Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024

Εσύ ποιος απ’ αυτούς είσαι;


Νόρα Ράλλη


Μέσα από μαρτυρίες, μελέτη της Ιστορίας, συζητήσεις με αυτόπτες μάρτυρες, ιστορικούς, ερευνητές, με παιδιά νεότερα, ακόμη και με ξένους, έχω καταλάβει ότι ο Δεκέμβρης στην Ελλάδα έχει τριπλό πρόσωπο: είναι ο Δεκέμβρης του Γρηγορόπουλου - μια δολοφονία που καθόρισε πλήρως τη δική μου γενιά ως το συγκλονιστικότερο γεγονός αφύπνισης της ίδιας μας της ύπαρξης ως πολιτικών όντων.
Είναι ο Δεκέμβρης των Χριστουγέννων - νεκρά δέντρα στολισμένα στην πλατεία Συντάγματος (και από τον Δούκα - καμία διαφοροποίηση από τους χουντικούς στολισμούς του Μπακογιάννη), φωτάκια που σχιζοφρενιάζεις από το άναψε-σβήσε και τεράστιοι, πλαστικοί αγιοβασίληδες που πραγματικά σκιάζομαι σαν πέφτω πάνω τους.
Και είναι και ο Δεκέμβρης τού τότε. Του 80 χρόνια πριν. Οπου μια μέρα σαν και σήμερα ακριβώς, χιλιάδες πολίτες, λαός νικητής αλλά και λαβωμένος από φωτιά και σκοτάδι τρομοκρατίας, βγήκε στους δρόμους να φωνάξει πως ο ίδιος νίκησε και πως είναι ελεύθερος ν’ αποφασίσει ποιος θα τον κυβερνήσει. Νεκρούς, άμαχους πολίτες είχαν θάψει στις 4 του Δεκέμβρη του 1944, που ο μπαμπάς του Εβερτ είχε δώσει εντολή να σκοτώσουν την προηγούμενη (υπακούοντας στους Αγγλους, τους νέους μας «κατακτητές»), και πάλι πυροβολισμοί και πάλι δολοφονίες.
Ο Θάνος Χαμπίπης, ποιητής εξαιρετικός και ο μόνος σχεδόν ακόμη εν ζωή επιζήσας του λιμού της Κατοχής, βίωσε και τα Δεκεμβριανά. Ηταν μόλις οκτώ χρονών. Στο βιβλίο του «Δεν έστερξα... συνέτρεξαν» περιγράφει το ποιοι ζούσαν στο σπίτι που έμεναν στην Αχαρνών τότε: «Σε δωμάτιο του σπιτιού κρύβεται αξιωματικός της αστυνομίας, κατοχικός ΕΑΜίτης. Φοβάται και τους κομμουνιστές (λόγω επαγγέλματος) και τους ταγματασφαλίτες (λόγω φρονήματος). Σε άλλο δωμάτιο μένει οικογένεια σαν τη δική μας. Εμείς, σε ένα δωμάτιο πρόσοψης. Τέλος, στο χολ και στο συνεχόμενο μικρό δωμάτιο, ένας μαυραγορίτης. Στο υπόγειο του σπιτιού έχει κλειδώσει με αλυσίδα και λουκέτο, λάδι, μπομπότα, κονσέρβες, όσπρια. Για να αγοράσεις πρέπει να δώσεις μόνο χρυσές λίρες Αγγλίας. Τον είδα μετά από 10 χρόνια, όταν ήρθα φοιτητής στην Αθήνα. Ηταν μεγαλοεπιχειρηματίας. Απ’ έξω, πολεμούσαν οι κομμουνιστές»... Αυτή η ανθρωπογεωγραφία του σπιτιού έχει διαφορά από την Ελλάδα τού σήμερα; Εσύ ποιος απ’ αυτούς είσαι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου