Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Αντιπελάργηση "Γιατί οι πελαργοί αποτελούν το σύμβολο της οικογενειακής φροντίδας"

 
Αξίζει να μάθετε τη σημασία της
 
Της Ελένης Κάραμποττ
 
Τον όρο δεν τον γνώριζα. Τον έμαθα από δημοσίευση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Αφορά στην ανταπόδοση από το παιδί προς τους γονείς, προχωρημένης ηλικίας, των παροχών που δέχτηκε το πρώτο κατά την ανατροφή του. Και προέρχεται από τα όμορφα μακρύποδα και μακρύλαιμα πουλιά, τους πελαργούς, κοινώς λέλεκες ή λελέκια.Περιγράφεται από τον Μ. Βασίλειο.
 
Αντιπελάργηση | Γιατί οι πελαργοί αποτελούν το σύμβολο της οικογενειακής φροντίδας - της Ελένης Κάραμποττ
"Οι πελαργοί, όταν ο γονιός τους γυμνωθεί τελείως από τα φτερά, επειδή όταν γεράσει, αρχίζουν και πέφτουν, τον βάζουν ανάμεσά τους και τον ζεσταίνουν με τα δικά τους φτερά. Και του ετοιμάζουν άφθονο φαγητό, και τον βοηθούν όσο είναι δυνατόν, όταν πρέπει να πετάξει, σηκώνοντάς τον απαλά, με τη φτερούγα τους, πότε ο ένας εκ δεξιών και πότε ο άλλος εξ αριστερών. Και τούτο είναι πασίγνωστο, ώστε μερικοί και την ανταπόδοση των ευεργεσιών, να την ονομάζουν "αντιπελάργηση".
(Μέγας Βασίλειος)

Σε αντίθεση με τους αρχαίους Σπαρτιάτες που τους … θανάτωναν όταν ήταν πια ανήμποροι!
Η παρακάτω ιστορία είναι ενδεικτική του τι συνέβαινε εκείνη την εποχή:
Όταν ένας πατέρας γέρασε και δεν μπορούσε πια να αυτοεξυπηρετηθεί, ο πολεμιστής γιος του τον τύλιξε σε μια κουβέρτα και πήγε να τον αφήσει στον Καιάδα για να πεθάνει από την πείνα και την δίψα, όπως γινόταν μέχρι τότε.
Καθώς απομακρυνόταν, άκουσε τον πατέρα του να του φωνάζει: «Γιέ μου, πάρε την κουβέρτα! Θα την χρειαστεί ο γιός σου για να κουβαλήσει εσένα, όταν έρθει η ώρα».
Μόλις εκείνος άκουσε τα λόγια του ηλικιωμένου γονιού του, γύρισε πίσω και τον ξαναπήρε μαζί του στην πόλη, μπροστά στα μάτια των έκπληκτων συμπολιτών του.
Λέγεται πως έτσι καταργήθηκε η θανάτωση των ατόμων της τρίτης ηλικίας στον Καιάδα.

Μια διαφορετική ιστορία αγάπης
Πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι πελαργών, ο Κλεπετάν και η Μαλένα. Η ιστορία τους διαδραματίζεται επί 20συνεχή χρόνια στο χωριό Μπρόντσκι Βαρός της Κροατίας κι έχει αποτυπωθεί σε μια δημοφιλή σειρά κινουμένων σχεδίων!
Το αρσενικό μόλις τελειώνει το καλοκαίρι μεταναστεύει στη Νότια Αφρική μαζί με τα υπόλοιπα πουλιά του είδους του. Δυστυχώς, όμως, η σύντροφός του δεν μπορεί να τον ακολουθήσει, αφού τραυματίστηκε από έναν κυνηγό και έκτοτε δεν μπορεί να πετάξει.
Κάθε άνοιξη, τον Μάρτιο,στο χωριό σημαίνει συναγερμός με την άφιξη του Κλεπετάν, ο οποίος διανύει 13.000 χιλιόμετρα για να δει την αγαπημένη του, που τον περιμένει στη φωλιά τους, στη στέγη ενός σπιτιού, οι ένοικοι του οποίου έχουν αναλάβει την φροντίδα της ίδιας και των παιδιών τους, προμηθεύοντας τα αξιολάτρευτα πτηνά με τα απαραίτητα ψάρια, ώστε να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να αναπαράγονται.
Πηγή: Περιοδικό Κάριτας Αθήνας Τεύχος 119, Απρίλιος – Δεκέμβριος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου