Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Με υπογραφή Αδωνη ανοχύρωτη η Θεσσαλονίκη

 
Το Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων λείπει σήμερα από την πόλη περισσότερο από ποτέ

Ρεπορτάζ Μαρίνα Αγγελάκη

Εν συντομία
Με υπογραφή Αδωνη Γεωργιάδη έκλεισε στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2013, μαζί με άλλα δύο νοσοκομεία, το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων, κατά κοινή ομολογία απολύτως απαραίτητο σήμερα.
Γιατί ενδιαφέρει
Οταν οι ειδικοί έβαζαν λουκέτο στα «αναπαραγωγικά».
 
Στο νούμερο 13 της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη  βρίσκεται από τα τέλη του 19ου αιώνα ένα από τα ιστορικά νοσοκομεία της πόλης. Θεμελιώθηκε τον Αύγουστο του 1893 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα ΙΙιέτρο Αριγκόνι για να στεγάσει το νοσοκομείο της ιταλικής κοινότητας. Ύστερα από 120 χρόνια συνεχούς λειτουργίας το άλλοτε ιταλικό Γενικό Νοσοκομείο «Βασίλισσα Μαργαρίτα» που έγινε από το 1945 το Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων της Θεσσαλονίκης μετέπειτα Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων, γνωστό ως Λοιμωδών- εκκενώθηκε του 2013 με υπουργική απόφαση. Τη χώρα κυβερνούσε ο Αντώνης Σαμαράς και υπουργός Υγείας ήταν ο Άδωνης Γεωργιάδης.
Με έντονη κριτική αντιμετωπίστηκε από την ιατρική και νοσηλευτική κοινότητα η κίνηση του σημερινού υπουργού Ανάπτυξης και αντιπροέδρου της ΝΔ να βάλει λουκέτο σε μια ειδική υγειονομική μονάδα 100 κλινών, ωστόσο οι αντιδράσεις δεν απέδωσαν. Στη Θεσσαλονίκη προκλήθηκε αναστάτωση στις εφημερίες, οι ασθενείς και το προσωπικό των καταργημένων νοσοκομείων διασπείρονταν εδώ κι εκεί, ενώ μέρος των εργαζομένων εξαναγκάστηκε ακόμη και να ξεσπιτωθεί στην Αθήνα. Ο νοσηλευτικός χάρτης της Θεσσαλονίκης άλλαξε.

«Οι γιατροί και οι νοσηλευτές του εργάζονται πλέον εδώ κι εκεί και όλη αυτή η εμπειρία της αντιμετώπισης λοιμωδών νοσημάτων αφέθηκι να χαθεί» Βασίλης Μπουλούκος Παθολόγος και γιατρός του Κοινωνικοί! Ιατρείου Θεσσαλονίκης
Θύμα του νεοφιλελευθερισμού
Επτά χρόνια μετά το φθινόπωρο του 2013 η πανδημία της Covid-19 βρίσκει τη Θεσσαλονίκη χωρίς τρία νοσοκομεία, Λείπει ειδικά το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων. Το κλείσιμό του συνδυάστηκε με το νεοφιλελεύθερο πρόταγμα ότι η υγεία είναι αναπαραγωγική και πρέπει να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες που προορίζονται γι’ αυτήν.
Δεν ξέρουμε, λένε οι επιστήμονες πως θα εξελιχθεί η πανδημία όμως κάνεις δεν μπορεί να αμφισβητεί ότι θα χρειαστούν  περισσότερα κρεβάτια νοσηλείας και θάλαμοι απομόνωσης. Άραγε το Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης πόσο χρήσιμο θα ήταν, και μάλιστα ως ειδική υγειονομική μονάδα, αν λειτουργούσε σήμερα; Αλλά κατά πόσο θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει; Κατά πολλούς γιατρούς και νοσηλευτές που γνωρίζουν τη σημερινή κατάσταση των κτιρίων του, δεν θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει άμεσα διότι έχει ερειπωθεί τόσο που χρειάζεται πολλή δουλειά. Άλλοι διαφωνούν.
«Εδώ στήσανε σκηνές έξω από νοσοκομεία αυτές τις μέρες, ένα κτίριο γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει;» μας απαντά ο παθολόγος και γιατρός του Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης Βασίλης Μπουλούκος, υποστηρίζοντας ότι το Λοιμωδών αναμφίβολα θα ήταν απαραίτητο σήμερα. «Δίνουμε μια μάχη με ένα νοσοκομείο κλειστό και μάλιστα ένα ειδικό νοσοκομείο για λοιμώδεις παθήσεις. Φυσικά δεν μπορούμε να συγκριθούμε με πολιτικές χωρών που χτίζουν νοσοκομεία σε δέκα μέρες αλλά θεωρητικά μπορεί να λειτουργήσει όπως όλα τα νοσοκομειακά κτίρια που είναι κλειστά» σημειώνει. Εκτός όμως από τις κλίνες ενός ειδικού νοσοκομείου, σύμφωνα με τον κ. Μπουλούκο το σημαντικότερο πλεονέκτημα που θα διέθετε η πόλη αυτές τις δύσκολες μέρες, αν λειτουργούσε το Λοιμωδών, είναι το προσωπικό του: «Οι γιατροί και οι νοσηλευτές του θα μπορούσαν να δώσουν οργανωμένα κατευθυντήριες οδηγίες που θα λειτουργούσαν σαν κώδικας σε όλα τα νοσοκομεία. Όμως εργάζονται πλέον εδώ κι εκεί και όλη αυτή η εμπειρία της αντιμετώπισης λοιμωδών νοσημάτων αφέθηκε να χαθεί». Κατά τη γνώμη του κ. Μπαλούκου επίσης θα πρέπει να ανοίξει στον κόσμο και το στρατιωτικό νοσοκομείο, το 424 ΓΣΝΕ. «Είναι κλειστό σήμερα για τέτοια περιστατικά, έχει φτιαχτεί όμως με προδιαγραφές για ανάλογες συνθήκες, έτοιμο μάλιστα και για βιολογικό πόλεμο» μας λέει..

«Μεγάλο λάθος του Αδωνη»
Όπως μας είπαν γιατροί και νοσηλευτές που πέρασαν από το Λοιμωδών Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είχαν διαφωνήσει έντονα με το κλείσιμό του γνωρίζοντας καλά το ειδικό έργο που παρείχε στη Βόρεια Ελλάδα, μαζί τους συντάχθηκε και το προσωπικό των γενικών κλινικών. Ήταν μεγάλος λάθος του Άδωνη Γεωργιάδη, τονίζουν, και εξηγούν ότι «καθώς δημιουργούνται πτέρυγες ειδικών παθήσεων μέσα σε ένα γενικό νοσοκομείο, διασπείρονται τα λοιμώδη σε τμήματά γενικών νοσημάτων» ενώ μας θυμίζουν ότι κάποιοι γιατροί εκείνη την εποχή είχαν προβεί σε εξώδικες διαμαρτυρίες εναντίον του υπουργείου Υγείας, το οποίο είναι πάντα υπεύθυνο για τη διασπορά μιας λοιμώδους νόσου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλυψυρουν σε διαδρόμους νοσοκομείων της πόλης, κλιμάκιο τεχνικών αις 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, στον έλεγχο και την εποπτεία της οποίας υπόκειται το κλειστό πια νοσοκομείο, εξέταοε προ ημερών τις εγκαταστάσεις του. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνει στο Documento ο διοικητικός διευθυντής του Δημήτριος Πνευματικός, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί τίποτε, ενώ επιφυλάχτηκε να μας απαντήσει λέγοντας μόνο πως κατά τη δική του γνώμη «απαραίτητες εργασίες είναι αναγκαίες ώστε το νοσοκομείο να γίνει ξανά λειτουργικό».
Η πρόθεση της κυβέρνησης πάντως να εξετάσει ιο ενδεχόμενο να επαναλειτουργήοει ιο εγκαταλειμμένο εδώ και επτά χρόνια Λοιμωδών υποδεικνύει ότι δεν έπρεπε να λείπει από τη Θεσσαλονίκη. Και αυιύ ακριβώς επισημαίνουν γιατροί και νοσηλευτές στο Documento απευθυνόμενοι στον τότε υπουργό Υγείας ο οποίος πριν από επτά χρόνια έβαλε λουκέτο σε περισσότερα από δέκα νοσοκομεία της χώρας: «Κύριε Γ'ωργιάδη, κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ούτε ως ασύμφορη ούτε ως επικερδής επιχείρηοη που ανοίγει και κλείνει κατά το δοκούν αλλά ως κοινωνική δομή του κράτους που οφείλει να διατηρείται ανοιχτή και λειτουργική κάτω από όλες τις συνθήκες, υπηρετώντας αποκλειστικά και σωστά οργανωμένα υπηρεσίες δημόσιας υγειονομι κής περίθαλψης»
από εφημερίδα Documento 29/3/2020 σελ.13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου