Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Απαντήσεις στα «μυστήρια» των Τεμπών που η δικαιοσύνη δεν τις «ακούει»-Αχιλλέας Μιχόπουλος


Συγγενείς θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών καταγγέλουν για μία ακόμη φορά την παράδοξη συμπεριφορά της δικαιοσύνης. Η Μαρία Καρυστιανού, προανήγγειλε το αίτημα εξαίρεσης του ανακριτή. «Εχουμε πάρα πολλές αποδείξεις στα χέρια μας κ ο ανακριτής επιμένει να μην θέλει να τις δει. Αν δεν κάνει την δουλειά του,θα μηνυθεί και θα εξαιρεθεί», είπε.Το βίντεο που θα παρακολουθήσετε ξεκινά με ένα απόσπασμα όσων είπε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Πολυτέκνων Γονέων με θέμα την προσπάθεια «κουκουλώματος» του εγκλήματος των Τεμπών. 
Η αγανάκτηση των συγγενών είναι δικαιολογημένη, γιατί όπως θα δείτε στο βίντεο, υπάρχουν πολλά μυστήρια αλλά και τεκμηριωμένες απαντήσεις στις οποίες φαίνεται ότι η δικαιοσύνη δεν δίνει την πρέπουσα σημασία.
Ο Αχιλλέας Μιχόπουλος Χημικός Μηχανικός MSc, ΑΠΘ/UMASS ασχολείται με τα «μυστήρια» των Τεμπών και δίνει απαντήσεις μέσω των βίντεο που υπάρχουν. Δείτε τι λέει και θα καταλάβετε, γιατί οι συγγενείς των θυμάτων ασκούν δριμεία κριτική στη δικαιοσύνη.

Η επίθεση στη Συρία, η Τουρκία και η ένταση του πολέμου


Η επίθεση αυτή προς το Χαλέπι από τις τούρκο-ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις σε συνεργασία με το Ισραήλ προετοιμαζόταν για καιρό. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Συρία (ή μάλλον και αυτά) συνιστούν άλλη μία εκκωφαντική απόδειξη του ρόλου της Τουρκίας

Θέμης Τζήμας

Την πρώτη μέρα της ανακωχής μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, ένα δεύτερο γεγονός, εξίσου σημαντικό αλλά πολύ λιγότερο γνωστό (ακόμα) στα καθ’ ημάς, ξεκίνησε. Μετά από 4 περίπου χρόνια, η συριακή αντιπολίτευση ( η υποτίθεται «μετριοπαθής») και οι ισλαμιστικές οργανώσεις οι οποίες ελέγχονται και καθοδηγούνται από την Τουρκία εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση εναντίον του συριακού στρατού στην περιοχή του Χαλεπίου. Η επιχείρηση προετοιμαζόταν για καιρό με την υποστήριξη της Τουρκίας, του ΝΑΤΟ (βλ. ΗΠΑ) και του Ισραήλ. Εξαπολύθηκε δε, αμέσως μετά την προειδοποίηση του Νετανιάχου προς τον πρόεδρο της Συρίας ότι έρχεται η σειρά του.
Την περίοδο πριν από την εν λόγω επίθεση, η Ρωσία είχε καταβάλει προσπάθεια σε διαφορετικά διαστήματα να πετύχει μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Προς τιμήν του ο Άσαντ αρνήθηκε οποιαδήποτε συμφωνία όσο η κατοχή εδαφών της Συρίας από την Τουρκία (άμεσα ή εμμέσως ) συνεχίζεται, στέλνοντας ένα καθαρό μήνυμα προς τη Μόσχα ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα (και παρεμπιπτόντως σε ηγεσίες όπως αυτές του Ελληνισμού). Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η ηγεσία της Συρίας επρόκειτο να έχει μια άλλη, ενδοτική στάση προς την Τουρκία, λίγα πράγματα θα άλλαζαν.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Συρία (ή μάλλον και αυτά) συνιστούν άλλη μία εκκωφαντική απόδειξη του ρόλου της Τουρκίας, των συγκεκριμένων ισλαμιστικών οργανώσεων που στηρίζουν η Άγκυρα και το ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Οι εν λόγω οργανώσεις δεν έχουν κανένα πρόβλημα ούτε με τη γενοκτονία των Παλαιστινίων, ούτε με τη βεβήλωση του τεμένους Αλ Άκσα, ούτε φυσικά με τις ΗΠΑ. Ο μόνος εχθρός τους ήταν και παραμένει ο άξονας της αντίστασης και οι Μουσουλμάνοι που πολεμούν στο πλαίσιο του τελευταίου.
Θυμίζουμε ότι ο άξονας της αντίστασης καταγγέλλει συστηματικώς τον ύπουλο ρόλο του Ερντογάν και της Τουρκίας. Βλέποντας το κύρος τους στις παλαιστινιακές οργανώσεις και στο αντιστεκόμενο πολιτικό Ισλάμ να εκμηδενίζεται λόγω των σχέσεών τους με το Ισραήλ, οι Τούρκοι προβαίνουν σε ρητορικές καταγγελίες κατά του Νετανιάχου, ενώ την ίδια στιγμή διατηρούν όλες τις στρατηγικές και κρίσιμες σχέσεις με το Ισραήλ ανθηρές, είτε άμεσα και απευθείας, είτε εμμέσως και δια αντιπροσώπων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το Αζερμπαϊτζάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και βεβαίως στα κατεχόμενα συριακά εδάφη.
Έχουμε γράψει πάρα πολλές φορές άλλωστε, ότι η Τουρκία είναι απολύτως κομβική για τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, τόσο στον Καύκασο, όσο και στη Δυτική Ασία/Μέση Ανατολή. Όταν μιλούμε για σχεδιασμό ΝΑΤΟ αναφερόμαστε αυτονοήτως και στον σχεδιασμό του Ισραήλ. Το τελευταίο, μέσα στην πολύ επισφαλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται έχει σαφώς θέσει σε εξέλιξη έναν σχεδιασμό διάσπασης και εξαφάνισης των μετώπων του άξονα της αντίστασης. Αυτό το σχέδιο το ασπάζονται απολύτως και οι ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η νέα επίθεση των δυνάμεων που ελέγχονται από την Τουρκία και το ΝΑΤΟ μέσα στη Συρία, εναντίον του στρατού της τελευταίας.
Επιστρέφοντας στο σχέδιο διάσπασης και διάλυσης του άξονα της αντίστασης, το ένα σημείο ενδιαφέροντος συνίσταται στο αν θα υπάρξει όντως διάσπαση του μετώπου του Λιβάνου από εκείνο της Γάζας. Παρά την ανακωχή δεν είναι καθόλου σαφές κάτι τέτοιο, ιδίως αν έχουμε ανακωχή σύντομα στη Γάζα. Το δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος είναι η πλήρης και εκ νέου αποσταθεροποίηση της Συρίας, ούτως ώστε να δυσκολέψει η επικοινωνία Ιράν-Χεζμπολάχ και επομένως ο εξοπλισμός της τελευταίας. Το τρίτο θα είναι η δυσχέρανση της επικοινωνίας Ρωσίας- Ιράν. Για αυτόν το λόγο το ΝΑΤΟ, η Τουρκία και το Ισραήλ αποπειρώνται να βάλουν φωτιά εκ νέου στο μέτωπο στη Συρία. Θέλουν μετά από ένα εξαντλητικό πόλεμο στον Λίβανο για τη Χεζμπολάχ και εν μέσω όξυνσης στην Ουκρανία, η οποία συγκεντρώνει τον κύριο όγκο των ρωσικών δυνάμεων, να ξανά- χρησιμοποιήσουν το αγκάθι στα πλευρά του άξονα της αντίστασης και της Ρωσίας που έχουν «φυτέψει» στη Συρία.
Η επίθεση αυτή προς το Χαλέπι από τις τούρκο-ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις σε συνεργασία με το Ισραήλ προετοιμαζόταν για καιρό. Ωστόσο, οι Ρώσοι και οι Σύριοι «πέτυχαν» να αιφνιδιαστούν.
Οι τελευταίοι (γενικότερα ο άξονας της αντίστασης και η Ρωσία) παρά τις επιτυχίες τους σε διάφορα μέτωπα, αφενός δείχνουν σε αρκετές περιπτώσεις να υποτιμούν τους σχεδιασμούς και τον τυχοδιωκτισμό των αντιπάλων τους, μέσα από έναν διάχυτο κατευνασμό και διάθεση συμβιβασμού, η οποία πάντα (μα πάντα) ερμηνεύεται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ως αδυναμία, αφετέρου επιδεικνύουν χτυπητές στρατιωτικό- πολιτικές αδυναμίες.
Απόδειξη αυτού σαφής παρεμπιπτόντως, αποτελεί το γεγονός ότι κατά το Reuters, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ θεωρούν ότι ουδόλως έχει αυξηθεί ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων από την Ρωσία, παρά την χρήση ATACMSκαι Storm Shadow από τις ουκρανικές δυνάμεις, δηλαδή από τις ΗΠΑ εναντίον «παλαιών εδαφών» της Ρωσίας. Ούτε ο Oreshnik(ο οποίος μάλλον χρησιμοποιήθηκε με άδειες κεφαλές) ούτε η αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας φαίνονται να συγκινούν τις ΗΠΑ. Δεν έχει σημασία αν η εκτίμηση των υπηρεσιών των ΗΠΑ είναι ορθή. Έχει σημασία ότι είναι αυτή που είναι, υποδηλώνοντας ότι δεν υπάρχει επαρκής ρωσική αποτροπή. Αυτή η συνθήκη είναι άκρως επικίνδυνη. Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τα ρωσικά εδάφη, ενώ η Ρωσία βομβαρδίζει την Ουκρανία. Ασχέτως του τι είναι ευνοϊκότερο για την παγκόσμια ειρήνη (κάτι που είναι θεμελιώδες από μόνο του) πώς μπορεί να υπάρξει αποκατάσταση της ρωσικής αποτροπής έτσι; Το ίδιο σε κάποιο βαθμό συμβαίνει και με το Ιράν, το οποίο διστάζει ξανά να υλοποιήσει την απειλή του προς το Ισραήλ, εν αναμονή μάλλον κάποιας ανακωχής στην Γάζα ή της ορκωμοσίας του προέδρου Τραμπ. Είναι θέμα μόνο στρατιωτικής ισχύος; Μάλλον όχι. Παρότι οι ΗΠΑ και δευτερευόντως το Ισραήλ αποτελούν πανίσχυρες στρατιωτικές μηχανές έχουν τεράστιες αδυναμίες οι οποίες έχουν φανεί ήδη απέναντι στην παλαιστινιακή αντίσταση και στη Χεζμπολάχ. Πρόκειται για ζήτημα κυρίως φοβικότητας και εν πολλοίς κουλτούρας.
Το αποτέλεσμα είναι ότι κάθε φορά, όποτε αποφασίζουν η Ρωσία και ο άξονας της αντίστασης να δράσουν έχοντας ήδη υποστεί τις συνέπειες του κατευνασμού τους, το κάνουν υπό δυσμενέστερες συνθήκες. Το ίδιο εν πολλοίς συνέβη και στη Συρία. Ένας συνδυασμός αναγκών στο πεδίο και ρωσικής πολιτικής της μικρότερης δυνατής εμπλοκής, έχουν διατηρήσει ένα κράτος-παζλ, το οποίο παραμένει τριχοτομημένο και επομένως ευάλωτο σε τέτοιου είδους γεγονότα και πολιτικές. Πολύ πριν το 2022, όταν το μόνο μέτωπο ήταν η Συρία, η Ρωσία και ο άξονας της αντίστασης δεν τόλμησαν να εκκαθαρίσουν την παράνομη τουρκική και ΝΑΤΟϊκή κατοχή στη Συρία. Τι θα έκαναν οι ΗΠΑ; Θα ξεκινούσαν τον Γ’ Παγκόσμιο για να υπερασπιστούν ελεγχόμενες από την Τουρκία, ισλαμιστικές ομάδες ή και την ίδια την παράνομη τουρκική κατοχή; Είναι σχεδόν απίθανο. Τώρα, ο άξονας της αντίστασης και η Ρωσία πληρώνουν εκείνες τις επιλογές πανάκριβα και ίσως το κόστος να αποβεί τεράστιο, αν η προέλαση των τουρκό- νατοϊκών δυνάμεων δεν σταματήσει. Η Ρωσία στη Συρία έχει στείλει δεύτερης κατηγορίας στρατιωτικούς μετά το 2022 ενώ και ο συριακός στρατός έχει πολύ σοβαρές αδυναμίες. Το Ιράν φορτώνεται ένα μεγάλο βάρος ενώ πρακτικώς βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ. Ακόμα χειρότερα, όταν το Ισραήλ (μάλλον) χτύπησε και ρωσικές δυνάμεις πριν από λίγες εβδομάδες στη Λαττάκεια, η Ρωσία δεν έπραξε ουσιαστικώς τίποτα. Μέχρι και την τελευταία στιγμή ακολουθούσε μια διστακτική, αν όχι επαμφοτερίζουσα πολιτική. 
Το μήνυμα από την άλλη πλευρά είναι τόσο σαφές, για τόσο πολύ καιρό ώστε είναι εντυπωσιακό πώς δεν γίνεται άμεσα κατανοητό: ο πόλεμος μεταξύ της «Δύσης» και των εχθρών της είναι ολοκληρωτικός. Περιλαμβάνει μια τεράστια έκταση σχεδόν ενοποιημένου μετώπου, εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια μαχητών συνολικώς, ακόμα και την διακινδύνευση χρήσης πυρηνικών όπλων. Μια Ρωσία και ένα Ιράν που δεν συμπεριφέρονται αναλόγως(ακόμα χειρότερα ισχύουν τα παραπάνω για την Κίνα) απλώς θα πληρώσουν πολύ μεγάλο κόστος και θα κινδυνέψουν να χάσουν έναν υπαρξιακό, ολοκληρωτικό πόλεμο. Τα παραπάνω φαίνονται και στο μέτωπο της Ουκρανίας. Για παράδειγμα, πώς μπορεί η Ρωσία ταυτοχρόνως να υποστηρίζει ότι έχει δεχτεί επίθεση από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ αλλά να παραμένει στο επίπεδο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης»; Δεν υποδηλώνει έτσι ότι δεν εννοεί αυτά που κατά τα λοιπά διακηρύσσει;
Η επίθεση στη Συρία αποτελεί σαφώς τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου. Η πίεση από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ, προς την Ρωσία, τον άξονα της αντίστασης και λίγο αργότερα προς την Κίνα, μόνο θα εντείνεται ως η δεύτερη πλευρά παραμένει κατευναστική και αναποφάσιστη. Έτσι θα οδεύουμε ολοένα πιο κοντά προς κατακλυσμιαίες καταστάσεις.

Μεταξύ συμβατικών και πυρηνικών...


Γιώργος Καπόπουλος

Η λεγόμενη ισορροπία του τρόμου που συμφωνήθηκε στην αρχή σιωπηρά και στη συνέχεια ρητά μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ βασιζόταν στην αδυναμία νίκης σε έναν πυρηνικό πόλεμο καθώς η ραδιενέργεια εγγυόταν τη συντριπτική ήττα και των δύο αντίπαλων πλευρών...
Το πρόβλημα της πυρηνικής στρατηγικής ήταν η μη ελέγξιμη έκταση της καταστροφής που θα προκαλούσε η χρήση πυρηνικών όπλων. Η ιδέα της στοχοποίησης των μεγάλων πόλεων προϋπήρξε της κατασκευής της ατομικής βόμβας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 στη Βρετανία και στις ΗΠΑ επικράτησε η άποψη ότι η στοχοποίηση του άμαχου πληθυσμού των μεγαλουπόλεων θα αποσταθεροποιήσει την αντίπαλη πλευρά και θα οδηγήσει σε εξέγερση του πληθυσμού που θα ζητά άμεση ανακωχή άνευ όρων.
Η θεωρία του αστικού ολοκαυτώματος διαψεύσθηκε οικτρά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η πυρπόληση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία του Αμβούργου και της Δρέσδης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έφερε το αντίθετο του προσδοκώμενου αποτέλεσμα καθώς οι άμαχοι στα μετόπισθεν αποκτούσαν ψυχολογία πρώτης γραμμής.
Ο νέος υπερπύραυλος που οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν στην Ουκρανία ήταν χωρίς πυρηνική και συμβατική γόμωση, ήταν ένα μήνυμα που ξεπερνά τη σύγκρουση της Μόσχας με το Κίεβο.
Η απειλή δημιουργίας οπλικών συστημάτων που θα συνιστούν μια γκρίζα ζώνη ανάμεσα στα συμβατικά και τα πυρηνικά όπλα θα αποσταθεροποιήσει την ισορροπία του τρόμου μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.
Το νέο πυραυλικό υπερόπλο της Ρωσίας πέραν της όποιας επιχειρησιακής του σημασίας είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στη σύνταξη σεναρίων νίκης στο πεδίο της μάχης με ανοιχτή την επιλογή της γόμωσης των πυραυλικών συστημάτων.
Με άλλα λόγια τα πυραυλικά συστήματα τα οποία διαφήμισε ο Πούτιν όχι μόνο δεν θα υποκαταστήσουν τα πυρηνικά όπλα, αλλά αντίθετα θα λειτουργήσουν σαν αίθουσα αναμονής των χωρών που επείγονται να γίνουν μέλη της πυρηνικής λέσχης.
Εκμηδενιστικά πλήγματα κατά του αντιπάλου είτε με συμβατικές είτε με πυρηνικές κεφαλές θα είναι ένα πεδίο μάχης όπου η αμυνόμενη πλευρά δεν θα μπορεί να γνωρίζει αν ο υπερπύραυλος που κατευθύνεται στο έδαφός της φέρει συμβατική ή πυρηνική γόμωση.
Πώς θα αποφασίσει η αμυνόμενη πλευρά την απάντηση στα λίγα λεπτά που θα απομένουν για να πλήξουν οι πύραυλοι του επιτιθέμενου τους προεπιλεγέντες στόχους;
Σε αντίθεση με τη σκόπιμη δημιουργική ασάφεια που επιτρέπει την παράκαμψη των αδιεξόδων τα οποία παρουσιάζονται σε κάθε διαπραγμάτευση η υιοθέτησή της ως τακτικού ελιγμού σε μια σύγκρουση που θα μπορούσε να γίνει πεδίο πυρηνικής αντιπαράθεσης μόνον αποσταθεροποιητικές συνέπειες θα μπορούσε να έχει.
Ο γκρίζος υπερπύραυλος του Πούτιν ήλθε για να κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη διαφύλαξη των πυρηνικών οπλοστασίων ως αποκλειστικά και μόνον αποτρεπτικών εγγυήσεων.

Το ψευδώνυμο «C.3.3»


Αδύνατο να τον συγχωρήσουν οι φαύλοι. Θεωρούσαν προσβολή και το ότι δεν κρυβόταν αλλά ζούσε φανερά την ιδιωτική του ζωή με αρχαιοελληνική ελευθεριότητα. Του έστησαν παγίδα, την οποία δεν είχε την ψυχραιμία να αποφύγει.

Κάρολος Μπρούσαλης 

Δε χρειαζόταν να ψάξουν να βρουν ποιος κρυβόταν πίσω από το ψευδώνυμο «C.3.3». Το ύφος και το στιλ του ποιήματος πρόδιδαν από μακριά τον ποιητή. Εκείνο που απασχολούσε τους υπερφίαλους Εγγλέζους ήταν το τι σήμαινε ο κωδικός, με τον οποίο ο Όσκαρ Ουάιλντ υπέγραφε την «Μπαλάντα της φυλακής του Ρέντινγκ» που τους έτριβε στα μούτρα. Κάποιος το ανακάλυψε: Το «C.3.3» δεν ήταν παρά ο αριθμός με τον οποίο ο ποιητής είχε καταχωριστεί στο μητρώο των φυλακών, όπου η απύθμενη εγγλέζικη υποκρισία τον είχε στείλει. Μετά την αποφυλάκισή του, είχε καταφύγει στο φιλόξενο καταφύγιο του Μπερνεβάλ της Γαλλίας και, με τη μορφή ενός αριστουργήματος, τους επέστρεφε τις χειροπέδες χρυσωμένες σαν βραχιόλια. Είχαν εξευτελίσει κι είχαν ταπεινώσει το σώμα και την ψυχή του. Το πνεύμα του, όμως, έμενε ελεύθερο, περιπαικτικό και θανατηφόρο (το απόσπασμα από τη μνημειώδη μετάφραση του Κ. Καρθαίου, όπως αναδημοσιεύτηκε στην «Πλώρη», στις 5 Απριλίου 1963):
Μα ο καθένας σκοτώνει ό,τι αγαπάει
και στον καθένα τούτο ας ειπωθεί°
ένας με της αγάπης τα γλυκόλογα,
ο άλλος με μια ματιά φαρμακερή°
ο δειλός μ’ ένα φίλημα σκοτώνει,
ο άνδρας ο γενναίος με το σπαθί.
Ήταν Μάης του 1897. Η Αγγλία φρόντισε να ξεχάσει την προσβολή μέσα στη βικτοριανή της αποχαύνωση. Εκείνο που μετρούσε για την αριστοκρατία, ήταν η ουσία: Είχαν οριστικά απαλλαγεί από δαύτον.
Ο Όσκαρ Ουάιλντ γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1856 και σπούδασε φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου και άρχισε την εστέτ ζωή του. Πήρε βραβείο για τη μελέτη του πάνω στους αρχαίους Έλληνες κωμικούς και πτυχίο το 1878. Ταξίδεψε στην Ιταλία και στην Ελλάδα, στην οποία είναι αφιερωμένο ένα γνωστό σονέτο του. Το πρώτο του βιβλίο ποιημάτων δημοσιεύτηκε το 1881. Έγραψε σημαντικά δοκίμια, άρθρα, διηγήματα, ενώ βαθιά αίσθηση προκάλεσε το «Ντε Προφούντις» («Εκ βαθέων»). Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι το μοναδικό του μυθιστόρημα, το διάσημο «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι», που δημοσιεύτηκε το 1890, λίγο πολύ απεικονίζει τη ζωή του. Ακολούθησαν πολλές θεατρικές επιτυχίες: «Φλωρεντινή Τραγωδία», «Μια Aσήμαντη Γυναίκα» (1893), «Σαλώμη» (1894), «Ο Iδανικός Σύζυγος» (1895) και «Η Σημασία Να Λέγεσαι Ερνέστο» (1895).
Τον κατηγόρησαν ότι «κάνει Τέχνη για την Τέχνη», αλλά δημιούργησε δική του αισθητική σχολή. Κυρίως, όμως, λοιδορούσε την εγγλέζικη αριστοκρατία, που ζούσε χωμένη στον φαρισαϊσμό, την υποκρισία και την ψεύτικη βικτοριανή ηθικολογία. Στρατευμένη η κριτική τον πολεμούσε αλλά ο ίδιος το γλεντούσε και το κοινό τον χειροκροτούσε.
«Όταν οι κριτικοί διαφωνούν για ένα έργο τέχνης, ο δημιουργός συμφωνεί με τον εαυτό του», έλεγε. Κι όταν ο δημοσιογράφος του ζήτησε να συγκρίνει τους Γάλλους κριτικούς με τους Εγγλέζους συναδέλφους τους, απάντησε αθώα:
«Δεν θα ήταν δίκαιο να συγκρίνουμε τη γαλλική κριτική με την αγγλική. Οι Γάλλοι κριτικοί είναι καλλιεργημένοι άνθρωποι».
Και βέβαια προκαλούσε. Δυο σύντομα αποσπάσματα από ποιητικές του πρόζες τον ζωγραφίζουν. Το πρώτο:
«...Και ο νέος αποκρίθηκε: «Δε χύνω τόσα δάκρυα γι’ Αυτόν αλλά κλαίω για μένανε τον ίδιο. Κι εγώ έκανα το νερό κρασί, κι εγώ γιάτρεψα λεπρούς κι έκανα τυφλούς να δουν το φως τους. Περπάτησα απάνω στο νερό κι έδιωξα τα δαιμόνια από τους τάφους. Εχόρτασα τους πεινασμένους στην έρημο κι ανάστησα τους πεθαμένους από τις στενές τους κατοικίες. Και, κάνοντας την προσευχή μου μπροστά σ’ ένα μεγάλο πλήθος, ξεράθηκε μια άκαρπη συκιά. Ό,τι έκανε Εκείνος ο Άνθρωπος, το έκανα κι εγώ. Όμως, εμένα δε με σταυρώσανε».
Και το δεύτερο:
«...«Ήταν όμορφος ο Νάρκισσος;», ρώτησε η λιμνούλα με απορία. «Και ποιος άλλος μπορεί να το ξέρει αυτό καλύτερα από σένα!», αποκρίθηκαν οι Ορειάδες. «Από μας περνούσε μόνο από μπροστά χωρίς να μας δίνει καθόλου σημασία. Εσένα αναζητούσε πάντοτε και ξάπλωνε στην όχθη σου, και έσκυβε και κοίταζε τα νερά σου και καθρέφτιζε την ομορφιά του».
Κι η λιμνούλα απάντησε: «Εγώ, όμως, τον Νάρκισσο τον αγαπούσα γιατί, όταν έσκυβε από την όχθη μου και καθρεφτιζόταν, έβλεπα μες στα μάτια του τη δική μου ομορφιά».
Αδύνατο να τον συγχωρήσουν οι φαύλοι. Θεωρούσαν προσβολή και το ότι δεν κρυβόταν αλλά ζούσε φανερά την ιδιωτική του ζωή με αρχαιοελληνική ελευθεριότητα. Του έστησαν παγίδα, την οποία δεν είχε την ψυχραιμία να αποφύγει:
Η μοιραία χρονιά ήταν το 1895. Πρώτα, η αγγλική λογοκρισία απαγόρευσε το έργο του «Σαλώμη», με το σκεπτικό ότι πρόσβαλε τη δημόσια αιδώ. Το έργο ανέβηκε στο Παρίσι και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησε η συνέντευξη, μια ακόμη πρόκληση. Δημοσιεύτηκε στο St James Gazette, στις 18 Ιανουαρίου 1895.
Όταν συνάντησα τον Οσκαρ Ουάιλντ, διάβαζε τις κριτικές του γαλλικού τύπου για τον «Ιδανικό Σύζυγο». Τον ερώτησα, για το νόημα των όσων είπε, από σκηνής, μετά την παράσταση. Απάντησε:
«Ο καλλιτέχνης δεν πρέπει να υποβιβάζεται σε υπηρέτη του κοινού. Αναγνωρίζω το θαυμασμό, το σεβασμό και την εκτίμηση που τρέφουν οι ηθοποιοί και το κοινό για το έργο μου. Αλλά κατά τον ίδιο τρόπο αναγνωρίζω ότι η ταπεινότητα είναι ίδιον των υποκριτών και η σεμνότητα αρετή των ανίκανων. Η αυτοεπιβεβαίωση είναι συνάμα υποχρέωση και προνόμιο των καλλιτεχνών».
- Σε τι αποδίδετε το γεγονός ότι ελάχιστοι είναι πλέον οι μεγάλοι συγγραφείς που γράφουν θεατρικά;
«Κατ’ αρχάς, στην ύπαρξη μιας ανεύθυνης λογοκρισίας. Το γεγονός ότι το έργο μου «Σαλώμη» δεν μπορεί να παιχτεί στη Βρετανία είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για το παράλογο αυτού του θεσμού. Αν υποχρέωναν τους ζωγράφους να δείξουν τους πίνακές τους και τους συγγραφείς να υποβάλλουν τα έργα τους σε κάποιον αστυνομικό επιθεωρητή, όσοι εμπνέονται από άτυπες φόρμες και χρώματα, όπως κι όσοι πιστεύουν ότι λειτούργημά τους είναι να φτιάχνουν φανταστικές ιστορίες, θα έπρεπε να αναζητήσουν άλλον τρόπο έκφρασης. Η τέχνη δεν μπορεί να επιζήσει με τη λογοκρισία».
- Κι ο δεύτερος λόγος;
«Κατά δεύτερο λόγο, είναι οι απόψεις που εδώ και 30 χρόνια διαδίδουν οι δημοσιογράφοι, ότι τάχα χρέος του συγγραφέα είναι να διασκεδάζει το κοινό του. Αλλά η τέχνη έχει ως στόχο να μας προκαλέσει τόση απόλαυση όσο και πόνο. Στόχος της τέχνης είναι να είναι τέχνη. Κι όπως έχω επανειλημμένα πει, το έργο τέχνης πρέπει να κυριαρχεί στον θεατή κι όχι ο θεατής στο έργο τέχνης».
- Δεν θα δεχόσαστε καμιά εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα;
«Ναι. Το τσίρκο».
- Θα υποστηρίζατε τη θέση που θέλει τη γαλλική θεατρική κριτική ανώτερη της αγγλικής;
«Δεν θα ήταν δίκαιο να συγκρίνουμε τη γαλλική κριτική με την αγγλική. Ο Γάλλος κριτικός είναι καλλιεργημένος άνθρωπος των γραμμάτων. Στην Αγγλία οι κριτικοί δεν προέρχονται από ανάλογη πνευματική τάξη. Ούτε διαθέτουν τις ίδιες ικανότητες ούτε, για να είμαστε δίκαιοι, τις ίδιες ευκαιρίες. Μπορεί να έχουν τις ηθικές αρετές που απαιτούνται για μια τέτοια δουλειά, όχι όμως και τα πνευματικά προσόντα. Η δουλειά του κριτικού απαιτεί υψηλότατο πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο. Όποιος δεν μπορεί να εντυπωσιαστεί και να εντρυφήσει στις άλλες τέχνες, δεν μπορεί να είναι κριτικός θεάτρου».
- Αναγνωρίζετε τουλάχιστον την ειλικρίνεια των θεατρικών κριτικών;
«Ναι, αλλά η ειλικρίνειά τους είναι στερεοποιημένη βλακεία και κάτι παραπάνω. Ο κριτικός θα έπρεπε να είναι εύπλαστος όσο και ο ηθοποιός. Να είναι ικανός να αλλάζει ψυχική διάθεση άνετα και κατά βούληση και να πιάνει το ιδιαίτερο ηχόχρωμα κάθε στιγμής».
- Και τι θα μπορούσε να γίνει;;
«Να τους δώσουμε σύνταξη και να τους επιτρέψουμε εφεξής να γράφουν μόνο για πολιτική, θεολογία ή ο,τιδήποτε άλλο που να τους είναι πιο προσιτό από ότι η τέχνη».
- Ποια είναι για σας η ιδανική θεατρική κριτική;
«Σε ότι αφορά τη δουλειά μου, η απόλυτη και άνευ όρων αποδοχή και επευφημία».
- Λένε πως όλα τα πρόσωπα των έργων σας μιλούν όπως εσείς.
«Ναι, ομολογώ ότι κατά καιρούς έχουν φτάσει στ’ αυτιά μου ανάλογες φήμες. Η αλήθεια είναι ότι μόνον τα τελευταία χρόνια είχαν οι θεατρικοί κριτικοί την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρικά γραμμένα από συγγραφείς προικισμένος με μαεστρία ύφους. Στην περίπτωση του δραματουργού που είναι επιπλέον και καλλιτέχνης, είναι απίθανο να μην νιώσουμε ότι το έργο τέχνης κυριαρχείται από τον καλλιτέχνη. Όλα τα έργα του Σαίξπηρ κυριαρχούνται από τον Σαίξπηρ. Το ίδιο και του Ίψεν. Τα έργα μου κυριαρχούνται από εμένα».
- Νιώσατε ποτέ την επίδραση άλλων δραματουργών;
«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσω - ελπίζω για τελευταία φορά - πως κανένας από τους δραματουργούς αυτού του αιώνα δεν είχε την παραμικρή επιρροή πάνω μου. Μόνο δύο με ενδιέφεραν. Ο Βίκτωρ Ουγκώ και ο Μέτερλονκ».
- Όμως κάποιοι συγγραφείς θα έχουν επηρεάσει το έργο σας...
«Αφήνοντας κατά μέρος την ποίηση των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων, οι μοναδικοί συγγραφείς που επέδρασαν πάνω μου ήταν οι Κιτς, Φλομπέρ και Ουόλτερ Πάτερ. Αλλά προτού τους μελετήσω είχα ήδη διανύσει ένα μεγάλο τμήμα της καλλιτεχνικής μου διαδρομής. Πρέπει κανείς να κουβαλάει το στιλ στην ψυχή του για να μπορεί να το αναγνωρίζει και στους άλλους».
- Θεωρείτε τον «Ιδανικο Σύζυγο» το καλύτερο θεατρικό σας;
Ένα σαγηνευτικό χαμόγελο έλαμψε στο πρόσωπό του.
«Μάλλον λησμονήσατε όσα και προηγουμένως σας είπα: μόνο η μετριότητα επιδέχεται βελτιώσεων. Όπως το εξέφρασε περίφημα ένας νέος ποιητής, τα θεατρικά μου έργα είναι σαν λευκά τριαντάφυλλα πάνω στο πράσινο κλαρί τους: σχηματίζουν έναν τέλειο κύκλο που αγκαλιάζει στη λεπτή περίμετρό του, τόσο τη ζωή όσο και την τέχνη».
- Να τολμήσω να ρωτήσω αν πιστεύετε πως το νέο σας έργο θα αρέσει στο κοινό;
«Όταν ένα θεατρικό που αποτελεί έργο τέχνης παρουσιάζεται σε μια σκηνή, αυτό που δοκιμάζεται δεν είναι το έργο, αλλά η σκηνή. Όταν ένα θεατρικό που δεν είναι έργο τέχνης ανεβαίνει επί σκηνής, αυτό που δοκιμάζεται δεν είναι το έργο, αλλά το κοινό».
Η παγίδα ήταν όντως στημένη με εγγλέζικη μαεστρία. Ο πατέρας του ερωμένου του, λόρδος Αλφρεντ Ντάγκλας, τον αποκάλεσε δημόσια κίναιδο. Ο Ουάιλντ έκανε το λάθος να τον μηνύσει. Ο λόρδος αθωώθηκε. Αυτό, όμως, σήμαινε ότι όντως ο ποιητής «ήταν κίναιδος». Τον κάθισαν στο σκαμνί. Στην Αγγλία της απύθμενης υποκρισίας, ο Ουάιλντ δικαζόταν ως ο μοναδικός ομοφυλόφιλος! Ο διασυρμός επήλθε με την τεράστια προβολή γαργαλιστικών λεπτομερειών από τον κίτρινο τύπο και τους καθοδηγούμενους κοντυλοφόρους της εποχής. Με επιστέγασμα την καταδίκη του σε φυλάκιση δύο ετών. Κλείστηκε στη φυλακή του Ρέντινγκ με τον αριθμό «C.3.3». Βγήκε το 1897 και πήγε κατευθείαν στη φιλόξενη Γαλλία. 
Εκεί τον βρήκε ο θάνατος στις 30 Νοεμβρίου 1900. Ήταν 44 χρόνων. 
 Πηγή: Protagon.gr

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024

"Έξι του Δεκέμβρη" Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Απόστολος Μπουλασίκης


 ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

.....απλά ας επικρατήσει η λογική και η εγκράτεια για να να μην έχουμε ΠΟΛΕΜΟ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ και ΟΛΕΘΡΟ....χρειάζεται να σηκωθούμε από τους καναπέδες και τα πληκτρολόγια και να παλέψουμε για την ΕΙΡΗΝΗ.....

Σταθμός μετρό Βενιζέλου: Κουβάλησαν σταφύλια στο αμπέλι...


Όσοι είχαν την χαρά να επισκεφθούν το βυζαντινό τοπίο πριν το ξεπατικώσουν δάκρυσαν απόψε

Απόστολος Λυκεσάς


Ο κυβερνητικός θίασος έστησε σήμερα το βράδυ μια φαντασμαγορία στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, μπήκαν σε τέτοιο κόπο... για να κουβαλήσουν σταφύλια στο αμπέλι! Μπόλικο τσιμέντο, «σιδερωμένοι» αρχαίοι δρόμοι, εξαφάνιση των καταστημάτων των χαλκωματάδων και επιστέγασμα αδιανόητα αντιστόρητες αναφορές για την Παναγία Χαλκέων.
Όσοι είχαν την χαρά να επισκεφθούν το βυζαντινό τοπίο πριν το ξεπατικώσουν δάκρυσαν απόψε. Και όλοι όσοι δώσαμε αγώνα να μην διαλυθεί αυτό το κομμάτι ιστορίας γνωρίζουμε πολύ καλά, και θα γνωρίζουν και οι μέλλουσες γενιές που δεν θα υπόκεινται στην μιντιακή πλύση εγκεφάλου, τι ακριβώς συνέβη στο σταθμό Βενιζέλου. Τι ακριβώς βρέθηκε, και τι χάθηκε ανεπιστρεπτί! Διότι όντως διαπράχθηκε «Έγκλημα στη Βενιζέλου»...
«Συμβιβάσαμε την διάσωση των αρχαιοτήτων με την ολοκλήρωση του έργου» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Είναι η ίδια που το 2013 συνηγορούσε στην ολοκληρωτική απόσπαση των αρχαιοτήτων και την μεταφορά του τοπίου στο στρατόπεδο Παύλου Μελά με απόφαση του ΚΑΣ (τι ντροπή!!!) τα μέλη του οποίου (ντρέπεται άραγε κάποιος/α από αυτούς;) είχαν απαξιώσει να ανέβουν έστω στη Θεσσαλονίκη και να δουν από κοντά τι είχε ανασκαφεί.
«Το Μετρό δεν θα είχε ολοκληρωθεί ούτε ο σταθμός θα ήταν ολοκληρωμένος» συνέχισε απτόητη η υπουργός διαστρέφοντας υποδειγματικά την αλήθεια για όσα συνέβησαν. Πιο προσεκτικός σήμερα ο πρωθυπουργός αρκέστηκε στη ζωντανή σύνδεση να πει «καταπληκτική δουλειά»(!!!), δείχνοντας εμφανώς ότι δεν είχε προετοιμάσει καν ένα σχόλιο της προκοπής για τον αρχαιολογικό χώρο. Ή δεν πολυκαταλάβαινε τι ακριβώς έβλεπε.
Αν ήταν αρχαιολόγος για παράδειγμα θα ρωτούσε: «το λουτρό που μας δείξατε είναι ρωμαϊκό τι σχέση έχει με το βυζαντινό σταυροδρόμι; Πώς είναι στο ίδιο επίπεδο με τα βυζαντινά ευρήματα; Είναι δόκιμο να μπερδεύονται τα αρχαιολογικά στρώματα;». Λεπτομέρειες...
Ρώτησε βέβαια για τα αρχαία καταστήματα, αλλά τι να του δείξουν έναν τσιμέντο τοίχο του έδειχναν και, να, από πίσω βρίσκονται τα καταστήματα(ας τα φανταζόταν), αν θέλουν οι επόμενες γενιές μπορούν να σκάψουν.
Αλλά μέχρι και τους κολαούζους διέψευσε ο πρωθυπουργός αυτούς που θέλησαν να συνδέσουν το Μετρό Θεσσαλονίκης μόνο με την οικογένειά του, την οικογένεια Μητσοτάκη. Κάποιος φρόντισε να «θυμίσει» ότι με Κωνσταντίνο Μητσοτάκη άρχισε το Μετρό (δηλαδή επί δημαρχίας Σωτήρη Κούβελα ο οποίο ήταν παρών) και με Κυριάκο Μητσοτάκη ολοκληρώνεται, για να παρέμβει ο πρωθυπουργός λέγοντας -σωστά- ότι πρώτη φορά εντάχθηκε το έργο στον κρατικό προϋπολογισμό το 1976 (Κ. Πυλαρινός).!!!
Αν κακόπαθε η σύγχρονη ιστορία η αρχαία υπέστη πανωλεθρία. Οι παντελώς ανιστόρητες αναφορές για την Παναγία Χαλκέων (δηλαδή των χαλκωματάδων) έδειξαν ότι κάποιοι δεν είχαν διαβάσει καν όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι γνωστό ότι η εκκλησία που κτίσθηκε το 1028 μ.Χ. και είναι αταύτιστη. Οι χαλακωμάταδες μαρτυρούνται από την... Οθωμανική αυτοκρατορία όταν η εκκλησία «το 1430 μετατράπηκε σε τζαμί με την επωνυμία «Καζαντζιλάρ τζαμί» (= τζαμί των χαλκωματάδων)». Η επωνυμία της εκκλησίας ως «Παναγία Χαλκέων» δεν έχει σχέση με το Βυζάντιο αφού αποδόθηκε μετά το 1912.
Κι ενώ στην μετάδοση της ΕΡΤ3 συχνά αναφερόταν  ο αρχαιολογικός χώρος ως «Βυζαντινή Πομπηία», πολύ μας έλειψε εκείνες τις στιγμές ο προηγούμενος υπουργός Μεταφορών, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής που στη μία και μοναδική κατεβασιά του στο χώρο είχε δηλώσει κυνικά «δεν είδα καμιά υπόγεια Πομπηία»... Και άνοιξε νέα έδρα αρχαιολογικών σπουδών στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου... (τα υπόλοιπα αύριο στην σαββατιάτικη έκδοση της «ΕφΣυΝ»).

ΥΓ του blog: ...όποιος θέλει κι εδιαφέρεται για το θέμα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, που θαφτηκαν στην αδηφάγα 'πρόοδο΄ των νεοφιλελεύθερων σκοταδιστών, μπορεί να παρακολουθήσει το βίντεο με την σύντομη παρουσίαση του Απόστολου Λυκεσά που έγινε πριν ένα χρόνο  (Σύντομη ιστορία της καταστροφής) κι επίσης την προσφατη αναφορά του πρώην προέδρου της Αττικό Μετρό ΑΕ και Πρώην πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μηλόπουλου για το έργο και το υπερβολικό κόστος του ...ο οποίος μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ανάφερε ανατριχιαστικές πληροφορίες (Ο Γ. Μυλόπουλος για τα εγκαίνια του μετρό στην Θεσσαλονίκη)...

Η ξετσίπωτη νύφη

Μαριάννα Καραβασίλη

Στο εξαιρετικό μουσείο της Συλλογής Ενδυμασιών της Βικτωρίας Καρέλια στην Καλαμάτα με τα υπέροχα εκθέματα, μια νυφική φορεσιά από την Ορεινή Σερρών μου κέντρισε το ενδιαφέρον.
Ο λόγος; Η νύφη, μας είπαν, εμφανίζεται μετά τον γάμο ξετσίπωτη. Δηλαδή, δεν έχει σκεπασμένο το πρόσωπό της με την τσίπα- το άσπρο συνήθως μαντήλι που το κάλυπτε πριν.
Εγώ, που μέχρι τώρα ήξερα την τσίπα στο γάλα και γνώριζα ανθρώπους που δεν είχαν τσίπα επάνω τους, μαθαίνω ότι ο «λεπτός υμήν περικαλύπτων την κεφαλήν» ονομάζεται τσίπα, μια λέξη σλαβικής προέλευσης.
Αλλά και τι σημαίνει να μην έχεις τσίπα; Δεν το λέμε για τον άνθρωπο που δεν ντρέπεται; Δεν είναι σεμνός; Πολύ λογικά λοιπόν, μια νύφη όφειλε να είναι σεμνή, να έχει τσίπα δηλαδή. Δεν ήταν όμως η τσίπα μόνο ένδειξη σεμνότητος, αλλά σηματοδοτούσε και άλλα πράγματα γιατί την επομένη του γάμου η σεμνή νύφη εμφανιζόταν χωρίς την τσίπα της. Η νύφη είχε χάσει την παρθενιά της, ήταν πλέον μια ξετσίπωτη νύφη. 'Ηταν όμως παντρεμένη άρα κοινωνικά αποδεκτή!
Το ζήτημα της παρθενίας αποτελούσε σημαντικό και πολλές φορές καθοριστικό παράγοντα για τη σύναψη γάμου στις παλαιότερες κοινωνίες και μια κοπέλα που δεν ήταν παρθένα, δεν είχε τσίπα δηλαδή, δεν ήταν άξια γάμου, ήταν μια ξετσίπωτη, τελεία και παύλα!
Στις μέρες μας βέβαια όλα αυτά είναι ξεπερασμένα, υπάρχει όμως η πανέμορφη, νυφιάτικη φορεσιά από την Ορεινή Σερρών ( που παλιά ονομαζόταν Φράστανη), να μας θυμίζει τα ήθη και τα έθιμα παλαιοτέρων εποχών.

Σ.Σ Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα τριώροφο κτίριο του 1873 στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας. Η υπέροχα φωτισμένη από την Ελευθερία Ντεκώ Συλλογή ελληνικών ενδυμασιών "Βικτωρία Γ. Καρέλια" εκτείνεται σε όλους τους ορόφους και περιλαμβάνει ανδρικές και γυναικείες φορεσιές, κοσμήματα κ.ά από όλα τα μέρη της Ελλάδας.
Πηγή: ideostrovilos.gr

Black Friday αξιοπρέπειας στη Γάζα...


Κωνσταντίνος Χαλκιαδάκης

«Ξεκίνησε ήδη ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος;» διαβάζω στην ανάλυση της Deutsche Welle. Πληθαίνουν τα σύννεφα. Οι Financial Times γράφουν ότι η πολιτοφυλακή των Χούθι στρατολογεί νεαρούς στην Υεμένη για λογαριασμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και κάνει λόγο για «εμπορία ανθρώπων». Μάλιστα...
Όλα αυτά τη στιγμή που ο νέος POTUS, ο Τραμπ ντε, πανηγυρίζει για την εκεχειρία Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Όχι, ο 45ος και 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έγινε ούτε φιλειρηνιστής ούτε σκορπά λευκά περιστέρια από τα παράθυρα του φτωχικού ουρανοξύστη του, του ομώνυμου πύργου. Πανηγυρίζει – μαθές- γιατί ευθύνεται λέει εκείνος που τερματίστηκε η σύγκρουση. Άσχετα ότι επετεύχθη επί Μπάιντεν. Τα αφανή τοις φανεροίς τεκμαίρου. Πού να διαβεί και την πόρτα του Λευκού Οίκου ξανά δηλαδή. Θα γεννάνε και τα κοκόρια…
Αλλά τι μας νοιάζουν εμάς, φίλες και φίλοι, όλα αυτά; Εμείς στην ημεδαπή έχουμε εθνική αγαλλίαση. Έχουμε και Black Friday. Είμαστε στη Δύση. Μάλιστα. Περιμένουμε πάλι την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, αφού ακούσουμε όλα τα διαφημιστικά σποτάκια για τις προσφορές που έρχονται «και δεν χάνονται», για να συνειδητοποιήσουμε πως προφανώς και χάνονται και ότι ο μισθός έχει τελειώσει οριακά δύο Παρασκευές πίσω. Το «ταμείο είναι μείον», πώς το λένε…
Και την πρώτη εβδομάδα του μήνα να ήταν, πάλι στα σποτάκια θα μέναμε οι μισοί…
Βάλε σούπερ μάρκετ, βάλε λογαριασμούς. Πάει το μηνιάτικο. Μόνο ο ΦΠΑ δεν πέφτει. Τι είμαστε τίποτα… χαϊβάνια να πιαστούμε κορόιδα και εμείς σαν τους σοσιαλιστές τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους που τον μείωσαν;
Και, εδώ που τα λέμε, τι ξέρει δηλαδή αυτό το 91% των Ελλήνων πολιτών στη δημοσκόπηση της GPO που ζητά μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα;
Ρωτώ: Τι ξέρουν και αυτοί οι 7 στους 10 πολίτες που θεωρούν ότι η ακρίβεια είναι φαινόμενο μέσω των στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας και όχι εισαγόμενη;
Να την πατήσουμε εμείς σαν τα κορόιδα τους Ίβηρες εκεί;
Στη Δύση Black Friday, στην Ελλάδα «μαύρη». Του μουτζούρη…
Εκπτώσεις αξιοπρέπειας
Πάμε, στα σοβαρά τώρα.
Φέτος, η Black Friday της Δύσης, συμπίπτει με μία πολύ σημαντική ημέρα στο ημερολόγιο. Πολύ υψηλού συμβολισμού.
Με απόφαση του 1977 η 29η Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως «Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό» (υπάρχει και ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ με τίτλο: «Δύο Φορές Ξένος»).
Η ημέρα δεν επελέγη τυχαία αλλά διότι τη συγκεκριμένη ημερομηνία το 1947 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είπε «ναι» στο ψήφισμα για τη διαίρεση της Παλαιστίνης σε δύο κράτη: το αραβικό και το εβραϊκό με την Ιερουσαλήμ υπό διεθνή κυριαρχία.
Εδώ και δεκαετίες, ελάχιστες είναι οι Παρασκευές που δεν είναι μαύρες στην Παλαιστίνη…
Και φέτος, άλλωστε, η επέτειος βρίσκει τα παλαιστινιακά εδάφη να είναι βουτηγμένα στο αίμα.
Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες πως έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 43.300 Παλαιστίνιοι (44% παιδιά) και σε 102.100 υπολογίζονται οι τραυματίες από εισβολή των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023, μετά την επίθεση στο φεστιβάλ Supernova.
Σχεδόν έναν χρόνο μετά, στη συνείδηση του κόσμου έχει κανονικοποιηθεί πλήρως η σφαγή στη Γάζα. Κυρίως λόγω μη εγγύτητας. Όπως και στην Ουκρανία. Σε δύο εν εξελίξει πολέμους. Με «εκπτώσεις» από όλους στο μέγεθος της φρίκης που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά κυρίως εκπτώσεις στην  ανθρώπινη αξιοπρέπεια τους.
Τούτες οι λέξεις γράφονται με την ελπίδα του χρόνου η συζήτηση να είναι πέρα για πέρα διαφορετική…
Και προσοχή στις εκπτώσεις. Με ή χωρίς εισαγωγικά.

Κλιματικό άγχος: Μια «ασθένεια» δημιουργημένη από το Σύστημα


Prime News


Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για τον όρο “κλιματικό άγχος,” που συχνά αναφέρεται επίσης ως “οικο-άγχος,” “οικο-θλίψη” ή “κλιματική καταστροφολογία,” εμφανίζει πολυάριθμους συνδέσμους προς την ψυχολογική και ψυχιατρική βιβλιογραφία για το θέμα. Το Πρόγραμμα Επικοινωνίας για την Κλιματική Αλλαγή της Σχολής Περιβάλλοντος του Yale φαίνεται να είναι ένας από τους κύριους συντελεστές αυτής της έρευνας. Επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ερευνητές μαζικών τραυμάτων αναφέρουν ότι βλέπουν περισσότερους ασθενείς με συμπτώματα αυτού του άγχους, αλλά δεν είναι πάντα σίγουροι για το πώς να το αντιμετωπίσουν.

Το Κλιματικό άγχος Δεν Είναι Ιατρική Διάγνωση

Αξιόπιστοι ιατρικοί οργανισμοί, όπως η Cleveland Clinic, διευκρινίζουν ότι, παρόλο που αυτή η ψυχολογική κατάσταση δεν είναι επίσημη ιατρική διάγνωση, είναι ένας ευρέως αποδεκτός λαϊκός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια συλλογή συμπτωμάτων που προκαλούνται από μακροχρόνιες αλλαγές στη θερμοκρασία και στα καιρικά φαινόμενα. Το άγχος αυτό μπορεί να επιδεινωθεί από άλλες υπάρχουσες διαταραχές άγχους. Οι ειδικοί παρατηρούν ότι οι ηλικιακές ομάδες 16-34 ετών—γνωστές ως Generation Z και Millennials—είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στο κλιματικό άγχος.
Μερικοί πιστεύουν ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μετατραυματικής διαταραχής άγχους (PTSD), μιας ψυχικής κατάστασης που προκαλείται από τη συμμετοχή ή την παρακολούθηση ενός εξαιρετικά τραυματικού γεγονότος. Επιπλέον, θεωρείται ότι οι αυτόχθονες πληθυσμοί είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες, καθώς εκτίθενται άμεσα στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η λίστα με τα συμπτώματα του κλιματικού άγχους είναι εκτενήςς:
  • Αίσθηση υπερβολικής επιβάρυνσης και αδυναμίας απέναντι στις αλλαγές του κλίματος και των καιρικών φαινομένων. 
  • Ανησυχία για το μέλλον.
  • Έκθεση σε τίτλους ειδήσεων για φυσικές καταστροφές ή πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή.
  • Αϋπνία λόγω της κλιματικής αλλαγής, αίσθηση επικείμενης καταστροφής, συναισθήματα θυμού προς τον εαυτό ή/και τους άλλους.
  • Ενοχές ή ντροπή.
  • Αποφυγή συζητήσεων ή δραστηριοτήτων για να αποφευχθούν περιβαλλοντικοί “εκλυτικοί παράγοντες.”
  • Έλλειψη αυτοπεποίθησης για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων ζωής.
Ένα παράδειγμα αυτού του τελευταίου συμπτώματος είναι η διστακτικότητα για τη δημιουργία οικογένειας, είτε λόγω του φόβου ότι τα παιδιά θα επιβαρύνουν τον πλανήτη είτε επειδή ο πλανήτης μπορεί να είναι επικίνδυνος για τα παιδιά. Αυτός είναι ένας αυξανόμενος φόβος μεταξύ των νεαρών ενηλίκων, που αποτελούν την πιο ευάλωτη δημογραφική ομάδα στο κλιματικό άγχος, και ο οποίος θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για όλο τον κόσμο.

Οι ειδικοί λένε ότι το άγχος για το κλίμα είναι υγιές
Οι ερευνητές του προγράμματος για την κλιματική αλλαγή του Yale διαπίστωσαν ότι το 64% των Αμερικανών δηλώνουν ότι είναι “τουλάχιστον κάπως ανήσυχοι” για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτοί οι ειδικοί ψυχικής υγείας πιστεύουν ότι αυτό το ποσοστό από μόνο του είναι θετικό, καθώς το να ανησυχεί κανείς “κάπως” για κάτι, τον παρακινεί να βρει τρόπους να το αντιμετωπίσει. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν ότι περισσότεροι άνθρωποι θα έπρεπε να ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή.
Παράλληλα, προειδοποιούν ότι η ανησυχία μπορεί να γίνει πρόβλημα αν καταλήξει να είναι υπερβολική και παραλυτική, εμποδίζοντας ένα άτομο να ζει τη ζωή του, οπότε μετατρέπεται σε σοβαρή διάγνωση. Το κλιματικό άγχος, επιπλέον, έχει ισχυρή συσχέτιση με τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, επηρεάζοντας έτσι περισσότερο τα άτομα που είναι ήδη αγχωμένα για άλλες πτυχές της ζωής τους.

Περαιτέρω ευρήματα περιλαμβάνουν ότι μεταξύ των Αμερικανών:
  • 9% αναφέρουν ότι νιώθουν πεσμένοι, καταθλιπτικοί ή απελπισμένοι για τουλάχιστον μερικές ημέρες μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες.
  • 12% δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να σταματήσουν να καταναλώνουν αρνητικές ειδήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
  • 8% λένε ότι ενδιαφέρονται ή θα ενδιαφέρονταν να ζητήσουν συμβουλευτική για να συζητήσουν συναισθήματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
Πολύ λίγοι είναι μοιρολάτρες, πιστεύοντας ότι είναι ήδη πολύ αργά για να γίνει κάτι σχετικά με την κλιματική αλλαγή· οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί ακόμα να λύσει το πρόβλημα.

Υποστήριξη για τα ψυχικά επαγγέλματα στο Βερμόντ
Για όσους παρακολουθούν το άγχος και την ένταση που προκαλεί η κλιματική κρίση, η Συνεργασία για Βελτίωση και Καινοτομία στην Πρακτική του Βερμοντ (VCPI) προσφέρει ένα 12-εβδομαδιαίο πρόγραμμα για επαγγελματίες στον τομέα της βοήθειας, προκειμένου να αναπτύξουν τη δική τους ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και να ενισχύσουν τη «συναισθηματική οικολογική νοημοσύνη».
Το πρόγραμμα, με τίτλο «Από το Άγχος της Κλιματικής Αλλαγής στην Ανθεκτικότητα», κοστίζει συνήθως 1.200 δολάρια, αλλά προσφέρεται με έκπτωση στα $899. Σχεδιάστηκε για να βοηθήσει προπονητές, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας ή ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, θεραπευτές και άλλους επαγγελματίες στον τομέα της βοήθειας να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, ενώ μοιράζονται τα ίδια συντριπτικά συναισθήματα με αυτούς που προσπαθούν να υποστηρίξουν.
Τα θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν τη δημιουργία ασφαλών χώρων, ατομικών ή σε μικρές ομάδες, για την προώθηση αυθεντικού διαλόγου για ασθενείς που ανησυχούν ή παθαίνουν εμμονή με ανώμαλα καιρικά φαινόμενα, καταστροφικές πλημμύρες, τσουνάμι, ηφαιστειακές εκρήξεις και λιώσιμο παγετώνων. Έτσι, όλοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τα επαγγέλματα βοήθειας μελετούν το αυξανόμενο κύμα (χωρίς λογοπαίγνιο) του άγχους για την κλιματική αλλαγή και τρόπους ανακούφισής του. Στην προσπάθειά τους αυτή, τα στηρίζουν πανεπιστήμια της Ivy League και κρατικές υπηρεσίες με την εξειδίκευσή τους.

Ενοχλητικές σκέψεις και ερωτήματα για το «Άγχος της Κλιματικής Αλλαγής», αναγνώριση και θεραπεία
Παρόλο που κάποιοι μπορεί να αμφισβητήσουν γιατί μια μικρή πολιτεία της Νέας Αγγλίας υποστηρίζει ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των επαγγελματιών βοήθειας στην κλιματική αλλαγή, είναι ταυτόχρονα ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτή η εκπαίδευση κρίνεται απαραίτητη.
Τι είδους κοινωνία χρειάζεται να παρέχει τέτοιου είδους εκπαίδευση στους επαγγελματίες, ώστε να μην χάνουν την ψυχραιμία τους όταν θεραπεύουν άλλους που εμφανίζουν συμπτώματα αυτής της ψυχολογικής κατάστασης;
Είναι άραγε αυτός ο νέος τύπος άγχους τόσο διαδεδομένος στον πληθυσμό ώστε οι ίδιοι οι επαγγελματίες βοήθειας χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους άλλους; Σε κάθε περίπτωση, η αναγνώριση και θεραπεία του άγχους της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μέσο διατήρησης της απασχόλησης των επαγγελμάτων βοήθειας.
Εάν όμως το άγχος της κλιματικής αλλαγής είναι τόσο διαδεδομένο, ποια θα μπορούσε να είναι η αιτία αυτής της διαταραχής; Σε αυτό το αιτιολογικό επίπεδο, θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί αν αυτή η νέα ψυχολογική κατάσταση αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα χρήσης του φόβου ως μέσου ελέγχου του πληθυσμού και χειραγώγησης της συμπεριφοράς των ανθρώπων.
Κάποιοι σχολιαστές υποστηρίζουν ότι τα πρόσφατα lockdown, οι εντολές και οι κοινωνικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν από ειδικούς δημόσιας υγείας για να αποτραπεί η μετάδοση του ιού, αποτέλεσαν «πρόβα τζενεράλε» για κάτι παρόμοιο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Έτσι, το άγχος της κλιματικής αλλαγής ίσως προμηνύει την επιβολή παρόμοιων μέτρων στον πληθυσμό ως μέσο μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Τέλος, μπορεί να υποστηριχθεί ότι κάθε άτομο πρέπει να έχει επιλογές σχετικά με το τι μπορεί να προκαλεί το άγχος του, χωρίς να επιβαρύνεται από αυτό που οι άλλοι θέλουν να μας πουν ότι πρέπει να φοβόμαστε. Αν φοβάμαι ότι γερνάω ή ότι γερνάω πιο γρήγορα από όσο πιστεύω ότι θα έπρεπε, αυτός ο φόβος μπορεί σίγουρα, με κάποιον τρόπο, να προκληθεί από την κλιματική αλλαγή. Εξάλλου, ο ΟΗΕ και άλλοι οργανισμοί μας υπενθυμίζουν συνεχώς ότι η κλιματική αλλαγή είναι υπαρξιακή απειλή. Γιατί εγώ, ένας 40χρονος άνθρωπος του οποίου η ύπαρξη βρίσκεται τελικά σε κίνδυνο, δεν εμφανίζω συμπτώματα άγχους για την κλιματική αλλαγή;