Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Αλαβάνος: Αμεση Δημοκρατία, 1500 ευρώ στους βουλευτές και έξοδος από το ευρώ

 
Από τον Βασίλη Μπόνιο

 "Στην Πορτογαλία, πριν λίγες βδομάδες το Συνταγματικό Δικαστήριο προστάτευσε τους εργαζόμενους και συνταξιούχους ακυρώνοντας μια σειρά μέτρα του μνημονίου της τρόικα, ύψους περίπου 3,5 δις ευρώ. Στην Ελλάδα δυστυχώς, παρότι το Σύνταγμα το επέτρεπε και το επέβαλε, δεν είχαμε μια τέτοια ανταπόκριση από το Συμβούλιο Επικρατείας..."

Μιλάμε με τον κ. Αλέκο Αλαβάνο ιδρυτή του νέου πολιτικού φορέα Σχέδιο Β΄, η εμφάνιση του οποίου στην πολιτική ζωή του τόπου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Οι πολίτες για πρώτη φορά ακούνε μια εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση με απαγκίστρωση από το ευρώ. "Ρίχνουμε ιδιαίτερο βάρος στην μελέτη και παρουσίαση των 100 πρώτων ημερών του Σχεδίου Β, που συμπεριλαμβάνουν τον εντοπισμό του χρόνου εμφάνισης των πρώτων θετικών επιδράσεων από αυτήν την στροφή στην πολιτική, ιδιαίτερα στο θέμα της ανεργίας...", υπογραμμίζει ο κ. Αλαβάνος.
Πολύ θετικά ακούγεται και η πρότασή του (στην κατεύθυνση της άμεσης δημοκρατίας), το 5% των βουλευτών να επιλέγεται με κλήρωση ανάμεσα σε όλους τους πολίτες που έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
 
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Αλαβάνου στο "Κουρδιστό Πορτοκάλι"

Το ευρώ έχει «περιορισμένη πιθανότητα επιβίωσης» και ενδέχεται να αντέξει μόνο για άλλα πέντε χρόνια, δήλωσε πρόσφατα ο Kai Konrad, ένας από τους στενότερους οικονομικούς συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτή η δήλωση που έρχεται από τον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, δείχνει ότι η απόφασή σας να υπερασπιστείτε την έξοδο από το ευρώ,  κερδίζει έδαφος ακόμη και στην Γερμανία. Η ερώτησή μας είναι αν έχετε προετοιμασθεί για την έξοδο. Αν υπάρχει κάποια επιτροπή επιστημόνων και οικονομολόγων η οποία να εργάζεται πάνω στο Plan B, ώστε οι Έλληνες πολίτες να έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση να αξιολογήσουμε στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.
Έχετε δίκιο. Είναι εντυπωσιακό ότι στην Γερμανία υπάρχει ένα σοβαρό ρεύμα κριτικής και εναντίωσης στο ευρώ. Σε αυτές τις εκλογές θα συμμετάσχει το νέο κόμμα Alternative fur Deutschland, το οποίο είναι υπέρ της διάλυσης του ευρώ και φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις να προσεγγίζει ακόμα και το 5% για την είσοδό του στην Βουλή. Επίσης ο Hans Werner Sinn, επικεφαλής του ΙFO, του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Οικονομία και την Ερευνά, θεσμικός σύμβουλος της Μέρκελ από την αρχή της ελληνικής κρίσης προέβλεψε με ένα προφητικό τρόπο ότι η Ελλάδα αν μείνει στο ευρώ θα οδηγηθεί σε εμφύλιο πόλεμο, εννοώντας ότι ο ένας θα βγάζει τα μάτια του άλλου. Ναι, ως Σχέδιο Β, έχουμε Οικονομική Επιτροπή με πολλές σοβαρές συμμετοχές που όλο και διευρύνονται. Τα μέχρι τώρα πορίσματα αυτής της Επιτροπής παρουσίασε στην Συνδιάσκεψη του Σχεδίου Β, το περασμένο Σαββατοκύριακο  ο αναπλ. Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Θόδωρος Μαριόλης με την εισήγηση «(Δι-)έξοδος». Τώρα ρίχνουμε ιδιαίτερο βάρος στην μελέτη και παρουσίαση των 100 πρώτων ημερών του Σχεδίου Β, που συμπεριλαμβάνουν τον εντοπισμό του χρόνου εμφάνισης των πρώτων θετικών επιδράσεων από αυτήν την στροφή στην πολιτική, ιδιαίτερα στο θέμα της ανεργίας.
 
Πιστεύετε ότι το ευρώ στην Ελλάδα  είναι θύμα μιας αμερικανικής "επίθεσης" που θέλει το δολάριο κυρίαρχο νόμισμα στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες;
Όχι, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πάντα βαθύτερες αντιθέσεις σε σχέση με την οικονομική ηγεμονία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι αμερικάνοι θέλουν οπωσδήποτε την σταθερότητα της ζώνης του ευρώ - οικονομική και επομένως και κοινωνική και πολιτική-  γιατί ανησυχούν για την μεγάλη αστάθεια που υπάρχει στην Ευρασιατική ζώνη. Για αυτό το λόγο εξάλλου είναι πάρα πολύ κριτικοί στις θέσεις της Γερμανίας και ανησυχούν ότι αυτές οδηγούν σε αποδομητικές διεργασίες όλο το ευρωπαϊκό χώρο.
 
Θέλετε περισσότερο η λιγότερο κράτος κι αν ναι, πείτε μας έναν κρατικό οργανισμό που είναι διαχρονικά  υπόδειγμα λειτουργίας.
Θέλουμε κράτος πιο αποτελεσματικό, πιο διαφανές, πιο ελεγχόμενο και φιλικό στους πολίτες, πιο παραγωγικό. Από κει και πέρα αν θέλουμε να βγούμε από μια ύφεση τόσο βαθιά όσο είναι η ελληνική πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο δημόσιος τομέας θα είναι το βασικό εργαλείο. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα από την ύφεση της δεκαετίας του ΄30 ιδιαίτερα στις ΗΠΑ που, παρά τις παραδόσεις της ότι οι παραγωγικές δραστηριότητες συνδέονται μόνο με τον ιδιωτικό τομέα, έκανε μια απότομη στροφή προς τις δημόσιες επενδύσεις και τους δημόσιους οργανισμούς. Στην αρχή έλεγαν τον Roosevelt «κομμουνιστή». Αποδείχτηκε όμως ότι αυτός ήταν ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την ύφεση και την ανεργία.
 
Είστε υπέρ η κατά της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων;
Είμαστε υπέρ της μονιμότητας και της αίσθησης ασφάλειας όλων ανεξάρτητα των εργαζομένων, πέρα από τις περιπτώσεις που απαιτούν εποχιακή ή πολύ προσωρινή εργασία. Αυτή η αντίληψη ισχύει και για τους δημόσιους υπαλλήλους. Αυτό δε σημαίνει με κανένα τρόπο ότι μπορεί να ανεχτεί κανείς ανεύθυνους δημόσιους υπάλληλους, χωρίς ωράριο, χωρίς προσφορά , χωρίς εντιμότητα  και χωρίς να πληρώνουν το τίμημα  - συμπεριλαμβανομένης και της απόλυσης με βάση τους όρους ενός νέου δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα  για τέτοια ενδεχόμενα αν αυτή απαιτείται. Ιδιαίτερα σημαντικό για το δημόσιο τομέα είναι να διαμορφωθεί ένα κλίμα συλλογικότητας, δημοκρατίας, ευθύνης απέναντι στο λαό το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί τις καλές κι όχι τις κακές πλευρές κάθε δημοσίου υπαλλήλου.
 
Πόσους βουλευτές πρέπει να έχει το ελληνικό κοινοβούλιο αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας;
Στη Συνδιάσκεψη μας το περασμένο Σαββατοκύριακο κάναμε δέκα προτάσεις για την ανασυγκρότηση του κοινοβουλίου, ώστε να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη και την επικοινωνία με την κοινωνία. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η μείωση των βουλευτών από 300 σε 200, που το Σύνταγμα επιτρέπει να γίνει με απλό νόμο. Προτείνουμε επίσης τη σύνδεση της αποζημίωσης των βουλευτών με τον κατώτατο μισθό συν το επίδομα ανεργίας κι όχι πια με τους μισθούς των δικαστικών. Και συγκεκριμένα να είναι μία και μισή φορά αυτό το άθροισμα δηλαδή περίπου 1500 ευρώ. Προτείνουμε ακόμη την κατάργηση κάθε κρατικής χρηματοδότησης και την αντικατάστασή της από κρατικές ρυθμίσεις χωρίς κόστος για τον φορολογούμενο όπως οι δωρεάν συγκοινωνίες για τους βουλευτές της περιφέρειας ή η υποχρέωση των ιδιωτικών μέσων επικοινωνίας για την προβολή των κομμάτων. Προτείνουμε ακόμη το 5% των βουλευτών να επιλέγεται με κλήρωση ανάμεσα σε όλους τους πολίτες που έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
 
Εκτιμάτε ότι υπάρχει Δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων στην χώρα μας με τους οικονομικά ισχυρούς να την βγάζουν καθαρή και να την πληρώνει η "μαρίδα"; Πρέπει να δίνεται στην δημοσιότητα το πόθεν έσχες των λειτουργών της Δικαιοσύνης;
Στην Πορτογαλία, πριν λίγες βδομάδες το Συνταγματικό Δικαστήριο προστάτευσε τους εργαζόμενους και συνταξιούχους ακυρώνοντας μια σειρά μέτρα του μνημονίου της τρόικα, ύψους περίπου 3,5 δις ευρώ. Στην Ελλάδα δυστυχώς, παρότι το Σύνταγμα το επέτρεπε και το επέβαλε, δεν είχαμε μια τέτοια ανταπόκριση από το Συμβούλιο Επικρατείας. Χρειαζόμαστε μια δικαιοσύνη πιο ευαίσθητη απέναντι στην κοινωνία και κυρίως τα πιο αδύναμα στρώματά της, πιο γρήγορη, πιο αποτελεσματική. Τα πόθεν έσχες όλων πρέπει να είναι ανοιχτά για οποιονδήποτε θέλει να τα ελέγξει.
 
Το διαδίκτυο αποτελεί για σας εναλλακτική πηγή ενημέρωσης; Ποιες είναι οι «αδυναμίες» της δημοσιογραφίας των πολιτών-βλέπε social media.
Όχι, δεν αποτελεί εναλλακτική πηγή ενημέρωσης. Είναι πια για μας η κύρια πηγή. Με πλουραλισμό, με δυνατότητα εμβάθυνσης σε κάθε σχεδόν πρόβλημα και με ένα πλούτο απόψεων. Ασφαλώς πολλές αδυναμίες υπάρχουν σε μια τέτοια επαναστατική αλλαγή της πληροφόρησης και της κοινωνίας. Μια από αυτές είναι ότι η πλειοψηφία δεν έχει συνηθίσει να καταγράφει τη γνώμη της σε φλέγοντα ζητήματα, με συνέπεια να επικρατούν πολλές φορές οι πιο ακραίες και συχνά με υβριστική μορφή απόψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου