Δεν χωράς πουθενά σου τραγουδάνε, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο. Και μείνε να βράζεις όλο το θέρος στο νοικιάρικο δυάρι στην Κυψέλη, που λίαν συντόμως θα σου το πάρουν κι αυτό για airbnb…
Άντε πάμε παλικάρια και γοργόνες δια της προσφιλούς στη δημοσιογραφική κοινότητα μεθόδου του κόπυ πάστε.
Πρώτα από την «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής για τη Σαντορίνη:
«Με περισσότερα από 500 μεγάλα λεωφορεία, 4.000 μικρά επιβατηγά λεωφορεία και βανάκια, άνω των 10.000 ημερήσιων επισκεπτών και εκατοντάδες τετράτροχες γουρούνες να προστίθενται στα αυτοκίνητα των κατοίκων και στα νοικιασμένα οχήματα, να περιφέρονται όλοι στο ανεπαρκές οδικό της δίκτυο και στα στενά σοκάκια της Οίας, των Φηρών και των άλλων γαλήνιων κάποτε χωριών της, η Σαντορίνη απέχει ακόμη παρασάγγας από το να λύσει τα προβλήματά της.
Προβλήματα που προκάλεσε η άναρχη και χωρίς διορατικότητα ανάπτυξη του χαμηλής προστιθέμενης αξίας τουρισμού στο νησί και τα οποία υπονομεύουν, με την υποβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας, και τις σοβαρές τουριστικές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας συμβάλλοντας πραγματικά στην τοπική οικονομία».
Και συνεχίζουμε με το «Βήμα» της περασμένης Κυριακής:
«Ήδη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα, λόγω λειψυδρίας, τη Λέρο και τη Σίφνο. Αλλά και στη Σαντορίνη η αφαλάτωση που είχε κατασκευαστεί με προοπτική δεκαπενταετίας, τελικά κάλυψε το νησί για πέντε χρόνια, καθώς η κατανάλωση υδάτων έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.
Ήδη από την άνοιξη το φάντασμα της λειψυδρίας πλανιέται πάνω από πολλά νησιά, όπως τη Νάξο, τη Μύκονο, την Κύθνο, τη Σέριφο, όπου τα φράγματα έχουν στεγνώσει. Η ανεπάρκεια νερού συχνά οδηγεί στην υπεράντληση μέσω γεωτρήσεων (π.χ. σε Λέσβο, Λήμνο, Νότια Χίο, Σάμο, Νάξο), οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν φτάσει ακόμη και κάτω από τη στάθμη της θάλασσας».
Και θα μπορούσα να το συνεχίσω έτσι αραδιάζοντας σκηνές μιας ταινίας τρόμου (για παράδειγμα: 242 οικοδομικές άδειες στην Πάρο το 2023, ενώ φέτος αναμένεται να εκδοθούν άνω των χιλίων!), γι’ αυτό το Γαιοθάλασσα που κάποτε υπήρξε ο ελληνικός Παράδεισος και τώρα μεταμορφώνεται σιγά σιγά σε Κόλαση από τον πλανήτη Άρη. Θα μπορούσα, γιατί όχι, γεμάτος ο τόπος στοιχεία, στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου είναι, ένα σερτς κάνεις και τα βρίσκεις. Αλλά προτιμώ να σχολιάσω το εξαιρετικά συναρπαστικό ματσάκι «χαμηλή προστιθέμενη αξία» εναντίον «υψηλής προστιθέμενης αξίας» που διαδραματίζεται παράλληλα με μάλλον κοιμήσικο Euro.
Εκεί είναι παιδιά το μυστικό όλης της ιστορίας, πως θα μας τελειώσει μια για πάντα αυτό το δημοκρατικό και συμπεριληπτικό και αγαπητικό Αιγαίο που κάποτε μας είχε φιλοξενήσει όλους και όλες στην αγκάλη του, για να το χαίρονται πλέον μόνο ματσωμένοι αλλοδαποί και ημεδαποί. Το αφήσαμε πρώτα κι έγινε ξέφραγο αμπέλι και μπάτε σκύλοι αλέστε και τώρα με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος (πόσο μα πόσα εγκλήματα, στο όνομά του…), ετοιμαζόμαστε να βάλουμε φερμπότεν. Και όχι, όχι δεν μιλάω για το κράτος της Μυκόνου, που είναι μια ξεχωριστή μορφή ζωής, μιλάω για τις υπόλοιπες Κυκλάδες και τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά. Δεν χωράς πουθενά σου τραγουδάνε, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο. Και μείνε να βράζεις όλο το θέρος στο νοικιάρικο δυάρι στην Κυψέλη, που λίαν συντόμως θα σου το πάρουν κι αυτό για airbnb…
Υ.Γ.1: Όλη αυτή την όψιμη ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον τη βλέπει από ψηλά ο Ρόμπερτ Μόουζες και ξεκαρδίζεται στα γέλια. Ρίχτε μια ματιά στο βιογραφικό του και θα καταλάβετε πολλά.
Y.Γ. 2: Στη Βαρκελώνη διαδήλωσε κόσμος και ντουνιάς εναντίον της παράλογης τουριστικοποίησης και καταβρέχανε με τα νεροπίστολα τις τρέντυ φατσούλες των μοδάτων καφέ. Εδώ παρακολουθούμε απαθείς να ξεριζώνουν τα δέντρα απ’ την πλατεία Εξαρχείων και πετάμε που και που ένα τάχα μου θρηνητικό «κοίτα να δεις ρε παιδί μου τι γίνεται»!
Υ.Γ. 3: Έχω κι άλλο κόπυ πάστε από έρευνα του ΙΕΛΚΑ, δέστε τις ζώνες σας:
Ένας στους δύο καταναλωτές δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές το 2024.
Ένας στους τρεις θα κάνει, αλλά θα είναι πιο περιορισμένες.
Έξι στους δέκα καταναλωτές θα δαπανήσουν λιγότερα στις φετινές διακοπές τους σε σχέση με πέρυσι.
Η μείωση αυτή για τέσσερις στους δέκα θα είναι άνω του 50%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου