Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Οι πλεμπαίοι, οι άριστοι και... το Χάρβαρντ

 
Είναι σκάνδαλο να διορίζεις τον γιο σου ως σύμβουλο σε μία θέση που πληρώνεται πολλές χιλιάδες ευρώ, με το επιχείρημα πως έχει πάει στο Χάρβαρντ; Ναι, είναι. Αλλά είναι και κάτι παραπάνω.
 
Λένα Διονυσίου
 
Η Νέα Δημοκρατία ήδη από τον Αντώνη Σαμαρά, είχε αποφασίσει να παίξει μπάλα σε ένα συγκεκριμένο γήπεδο: Αυτό του ελιτισμού. Όταν το 2012 είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, η τότε κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε ξεκινήσει έναν παλαιού τύπου πόλεμο: Από τα ρούχα των βουλευτών, μέχρι το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι παντρεμένος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να θέσει τις διαχωριστικές ακριβώς όπως τις νιώθει: Οι πλεμπαίοι και οι άριστοι.
Ο τρόπος που πάντοτε αναφέρεται στην αριστεία ο κ. Μητσοτάκης, θυμίζει Πλάτωνα αλλά στο νεοφιλελέ του. Για παράδειγμα, αναφερόμενος στην εκπαίδευση επιμένει: Θέλει να αξιολογήσει τους εκπαιδευτικούς -ώστε οι χαμηλότεροι στην βαθμολογία να μεταφερθούν σε πιο κακόφημα ιδρύματα ή σε ΕΠΑΛ κλπ- θέλει σχολεία που να αναδεικνύουν τους άριστους, ακόμα και τους φτωχούς, θέλουμε, όμως και να ξέρουμε που βαδίζουμε: Οι ψυκτικοί βγαίνουν από το Περιστέρι. Έτσι δομούνται οι κοινωνίες, δεν είμαστε όλοι ίσοι και δεν είναι φυσιολογικό πράγμα η ισότητα. Αυτός τα έχει πει, όχι εγώ.
Αυτό είναι η αριστεία. Η διατήρηση της κοινωνικής διαστρωμάτωσης όπως την ξέρουμε. Περισσότερο άριστοι, άρα περισσότερο πλούσιοι. Να, σαν τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος προέρχεται από μία οικογένεια αρίστων που πλήρωσε το Χάρβαρντ, ώστε να μπορεί να πληρώνεται αργότερα ο ίδιος από το ίδιο κονδύλι που πληρώνει τους άριστους συγγενείς του: Το κρατικό.
Ανακύκλωση χρήματος, σα να λέμε. Επενδύουν τα χρήματα που έλαβαν ως κρατικοί αξιωματούχοι (όπως τα έλαβαν, αν μη τι άλλο) και εκείνα τους γυρίζουν πάλι πίσω. Και αυτό ακριβώς υποδεικνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας στην αριστεία και τα καλά της: Πως μέχρι να σβήσει ο ήλιος, τα χρήματα θα γυρίζουν στους επενδυτές τους. Και το Περιστέρι θα βγάζει ψυκτικούς.
Κι οι υπόλοιποι, ας φάνε ελιές και παξιμάδι.
 
ΥΓ του blog:...πρώτο αντιγράφουμε από τα σχόλια της ανάρτησης : Με αφορμή τον Πλάτωνα καλό είναι να θυμηθούμε την εποχή του. Λοιπόν και εκείνη την εποχή λυσσομανούσαν οι "άριστοι" εναντίον της δημοκρατίας. Τι νομίζετε ότι τους αρίστους τους άρεσε να έχουν γνώμη στην Πνύκα ο μπάρμπα Γιάννης ο κανατάς κι ο μάστρο Κώστας ο καλουπάς; Όχι βεβαία. Αυτοί ήταν καλοί μόνο για άρμεγμα από τους αρίστους. Να τους κουβαλά το φαι στα τραπέζια και να τρώνε κλωτσιές.Ακόμα περισσότερο δε να έχουν γνώμη για τα της πολιτείας, διότι εκεί είναι το κουμπί. Εάν αφήναν να επιζήσει το δημοκρατικό πολίτευμα για κανένα 100 χρόνια ακόμα θα μάθαιναν τι κόλπα τρώγον οι φτωχοί, άσε που θα τους έπαιρναν με τις πέτρες μια για πάντα. Για κακή τύχη των άριστων εμφανιστήκαν και οι σοφιστές που με τις σοφιστείες τους αποκάλυπταν στο λαό τι δούλεμα τρώγον οι πτωχοί από το μπλά-μπλά των άριστων. Και να που εμφανίζεται ένας σαφέστερος ίσαμε δυο μετρά και πολλά καντάρια μυαλό που τον έλεγαν Πρωταγόρα και δίδασκε ότι στο κέντρο όλων όσων υπάρχουν και δεν υπάρχουν είναι ο άνθρωπος που δίνει νόημα σε όλα διότι χωρίς αυτόν είναι αδιάφορη ακόμα και η ύπαρξη του σύμπαντος μιας και δεν θα υπάρχει κάποιος να του δίνει νόημα να αποφαίνεται δηλ. γι αυτό αρρώστησαν οι άριστοι. Ο μυτούλας ο τρυγητής το κέντρο όλων.; ποιο επικίνδυνη ιδέα δεν υπήρχε. Και που λέτε οι άριστοι ψάξε-ψάξε βρήκαν τον μεγαλοφέρνεστε άριστο πλην των εποχών που λεγόταν Πλάτωνας. Ο αριστοκράτης Πλάτωνας λοιπόν τραβούσε κάθε νύχτα στα στέκια των άλλων της φάρας του οι όποιοι τρωγοπίνοντας συνωμοτούσαν εναντίον της δημοκρατίας. Έτσι κι ο πάμπλουτος πλατών, όλο το Κολωνάκι ήταν δικό του και το Ντα Κάπο, βάλθηκε να αποδείξει ότι το δημοκρατικό πολίτευμα είναι κακό και επικίνδυνο , για τους αρίστους βεβαία, γρύλιζε μέρα νύχτα κατά του Πρωταγόρα.Από δω τύχε από κει το ‘φερε τελικά αποφάνθηκε ότι μετρό όλων δεν είναι ο άνθρωπος αλλά ο Θεός. Και επειδή ο Θεός είναι τέλειος και κάλος καλά κάνει και χωρίζει τους ανθρώπους σε αρίστους και πλεμπάγια.  Το ίδιο σαν σήμερα δηλαδή. Ο άριστος στο Κολωνάκι του Πλάτωνα και ο ψυκτικός στην κατάψυξη για πάντα. Είχαν δεν είχαν λοιπόν οι άριστοι την ροκάνισαν την δημοκρατία νωρίς-νωρίς και απαλλάχτηκαν απ αυτήν για κάνα 3000 χρόνια από τότε. Μαθών και τον κοσμάκη ότι όλα τα κακά και τις αμαρτίες τους τις βλέπει και τις τιμωρεί ο κάλος Θεούλης από ψηλά γι αυτό μη πειράζετε τους αρίστους που παρεμπιπτόντως είναι και πλούσιοι σαν άριστοι που είναι και σοι πάει το βασίλειο.  Αυτά λοιπόν θυμήθηκα τώρα που διάβασα το άρθρο για τον Πλάτωνα που εγώ τον αγαπώ πολύ για την λαμπερή διαλλαχτική του και όχι βεβαία για τις ιδέες του. Ε ύστερα απ’ αυτά τι περίμενε ο Σωκράτης να τον αφήσει η δημοκρατία να λέει περί αριστοκρατικότητας; Από τότε λοιπόν η αριστοκρατία όπως λέει κι ο Χομπμπαουν πέθανε μεν τυπικά αλλά όχι και η επιρροή της που ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει
.….δεύτερο σε συζήτηση στην βουλή ο 'άξεστος' Πολάκης λέει για το ίδιο θέμα: ...μας έχετε σκάσει με τους άριστους. Εγώ πήρα απολυτήριο δημόσιου Λυκείου με 20. Μπήκα στην Ιατρική με 19600 μόρια . Πόσοι ΄μόρια πιάσατε εσείς. ο κ.Μητσοτάκης, ο κ. Βορίδης κι εσείς κ.Γεωργιάδη. Εγώ τελείωσα την Ιατρική σε 6,5 χρόνια γιατί είχα δουλειά και στην ΕΦΕΕ εσείς κ.Γεωργιάση κάνατε 15 χρόνια να τελειώσετε το Ιστορικό-Αρχαιολογικό. Και μιλάτε εσείς σε μας για αρίστους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου