολιτιστικό κέντρο και εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν άργησε να χαρακτηριστεί "θαύμα" από την New York Times σχεδόν αμέσως μετά το τέλος της κατασκευής του, το 1997. Έργο του Καναδοαμερικανού αρχιτέκτονα Frank Gehry, το Guggenheim βρίσκεται σε μια βιομηχανική περιοχή του Bilbao στην Ισπανία, η οποία μέχρι τότε, δεν είχε ιδέα του τι θα πει πολιτιστική άνθηση. Κι όμως: από την ημέρα που το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του, πριν από περίπου 15 χρόνια,  όχι μόνο αναμορφώθηκε η παρακμάζουσα οικονομική κατάσταση της βασκικής πόλης της Ισπανίας, αλλά επηρεάστηκε και η "γλώσσα" της αρχιτεκτονικής.
 
Ο Frank Gehry που κρύβεται πίσω από την κατασκευή του, μπορεί να έχει πατήσει τα 84 σήμερα,  αλλά είναι ακούραστος: αρκεί να σκεφτείς ότι το τελευταίο του πρότζεκτ αφορά τα μεγαλύτερα ενιαία γραφεία του κόσμου, αυτά του Facebook
 
Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Frank Gehry που κρύβεται πίσω από την κατασκευή του, μπορεί να έχει πατήσει τα 84 σήμερα,  αλλά είναι ακούραστος: αρκεί να σκεφτείς ότι το τελευταίο του πρότζεκτ αφορά τα μεγαλύτερα ενιαία γραφεία του κόσμου, ή αλλιώς τα νέα γραφεία του Facebook, το οποίο προγραμματίζεται να ξεκινήσει κάπου μέσα στο 2013. Το όνομά του όμως έχει συνδεθεί άρρηκτα με το Guggenheim στο Bilbao, αλλά και την τουριστική αναζωογόνηση που έφερε στην περιοχή με το δημιούργημά του.

Το 2010, το πρωτόγνωρο κτίριο Guggenheim στο Bilbao κατάφερε να χαρακτηριστεί από τους πιο κορυφαίους αρχιτέκτονες του κόσμου ως το κτίριο της 30ετίας

Κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο, γυαλί, και χιλιάδες φύλλα τιτανίου, το Guggenheim (στην ισπανική εκδοχή του) κατάφερε να χαρακτηριστεί ως το κτίριο της 30ετίας και να ξεχωρίσει (με διαφορά) μεταξύ των πιο σημαντικών έργων από το 1980 σε έρευνα του αμερικανικού περιοδικού "Vanity Fair" του 2010, στην οποία συμμετείχαν οι πιο κορυφαίοι αρχιτέκτονες του κόσμου.
 
Εκ πρώτης όψεως πάντως μοιάζει να ξεπήδησε από μια φαντασία που οργιάζει.
 
Οι επικριτές του πάλι (μα πώς θα μπορούσαν να λείπουν από κάτι που ξεφεύγει από τα συμβατικά πλαίσια;), το παρομοιάζουν με ανοιγμένη κονσέρβα, τεράστιο κουνουπίδι, ακόμη και... γιγάντιο σουφλέ σοκολάτας. Πολλοί μάλιστα αναρωτιούνται κατά πόσο ένα τέτοιο αρχιτεκτονικό δημιούργημα ταίριαξε αισθητικά σε μια πόλη που κανείς μέχρι τότε δεν είχε "επενδύσει".
  
 Το Guggenheim φιλοξενεί μόνιμες καθώς και περιοδικές εκθέσεις, με έργα τόσο Ισπανών όσο και διεθνών καλλιτεχνών. 
Στους χώρους του βρίσκει στέγη μια εντυπωσιακού μεγέθους γκαλερί, με 426 μέτρα μήκος και 98 μέτρα πλάτος. Μεταξύ των εκθεμάτων που μπορείς να θαυμάσεις ως επισκέπτης είναι έργα πολλών μεγάλων ονομάτων της τέχνης του 20ου αιώνα, όπως των Kandinsky, Picasso, Pollock, De Kooning, ή κάποια άλλα  που κατασκευάστηκαν κατόπιν ειδικής παραγγελίας ώστε να "ταιριάξουν" με το χώρο του μουσείου.
 
Οι επισκέπτες του μπορούν ακόμη να απολαύσουν ειδικές εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, διαλέξεις από καλλιτέχνες και κριτικούς, παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές, μαθήματα για εφήβους και ενήλικες. Ακόμη κι αν δεν είναι κανείς φαν των μουσείων στα ταξίδια του, το Guggenheim έχει όλα όσα χρειάζεται για να κάνει αίσθηση και να γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς ατραξιόν του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου