«Εάν υπάρξει η αυτόβουλη εισαγωγή ιατρών, προσωπικά εγώ δεν έχω τη διάθεση να επιβάλλω κανέναν εξαναγκασμό...»
Ακάθεκτος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φροντίσει να «αποψιλώσει» το προηγούμενο διάστημα. Τελικός στόχος, πάντα, η λειτουργία του ΕΣΥ με τους όρους της «αγοράς», με ελάχιστη κάλυψη σε γιατρούς και περιορισμένη κάλυψη των αναγκών των αρρώστων...
Με κενές τις μισές θέσεις στις παθολογικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, ο υπουργός κατέφυγε πρόσφατα σε απειλές κατά των ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να καλύψουν αυτοί τις μεγάλες «τρύπες» που έχει το ΕΣΥ: απειλές, που κυμαίνονται από τη λήψη «δραστικών» μέτρων μέχρι την επίταξη των γιατρών.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, λοιπόν, –ο οποίς πρόσφατα έβαλε ουσιαστικά ταφόπλακα στη θεμέλια αρχή του ΕΣΥ, με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου– αρνείται συνεχώς να προβεί στις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά επιλέγει να τις επικαλείται για να προβάλει ως «αναγκαία λύση» την αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών. Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις για τις ενέργειες Γεωργιάδη, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να δίνει σκληρή απάντηση στον υπουργό, μέσω σχετικής επιστολής του.
Σήμερα, ο Άδ. Γεωργιάδης συνέχισε τις απειλές κατά των γιατρών, αυτή τη φορά μιλώντας στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής. Αφού προανήγγειλε ότι θα φέρει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, εξουσιοδοτική νομοθετική διάταξη που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα κριτήρια χαρακτηρισμού άγονων περιοχών και τα έκτακτα επιδόματα σε γιατρούς, σχολίασε τις αντιδράσεις στα σχέδιά του σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ.
Επαναλαμβάνοντας τις «προειδοποιήσεις», δεν δίστασε να πει ότι «εάν υπάρξει η αυτόβουλη εισαγωγή ιατρών, προσωπικά εγώ δεν έχω τη διάθεση να επιβάλλω κανέναν εξαναγκασμό. Αυτή θα είναι μια έσχατη λύση κάτι σαν το "μουρουνέλαιο"». Κατά τα άλλα, συνέχισε τα λογικά άλματα, περί υποχρέωσης των ιδιωτών γιατρών να συμβάλουν στο ΕΣΥ επειδή το κράτος τούς παρέχει «συγκλονιστικές υπηρεσίες», χρησιμοποιώντας μάλιστα και το επιχείρημα ότι έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη.
Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα όσων είπε ο υπουργός:
⇒ Σχετικά με την πρόταση που έχει προκαλέσει και τις αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων, για υποχρεωτική προσφορά υπηρεσιών από τους κατά τόπους ιδιώτες ιατρούς σε εφημερίες νοσοκομείων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «δεν μπορεί να έχουμε ένα νοσοκομείο, πχ στην Κω, όπου δεν έχουμε κανένα παθολόγο και σε απόσταση 500 μέτρων από το νοσοκομείο να έχουμε εννέα ιδιώτες παθολόγους».
⇒ Ο υπουργός απέρριψε το επιχείρημα ότι «οι ιδιώτες ιατροί δεν ξέρουν και δεν μπορεί να προσφέρουν νοσοκομειακές ιατρικές υπηρεσίες», λέγοντας ότι «όταν ένας ιατρός λαμβάνει μια ειδικότητα, έχει την ίδια επάρκεια για να εργαστεί είτε ως ιδιώτης είτε ως νοσοκομειακός ιατρός». Επικαλούμενος το παράδειγμα του νοσοκομείου στην Κω, παρατήρησε πως οι μισοί ιδιώτες παθολόγοι του νησιού, πριν μερικά χρόνια ήταν στο ΕΣΥ και υπηρετούσαν στο ίδιο νοσοκομείο, «άρα μπορούν πολύ καλά να κάνουν κάποιες εφημερίες». Τόνισε ότι κανένας ιατρός και κανένας ιατρικός σύλλογος «δεν μπορεί να λέει ότι δεν με ενδιαφέρει εάν θα λειτουργήσει το νοσοκομείο της περιοχής μου».
⇒ Ο ιατρός, είπε ο κ. Γεωργιάδης, δεν είναι ένας κοινός ελευθεροεπαγγελματίας, καθώς «έχει λάβει από το κράτος μια συγκλονιστική παροχή που είναι η εκπαίδευσή του. Λαμβάνει από το κράτος την δυνατότητα δωρεάν ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τους ασθενείς του. Οι ασθενείς τους λαμβάνουν αποζημίωση από το κράτος για τις υπηρεσίες που τους προσφέρουν, είτε στα φάρμακα είτε στις εξετάσεις που τους συνταγογραφούν, άρα ασκούν ένα ιδιωτικό επάγγελμα μεν, αλλά με συγκλονιστικές υπηρεσίες από το κράτος. Και δεν μπορεί, όταν το κράτος σου προσφέρει όλα αυτά, εσύ να λες δεν με ενδιαφέρει εάν λειτουργεί το νοσοκομείο του ΕΣΥ. Αυτό δεν μπορεί να λέγεται από άνθρωπο που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη» και πρόσθεσε πως «οι ίδιοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι που στην περιοχή τους υπολειτουργεί ένα νοσοκομείο, αυτοί πρώτοι θα έπρεπε να είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία να φέρουν μέσα στο ΕΣΥ ιατρούς-μέλη τους για να κάνουν δύο ή τρείς εφημερίες το μήνα».
⇒ Ο κ. Γεωργιάδης, εκτίμησε πως «μετά τις επαφές που είχε με τους Ιατρικούς Συλλόγους της Ξάνθης, της Σπάρτης και της Δράμας, δεν θα χρειαστεί το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί στο εύρος που αρχικά νομίζαμε, καθώς έδειξαν αρκετά εποικοδομητικό πνεύμα. Έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση προκειμένου να προτείνουν γιατρούς-μέλη τους για να μπουν στο Σύστημα. Εάν υπάρξει αυτή η αυτόβουλη εισαγωγή ιατρών, προσωπικά εγώ δεν έχω την διάθεση να επιβάλλω κανέναν εξαναγκασμό. Αυτή θα είναι μια έσχατη λύση κάτι σαν το "μουρουνέλαιο"» είπε ο υπουργός.
⇒ Για τις δικαστικές προσφυγές ιατρών κατά των «εντέλλεστε» που λαμβάνουν από διοικήσεις ΥΠΕ για να μετακινηθούν σε νοσοκομεία και δομές Υγείας της περιοχής, ανέφερε πως το δικαστήριο αναγνώρισε στην απόφαση που εξέδωσε πως «η ανάγκη λειτουργίας του νοσοκομείου υπερβαίνει πάσης άλλης νομοθεσίας, καθώς πρόκειται για ζήτημα δημόσιας Υγείας».
→ Για το θέμα των ελλείψεων ιατρών και υγειονομικών, ο κ. Γεωργιάδης κατέφυγε ξανά σε ισχυρισμούς περί «δομικού προβλήματος» για όλη την Ευρώπη και πως δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου