Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Υπό κατάρρευση τα δημόσια νοσοκομεία


Δραματικές οι επιπτώσεις της πολιτικής κόστους - οφέλους στην Υγεία


Ηεγκληματική πολιτική του κόστους – οφέλους στην Υγεία επιβεβαιώνεται καθημερινά σε ολοένα και περισσότερες μονάδες Υγείας που καταδικάζονται σε υπολειτουργία ή ακόμα και κλείσιμο, με δραματικές επιπτώσεις για τον λαό της κάθε περιοχής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάρρευση πλέον της Παθολογικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, κάτι για το οποίο ενημέρωναν και προειδοποιούσαν εδώ και καιρό τόσο το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο όσο και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς. Αλλωστε, η κλινική είχε ξεμείνει από ειδικούς παθολόγους ιατρούς λόγω των συνεχών παραιτήσεων (2 ειδικοί παθολόγοι) και των συνταξιοδοτήσεων (3 ειδικοί παθολόγοι). Σήμερα, το Σωματείο επανέρχεται απαιτώντας να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμες προσλήψεις η Παθολογική κλινική και τα υπόλοιπα υποστελεχωμένα τμήματα του Νοσοκομείου, όπως αναλύει στην επιστολή του, την οποία κατέθεσε ως Αναφορά το ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί της κλινικής, μετά τις δραματικές εκκλήσεις για τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, την υπερεφημέρευση, τις προειδοποιήσεις για την επισφαλή λειτουργία και τον κίνδυνο κατάρρευσης της Παθολογικής κλινικής, προσπάθησαν με μια σειρά εγγράφων να αναδείξουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης και να ευαισθητοποιήσουν τη διοίκηση του Νοσοκομείου Κιλκίς και της 4ης ΥΠΕ ώστε να προβούν εγκαίρως στις απαραίτητες ενέργειες, να δρομολογήσουν λύσεις, αλλά δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.
Σε έγγραφα που κατέθεσαν επισημαίνονται: Η κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω υποστελέχωσης της Παθολογικής κλινικής, τα εξαντλητικά προγράμματα εφημεριών αμφίβολης νομιμότητας, που οδηγούν στην πνευματική και σωματική τους εξουθένωση, η υποχρέωση του μοναδικού εφημερεύοντος παθολόγου να καλύψει ταυτόχρονα την Παθολογική κλινική, την κλινική Ιώσεων (COVID-19) που βρίσκεται στην άλλη πτέρυγα του Νοσοκομείου, καθώς και τα δύο αντίστοιχα ΤΕΠ, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τη νοσηλεία και την υγεία των ασθενών λόγω της υποστελέχωσης, η παραίτηση της διευθύντριας της κλινικής από την επιτροπή κρίσεων λόγω πνευματικής, ψυχικής και σωματικής κόπωσης, που οφείλεται στην υποστελέχωση της Παθολογικής κλινικής.
Οι ανησυχίες των υγειονομικών για τη λειτουργία της κλινικής ενισχύθηκαν μάλιστα ύστερα από έγγραφο, το οποίο αναφερόταν στην παραίτηση του δεύτερου ιατρού παθολόγου, οπότε η λειτουργία της Παθολογικής κλινικής ήταν αδύνατο να συνεχιστεί μόνο με την εναπομείνασα διευθύντρια παθολόγο.
Κι ενώ σύμφωνα με το ανεπαρκές κι απαρχαιωμένο οργανόγραμμα προβλέπονται 7 οργανικές θέσεις ειδικών παθολόγων, η Παθολογική κλινική λειτουργεί με 2 μόνιμους ειδικούς ιατρούς, οι οποίοι πλέον βρίσκονται σε οριακή κατάσταση από τις συνεχόμενες εφημερίες (εκ των οποίων ο ένας κατέθεσε πρόσφατα και δεύτερη παραίτηση), ενώ ο ιδιώτης ιατρός παθολόγος που εφημέρευε με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) πρόσφατα παραιτήθηκε και προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο ΚΥ Γουμένισσας, η πρόσκληση ενδιαφέροντος για ιδιώτη παθολόγο δεν είχε κανένα ενδιαφέρον με αποτέλεσμα την κατάρρευση της Παθολογικής κλινικής, ενώ τα προγράμματα εφημέρευσης κρίνονται επισφαλή.
«Οι δραματικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στην Παθολογική κλινική, οι συνεχόμενες μετακινήσεις παθολόγων ιατρών από τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο Γουμένισσας, οι εσωτερικές μετακινήσεις και τα συνεχή εντέλλεσθε ήταν οι λύσεις που προκρίθηκαν από τις διοικήσεις του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς και της 4ης ΥΠΕ αλλά δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και οδήγησαν σε νέες παραιτήσεις. Οι ανησυχίες που εκφράσαμε το προηγούμενο διάστημα για τη λειτουργία της Παθολογικής κλινικής δυστυχώς επιβεβαιώνονται με τις παραιτήσεις των 2 ειδικών παθολόγων», σημειώνει το Σωματείο, ενώ σε έγγραφά τους οι ιατροί παθολόγοι προειδοποιούν για «εξαντλητική αναγκαστική εργασία με συνεχόμενα εντέλλεσθε, που οδηγούν σε ψυχική και σωματική κόπωση».
Οι ελλείψεις στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου έχουν ως αποτέλεσμα την αναστολή του Τακτικού Παθολογικού και του Διαβητολογικού Ιατρείου που στερεί τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και αυξάνει την ταλαιπωρία των ασθενών. Επιπλέον, το αυτόνομο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών, που παρουσιάζει σημαντική αύξηση προσέλευσης ασθενών μετά το τέλος της πανδημίας, λειτουργεί υπό την επίβλεψη των ιατρών με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής που προσέρχονται από τα Κέντρα Υγείας και τα Ιατρεία Υπαίθρου προκειμένου να καλύψουν τα εφημεριακά κενά που προκύπτουν, ενώ θα έπρεπε, σύμφωνα με τον οργανισμό του Νοσοκομείου, να υπηρετούν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών 4 ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων.
Η υποστελέχωση του Αξονικού Τομογράφου, που δεν εφημερεύει όλες τις μέρες του μήνα, δημιουργεί επιπλέον επιβάρυνση στις διαγνωστικές εξετάσεις της Παθολογικής κλινικής, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι ασθενείς που χρήζουν αξονικής τομογραφίας να διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για μια διαγνωστική αξονική τομογραφία απαραίτητη για τους παθολόγους, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο τους.
Αντίστοιχα, δραματικές είναι οι επιπτώσεις της υποστελέχωσης στο Ακτινολογικό τμήμα, στο Αναισθησιολογικό τμήμα, στην Καρδιολογική κλινική κ.λπ.

Τινάζεται στον αέρα και η λειτουργία των ΜΕΘ σε Κοζάνη και Πέλλα
Τρεις διακομιδές σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων πραγματοποιήθηκαν από το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης μόλις τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας της «επισφαλούς λειτουργίας της ΜΕΘ».
Μάλιστα, στην ίδια περιοχή, εδώ και μήνες δεν λειτουργεί και η ΜΕΘ του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου στην Πτολεμαΐδα που κατά τ’ άλλα παρουσιάζεται ως πρότυπη, λόγω του εξοπλισμού της.
Οσο για τη …λύση που βρήκε ο υπουργός Υγείας; Πρότεινε να κλείσει μία από τις δύο! «Προτιμώ να έχω μια ΜΕΘ που να λειτουργεί παρά δύο ΜΕΘ που υπολειτουργούν», είπε χαρακτηριστικά, αφού δεν έκανε ούτε λόγο για προσλήψεις προσωπικού.
Στο μεταξύ, για να μη φτάσει να κλείσει και η ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Κοζάνης, η 3η ΥΠΕ διέταξε τη μετακίνηση εντατικολόγου, για έναν μήνα, από το Νοσοκομείο των Γιαννιτσών. Και σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση πρώτα έκλεισε τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας και τώρα αποδυναμώνει και τη ΜΕΘ των Γιαννιτσών που απέμεινε να λειτουργεί τις 8 κλίνες με μόλις 3 εντατικολόγους.
Ήδη, παθολόγοι, παιδίατροι και αναισθησιολόγοι από τα νοσοκομεία της Πέλλας, που επίσης υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, στέλνονται να στηρίξουν τα νοσοκομεία της Κοζάνης. Τώρα ήρθε και η σειρά των εντατικολόγων.
Απέναντι σε αυτήν την προοπτική αντιδρούν οι γιατροί. Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας καταγγέλλει ότι αυτή η απόφαση δυναμιτίζει τη λειτουργία της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, η οποία μετά το κλείσιμο της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας πριν από δυόμισι χρόνια, είναι πλέον η μοναδική στην ΠΕ Πέλλας.
Σημειώνει ότι με τις μετακινήσεις «υποχρεώνουν εντατικολόγους σε εφημέρευση σε άγνωστο εργασιακό χώρο, με άγνωστους συνεργάτες και κυρίως με άγνωστα σε αυτούς εξειδικευμένα ιατρικά μηχανήματα, με τα οποία δεν υπάρχει καμιά εξοικείωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Και προειδοποιεί ότι «με την πολιτική τους ωθούν σε παραίτηση όλο και περισσότερους γιατρούς του ΕΣΥ, αποβλέποντας στην ερήμωση και την επακόλουθη de facto συγχώνευση των Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών».
Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας απαιτεί: Να ανακληθεί η απόφαση αναγκαστικής μετακίνησης. Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις, να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις για αναγκαστική μετακίνηση που είναι σε ισχύ και να επιστρέψουν οι γιατροί που έχουν μετακινηθεί στις δομές όπου εργάζονται. Να επαναλειτουργήσει άμεσα η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου