Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

"Υμεις αδετε!"

Έξι φόροι έως το τέλος του 2014Από τον : Ambassador
 
Δεν ξερω αν, και σε ποιο βαθμο, εχει γινει αντιληπτη στους συναναγνωστες του ιστολογιου αλλα και στους υπολοιπους συμπολιτες η σοβαρη εξελιξη που αφορα ευθεως τα θεμελιωδη δικαιωματα τους και κυριως εκεινο της στεγασης. Δεν λεω της ιδιοκτησιας γιατι οταν απειλειται ανοιχτα το δικαιωμα της στεγασης του πολιτη και της οικογενειας του, ειναι αστειο να πιστευουμε οτι προστατευεται η ιδιοκτησια.
Η προσφατη αναταραχη γυρω απο τον Ενιαιο Φορο Ιδιοκτησιας Ακινητων (ΕΝΦΙΑ) και τον τροπο υπολογισμου και εφαρμογης του, ειναι ενα επικοινωνιακο παιχνιδι που στηθηκε για να σκεπασει τις δολιες μεθοδευσεις που ακολουθουνται εδω και 4-5 χρονια. Προτου, λοιπον, ασχοληθουμε με τα τωρινα και επικαιρα, ειναι αναγκαιο να δουμε την αρχη και την εξελιξη αυτης της κυβερνητικης συνωμοσιας.
Την τελευταια δεκαετια (τουλαχιστον) εχουν γινει αλλεπαλληλες αλλαγες στο ζητημα της φορολογιας των ακινητων. Φορος Ακινητης Περιουσιας (ΦΑΠ), Φορος Μεγαλης Ακινητης Περιουσιας (ΦΜΑΠ), Ενιαιο Τελος Ακινητων (ΕΤΑΚ), Κτηματολογιο, Περιουσιολογιο, κλπ, ειναι οι διαφορες ταμπελες που χρησιμοποιουντο για να βαφτισουν με διαφορετικο ονομα την ιδια παντα απαιτηση ενος ληστρικου κρατους να εισπραττει ολο και περισσοτερους φορους. Οσοι απο μας συνηθιζαν να συμπληρωνουν μονοι τους τις φορολογικες δηλωσεις, καταντησαμε ειδικοι φοροτεχνικοι αποκλειστικα στο Ε9, απο τις πολλες φορες που γραφαμε και ξαναγραφαμε τα ιδια και τα ιδια.
Μεχρι και το 2007-2008, το ακινητο που χρησιμοποιειτο για τη στεγαση του καθε πολιτη και της οικογενειας του, η λεγομενη «πρωτη κατοικια», ηταν υπο προστασιαν. Αλλοτε με ρητη εξαιρεση, αλλοτε με καθιερωση αφορολογητου που καλυπτε την αξια της, το γεγονος ειναι οτι παρεμενε εκτος φορολογιας (υπο την προϋποθεση οτι αναφερομαστε σε συμβατικες κατοικιες και οχι σε ανακτορα τυπου «Τολμη και Γοητεια»). Στη συνεχεια και για μια 2ετια-3ετια, αρχιζει να μειωνεται το αφορολογητο και να μενουν εκτος φορολογιας ολοενα και μικροτερες ή λιγοτερες πρωτες κατοικιες, μεχρι που φτασαμε στη σωτηρια περιοδο των μνημονιων.
Πρωτα καταργηθηκε το αφορολογητο και επεβληθη φορος απο το πρωτο euro. Παραλληλα, και ενω βρισκομαστε σε επισημα αναγνωρισμενη υφεσιακη περιοδο, οι αντικειμενικες αξιες δεν προσαρμοζονται αλλα παραμενουν στα επιπεδα του 2007-2008, και μια ωραια πρωϊα ερχεται το Ειδικο Εκτακτο Τελος Ηλεκτροδοτουμενων Δομημενων Επιφανειων (ΕΕΤΗΔΕ), το γνωστο «χαρατσι».
Αν και «εκτακτο», διατηρειται για 3 χρονια παρα τις περι του αντιθετου διαβεβαιωσεις. Δεν αντεχω, βεβαια, στον πειρασμο να πω οτι βασικος υπευθυνος για την επιβολη του δεν ειναι ο Βενιζελος ή ο οποιος αλλος ολετηρας τουτης της χωρας, αλλα οι ιδιοι οι πολιτες που εσπευσαν να το πληρωσουν. Κανεις δεν μπορεσε μεχρι σημερα να μου δωσει μια πειστικη απαντηση για το «τι θα μπορουσε να συμβει αν το συνολο των πολιτων αρνειτο να πληρωσει φορο για το σπιτι που μενει».
Η Δικαιοσυνη, ο αλλος μεγαλος υπευθυνος για το σημερινο καταντημα τουτης της χωρας, αποφανθηκε οτι το ΕΕΤΗΔΕ ειναι καταχρηστικα Συνταγματικο επειδη εχει εκτακτο χαρακτηρα και επεβληθη προσωρινα για να καλυψει τις εκτακτες αναγκες της οικονομιας. Παραλληλα αποφανθηκε οτι δεν μπορει να περναει μεσα απο τους λογαριασμους της ΔΕΗ με την απειλη της διακοπης ηλεκτροδοτησης.
Διπλα σε ολα αυτα τα ομορφα και ηθικα και αγγελικα πλασμενα, στηθηκε και δευτερο εισπρακτικο μαγαζακι, αυτο του Φορου Ακινητης Περιουσιας (ΦΑΠ). Το 2013, μετα απο 4 χρονια υφεσης αλλα με αντικειμενικες αξιες 2007, υπολογιστηκαν φοροι για μια 3ετια και οι πολιτες κληθηκαν να τους πληρωσουν αναδρομικα μεσα σε ενα 6μηνο. Και ολα αυτα, μαζι και διπλα στο ΕΕΤΗΔΕ, που εγινε ΕΕΤΑ, και που περνουσε μεσα απο τη ΔΕΗ για να καταληξει στις ΔΟΥ. Και αυτο το γελοιο και ξεδιαντρωπο εισπρακτικο πλαισιο, το ανεχτηκαν και παλι οι ραγιαδες που κατοικουν σε τουτη τη γωνια του πλανητη, και πληρωσαν αδιαμαρτηρητα, προκειμενου να «ξεμπλεξουν και να μπορουν απερισπαστοι να χαρουν τις διακοπες τους στο Parasites Club και στις ξαπλωστρες της Ψαρους».
Και φτασαμε στο σωτηριο 2014 που ηταν προκαθορισμενο ως το χρονικο οριο-σταθμος για την επομενη κινηση της τοπικης πολιτικης μαφιας. Το νεο εργαλειο για την εξολοθρευση των ραγιαδων ακουει στο ονομα Ενιαιος Φορος Ιδιοκτησιας Ακινητων (ΕΝΦΙΑ), εχει επισημη ημερομηνια εφαρμογης την 1/1/2014 αλλα για να περασει ευκολα στους κουτο-ελληνες (γιατι για τετοιους προκειται) σχεδιαστηκε να υλοποιηθει αφου πρωτα ολοκληρωθει ο κυκλος εισπραξης του τελευταιου ΕΕΤΑ μεσω της ΔΕΗ.
Υπαρχει ενα μονο γραμμα, εκεινο το μικρο και στενο «Ι» που κανει τη διαφορα. «Ενιαιος» (επειδη ενοποιει και ενσωματωνει ολα τα προηγουμενα), «Φορος» (γιατι προκειται να μεινει για παντα οποτε δεν ειναι τελος ανταποδοτικο ή εισφορα εκτακτη ή κατι αλλο), «Ιδιοκτησιας» (γιατι αφορα ολα οσα εχεις και ολους οσους εχουν οποιοδηποτε εμπραγματο δικαιωμα), «Ακινητων» (γιατι αφορα τα ακινητα σημερα και αφηνει ανοιχτο το ενδεχομενο να συμπληρωθει με κατι αναλογο για τα κινητα αυριο). Σημερα ΕΝΦΙΑ για τα ακινητα, αυριο ΕΝΦΙΚ για τα πασης φυσεως κινητα. Και ανοιγει πεδιο δοξης λαμπρο για να καθιερωσουμε και «Ενιαιο Φορο Αναπνοης», και «Ενιαιο Φορο Περδεσται» και αντιστοιχους φορους για το «Συνουσιαζεσται» και για οτι αλλο ειναι προθυμος αυτος ο αρχι-μαλακας ελληνας να πληρωσει αρκει να μην διαταραχθει η καθημερινοτητα του.
Για οσους συναναγνωστες δεν το εχουν καταλαβει απολυτα, να μπω στον κοπο να εξηγησω μερικα θαυμαστα γυρω απο το νεο αυτο δημιουργημα, χρησιμοποιωντας σαν παραδειγμα τον γειτονα μου τον Λεφτερη»
Ο Λεφτερης εχει ενα διαμερισμα 95 τετραγωνικων που κατοικει αυτος και η οικογενεια του (συζυγος και 2 παιδια) και μια αποθηκη 5 τετραγωνικων (που βαζει οσα δεν χωρανε στο σπιτι). Για αυτα τα 100 τετραγωνικα εχει συμπληρωσει πανω απο 10 φορες εντυπα Ε9, Τ32, Ω147,5 και ο,τι αλλη μαλακια λανσαρανε κατα καιρους οι χαρτογιακαδες. Μεχρι το 2000-κατι, δεν ειχε υποχρεωση να πληρωνει φορο για το σπιτι που εμενε, πραγμα απολυτα λογικο και συνταγματικο αφου ο φορος εφαρμοζεται σε εισοδημα και οι μονες περιπτωσεις που νοουνται εισοδημα για την ιδιοκατοικηση (μεχρι τοτε) ηταν η ενοικιαση, η πωληση, η μεταβιβαση (εισοδημα για αυτον που το αποκτουσε) και η χρονομεριστικη μισθωση.
Το 2008, με τα γνωστα παιχνιδισματα των αφορολογητων, αρχιζει να πληρωνει φορο. Μικρο μεν αλλα φορο. Το 2011 του ερχεται το ΕΕΤΗΔΕ και το 2013 καλειται να πληρωσει φορο για τα προηγουμενα 2 χρονια (ΦΑΠ) καθως και ΕΕΤΗΔΕ/ΕΕΤΑ. Με λιγα λογια, για 3 ολοκληρα χρονια πληρωνει 120 euro ΦΑΠ και 540 euro ΕΕΤΗΔΕ/ΕΕΤΑ, καθε χρονο για το σπιτι στο οποιο μενει αυτος και η οικογενεια του.  Για να το σκεφτουμε λιγακι. Ενας ανθρωπος εχει ενα διαμερισμα το οποιο αγορασε το 1978 με γραμματια, το εξοφλησε ολοσχερως, δεν χρωσταει ουτε μισο πατζουρι, δεν το νοικιαζει, δεν εχει εισοδημα απο αυτο, αλλα πρεπει να πληρωσει φορο. Με απλα ελληνικα, πρεπει απο τουδε και στο εξης να πληρωνει 55 euro μηνιαιο ενοικιο στο κρατος!!
Το 2013 ο μαλακας ο Λευτερης τα πληρωσε ολα αυτα γιατι πιστευε (αφελως) οτι αυτο ηταν η μονη απαιτηση, και ηθελε να «ξεμπλεξει, για να μπορεσει να απολαυσει τις διακοπες του στο χωριο» (επι λεξει η απαντηση του). Πριν απο μια εβδομαδα πληροφορηθηκε οτι με το νεο εφευρημα του ΕΝΦΙΑ καθιερωνεται και επισημα η ετησια υποχρεωση του να πληρωνει 744 euro, δηλαδη 62 euro μηνιαιο ενοικιο στο κρατος.
Για το διαμερισμα του 1978 εχει πληρωσει φορο κατα την αγορα, φορο κατα την εγγραφη στο Κτηματολογιο, φορο οταν το μεταβιβασε στα παιδια του, τελη για το προσφατο πιστοποιητικο πολεοδομιας, τελη για το ενεργειακο πιστοποιητικο και καθε αλλη μαλακια που επινοειται κατα καιρους. Ομως δεν αρκουν αυτα. Πρεπει να πληρωνει καθε μηνα ενοικιο!!
Ο μαλακας ο Λευτερης θα πληρωσει ξανα. Ειναι τοσο μαλακας που εξακολουθει να πιστευει οτι αυτο το βαρελι εχει πατο και με 744 σε 5-6 δοσεις θα «ξεμπλεξει». Θα πληρωσει γιατι δεν μπορει (ή δεν θελει) να δει την ουσια, γιατι βλεπει μονιμως το τυρι αλλα εχει μια δυσκολια να δει τη φακα. Ο καλαματιανος που παριστανει τον πρωθυπουργο ηδη τραγουδαει το ψευτο-ρεμπετικο του «success story» και σε 1-2 χρονακια θα του ψιθυρισει στο αυτι πως τωρα που βγηκαμε απο την κριση και χεζομαστε στην ανακαμψη ειναι ωρα να ανεβουν οι αντικειμενικες. Ετσι, το σημερινο ενοικιο των 62 euro θα παρει την ανηφορα και ο Λεφτερης θα πρεπει να πληρωνει ολοενα και περισσοτερα.
Κι αν καποια στιγμη δεν μπορει να πληρωσει? Να’μαστε, λοιπον, στο επιμαχο σημειο! Αυτο ειναι και το ζητουμενο απο τους εμπνευστες του ΕΝΦΙΑ.
Καθε καθυστερηση πληρωμης οδηγει σε τοκογλυφικες επιβαρυνσεις και θηριωδη προστιμα, με απωτερο σκοπο να δημιουργηθει γρηγορα μια σημαντικη οφειλη προς το Δημοσιο. Παραλληλα, θα βαλουμε ενα οριο ανοχης της οφειλης, σχετικα χαμηλο ωστε εξ΄ισου γρηγορα να μεταφερθει το χρεος στην αντιστοιχη υπηρεσια εισπραξης που εχουμε ηδη δημιουργησει. Να ενημερωσω εδω τους αναγνωστες οτι, για την ωρα, το κεντρο αυτο λεγεται ΚΕΑΟ (Κεντρο Εισπραξης Ασφαλιστικων Οφειλων) αλλα συντομα θα μαθετε οτι ενοποιειται με αντιστοιχο τμημα των ΔΟΥ, αναλαμβανει και τις οφειλες στην εφορια και μετονομαζεται σε ΚΕΔΕ (ή κατι αναλογο).
Θα ερθει, λοιπον, το ΚΕΔΕ (ή οπως αλλοιως θα λεγεται), θα τον τυλιξει σε δυο κολλες χαρτι, θα του κανει αναγκαστικη κατασχεση, θα βγαλει το διαμερισμα στον πλειστηριασμο και την οικογενεια του Λεφτερη στον δρομο. Τοσο απλα!
Αγαπητοι φιλοι! Το θεμα δεν ειναι οτι ο ΕΝΦΙΑ περιλαμβανει τουλαχιστον 4 κραυγαλεες παραβιασεις του Συνταγματος. Παραφραζοντας την γνωστη παροιμια θα ελεγα πως «Εξεστιν Καλαματιανιοις ασχημονειν» και με αυτη την εξη εχουν ηδη ξεφτιλισει καθε εννοια συνταγματικων δικαιωματων σε τουτη τη χωρα. Το ζητημα, ομως, ειναι αλλο και πολυ σπουδαιοτερο. Την τυρανια να πληρωνουμε ενοικιο για το ιδιο μας το σπιτι με την απειλη της δημευσης (γιατι περι δημευσης προκειται) δεν την ζησαμε ουτε απο τη χουντα των συνταγματαρχων αλλα την ζουμε ηδη απο τη χουντα των εθνοπατερων.
Θελετε προβλεψη; Θα σας την κανω εστω και αν προκειται να με κραξετε ομαδικα.
Ζουμε σε ενα Λεφτερισταν που κατοικειται απο Λεφτερηδες. Γυρω μας ζουν πολλοι Λεφτερηδες που κοιτανε, βλεπουν αλλα δεν παρατηρουν. Ο κοσμος καιγεται αλλα εμεις εξακολουθουμε πεισματικα να κοιταμε τον αφαλο μας ή (οπως κανουν τα αγορακια οταν ειναι ακομα μωρα) να τραβαμε το πουλακι μας.
Θα συνεχισουμε να βριζουμε ο ενας τον αλλον, να κλεβουμε ο ενας τον αλλον, να φθονουμε ο καθενας τα επιτευγματα του αλλου, και ολοι μαζι να σπρωχνομαστε για μια θεση σε «πρωτο τραπεζι πιστα», «πρωτη σειρα Ηρωδειο», «πρωτη ξαπλωστρα Ψαρρου». Καποιος απογονος του αρχαιου μαντη Καλχα εσπασε τα μουτρα του για να αφυπνισει τουλαχιστον τους νεους αλλα το αποτελεσμα ηταν απογοητευτικο. Ολοι θαυμαζανε τον μαντη, ολοι διαβαζανε τον μαντη αλλα το βαθυτερο κινητρο παρεμενε παντα το ιδιο. Ενας αρρωστημενος συνδυασμος «Τζιπ-Μπουζουκια-Ψαρρου»
Ο νεος Καλχας εχει γεμισει δυο ιστολογια αραδιαζοντας μια θαλασσα προειδοποιησεις, και εγω βαρεθηκα να διαβαζω τον θαυμασμο των αναγνωστων του, αλλα εχω την υπονοια πως πολλοι ειναι Λεφτερηδες. Μπαινω, λοιπον, στον κοπο να σας πω δυο λογια και μερικες χρησιμες πληροφοριες.
  1. Εκτος απο την ανεξοδη αντιλογια, αντιπολιτευση και αντισταση του πληκτρολογιου, υπαρχει και η ουσιαστικη δραση η οποια, ομως, εχει κοστος. Και για να χρησιμοποιησω την προσφιλη στο coyoteracing ορολογια, «υπαρχει η αντισταση με αρχιδια και η αντισταση αρχιδια»
  2. Εκτος απο την κατευθυνομενη αντιδραση, οπως την καθοριζουν τα πολιτικα συμφεροντα των κομματων-μαντριων, υπαρχει και η ατομικη αντιδραση. Ειναι κατοχυρωμενη και με το αρθρο 120 παραγραφος 4 του Συνταγματος.
  3. Οποιος θελει να εχει λογο και ρολο για το μελλον του, θα πρεπει να αυτενεργησει με οποιοδηποτε διαθεσιμο τροπο. Τα υπολοιπα ειναι αντιδρασεις και λογια του κωλου, και χαρακτηριζουν τις κοτες τις λειρατες.
  4. Η προσφυγη που εχω ηδη κανει κατα του ΕΝΦΙΑ κοστισε 2 ωρες για να ετοιμασω το πληροφοριακο κειμενο, και 300 euro παραβολα. Τοσο θα κοστισει και σε καθε αλλον ενδιαφερομενο αρκει να βρει δικηγορο. Οι ομαδικες προσφυγες κοστιζουν πολυ λιγοτερο και οσο ο αριθμος των προσφευγοντων αυξανει τοσο μειωνεται το κοστος κατ’ ατομο.
Κλεινοντας, και απευθυνομενος σε οσους ετοιμαζονται να με ξεφωνισουν, θα πω μονον μια φραση: “Των οικιων υμων εμπιπραμενων, υμεις – Λεφτερη – αδετε»
Παρασκευή, 8 Αύγουστος, 2014 - 10:05

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου