Τι απάντησε ο τότε υπουργός Εσωτερικών. «Να αποφύγουμε την αιματοχυσία» η εντολή Καραμανλή.
Να κατέβει ο στρατός στους δρόμους είχαν ζητήσει δυο υπουργοί δυο ημέρες μετά την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και ενώ τα επεισόδια στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις άρχισαν να λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις, ιδιαίτερα τη νύχτα.Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν είχε κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις των τότε υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του υφυπουργού Παναγιώτη Χηνοφώτη. «Πρόεδρε, εγώ θα ενεργήσω έτσι που σε πολλούς δικούς μας δεν θα αρέσει. Γι΄ αυτό σου υποβάλλω την παραίτησή μου», είχε πει χαρακτηριστικά ο Πρ. Παυλόπουλος. «Ούτε αστείο», ήταν η απάντηση Καραμανλή, που έδωσε εντολή να αποφευχθεί η αιματοχυσία.
Στην-άτυπη- συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, δυο ημέρες μετά, υπό την πίεση των «νοικοκυραίων», αλλά και τη λεηλασία καταστημάτων από ακραία στοιχεία που βρήκαν ευκαιρία μέσα στην εξεγερμένη και έκαιγαν καταστήματα, δυο υπουργοί ζήτησαν από τους αρμόδιους υπουργούς να κατεβεί ο στρατός στους δρόμους.Πρώτη έθεσε το θέμα η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ακολούθησε ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Είχε προηγηθεί η ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Διοικητή της ΕΥΠ Ιωάννη Κοραντή, που υποστήριξε πως τα επεισόδια στην Αθήνα είχαν ξεκινήσει από 17 διαφορετικά σημεία, γεγονός που σηματοδοτούσε για τον ίδιο οργανωμένη και καθοδηγούμενη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Καραμανλή. «Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας», απάντησε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «αναλύοντας» το άρθρο 48 του Συντάγματος για το πότε κατεβαίνει στο δρόμο ο στρατός και πότε αναστέλλονται συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος.
«Προς Θεού, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο στρατός», ήταν και η τοποθέτηση του τότε υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
Ο Ευ. Μεϊμαράκης, μάλιστα, ήταν αυτός που απάντησε σε λίγες ημέρες στη Βουλή, σε ερώτηση του τότε προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας εναντίον διαδηλωτών.
Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Αλογοσκούφης δεν επέμεναν, με την τότε υπουργό Εξωτερικών να ζητάει να απαγορευτεί ο ευρωπαϊκός ποδοσφαιρικός αγώνας Παναθηναϊκού-Γκέτεμποργκ στο Ολυμπιακό Στάδιο, για να λάβει και πάλι αρνητική απάντηση.
"Έ, εγώ πάντως δεν θα αφήσω τον Ισίδωρο να πάει" φέρεται να είπε- και ήταν η πρώτη φορά που στη συνεδρίαση έσκασαν κάποια χαμόγελα.
Είναι δε χαρακτηριστικό πως ούτε η Ντόρα Μπακογιάννη έθεσαν ποτέ δημοσίως θέμα για τον τρόπο που χειρίστηκε την εξέγερση η κυβέρνηση Καραμανλή, ενώ την ίδια στάση κράτησε και ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Αντιθέτως, ο Αντώνης Σαμαράς στην αντιπαράθεσή του με την Ντόρα Μπακογιάννη για την ηγεσία της ΝΔ είχε χαρακτηρίσει ως το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης Καραμανλή ότι άφησε αθωράκιστη την Αθήνα από την εξέγερση της νεολαίας τον Δεκέμβρη του 2018. Αντιθέτως η πλευρά Καραμανλή απαντά υπερηφάνως πως κατόρθωσε με τη στάση που κράτησε στην εξέγερση να μην υπάρχει άλλος νεκρός, ενώ συνέλαβε αμέσως τον Κορκονέα.
Ιστορία από newsroom@dnews.gr (Βασίλης Σκουρής)
ΥΓ του blog: …είναι αξιοσημείωτο ότι κύριοι θιασώτες της υποχωρητικότητας απέναντι στην Τουρκία και του ενδοτισμού όταν πρόκειται να μακελέψουν τον λαό είναι πρωτοστάτες….. κάνουν ότι αγνοούν ότι όπου δεν υπάρχει δικαιοσύνη και τιμωρία η Νέμεσις δεν επέρχεται και η καταστολή δεν είναι η κατάλληλη, νόμιμη, δημοκρατική και αποτελεσματική επιλογή …..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου