Στο Παρίσι γιορτή, στη Μέση Ανατολή οι σφαγές συνεχίζονται.
«Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Φόβος για τον επόμενο πόλεμο»: Πάνω κάτω, αυτός είναι ο τίτλος στα περισσότερα διεθνή πρωτοσέλιδα σήμερα. Την ώρα που η ανθρωπότητα παρακολουθεί στο Παρίσι τη μεγάλη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων και έχει «διχαστεί» αν η τελετή έναρξης ήταν «κιτς» ή όχι!
Δώδεκα παιδιά και έφηβοι 10-20 ετών σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν όταν πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο έπληξε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη των Δρούζων, Μαιντάλ Σαμς, στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν.
Στο Παρίσι γιορτή, στη Μέση Ανατολή οι σφαγές συνεχίζονται.
Για την ιστορία, από τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967 , τα Υψίπεδα του Γκολάν ελέγχονται από το Ισραήλ, αν και η διεθνής κοινότητα το αναγνωρίζει ως μέρος της Συρίας. Από το 1981 όμως με απόφαση της Κνεσέτ η περιοχή προσαρτήθηκε από το Ισραήλ.
Η επίθεση ακολούθησε ισραηλινό χτύπημα στο χωριό Κφαρ Κίλα, κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, κατά την οποία η Χεζμπολάχ είπε ότι σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη της.
Το Ισραήλ κατηγόρησε την Χεζμπολλάχ για την πιο πολύνεκρη επίθεση από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες εκεί τον Οκτώβριο. Η Χεζμπολλάχ το διέψευσε αλλά το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η επίθεση έγινε με πύραυλο Falaq-1 που κατασκευάστηκε στο Ιράν.
Η πολύνεκρη επίθεση οδήγησε ήδη σε απειλές για άνευ προηγουμένου αντίποινα των Ισραηλινών, ενώ όλη τη νύχτα η αεροπορία του Ισραήλ βομβαρδίζει το νότιο Λίβανο.
Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς προειδοποίησε ότι πλησιάζει η στιγμή ενός ολοκληρωτικού πολέμου κατά της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ θα πληρώσει ακριβά την επίθεση, απείλησε και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η ίδια η λιβανέζικη Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πώς περιμένει μια σκληρή επίθεση από το Ισραήλ.
Σχεδόν 300 μέρες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους κάπου 40.000 άνθρωποι, ήδη πλανάται το φάντασμα μιας νέας κλιμάκωσης, μιας ολομέτωπης σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολλάχ. Από τον περασμένο Οκτώβριο, η Χεζμπολάχ και ο στρατός του Ισραήλ πολεμούν βέβαια σχεδόν καθημερινά. Τουλάχιστον 100 Λιβανέζοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί και περίπου 360 άνδρες της Χεζμπολάχ από πυρά του ισραηλινού στρατού. Υπήρχαν επίσης αρκετοί νεκροί από την ισραηλινή πλευρά.
Δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί λόγω των μαχών και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Στην περιοχή του Γκολάν κατοικούν περίπου 11.000 Δρούζοι, μεταξύ Ισραήλ, Συρίας και Λιβάνου. Απάτριδες από την αρχή τους, οπαδοί μιας λατρείας που αναμειγνύει στοιχεία Ισλάμ, Ιουδαϊσμού, Χριστιανισμού και Ινδουισμού (πιστεύουν στη μετεμψύχωση των ψυχών και στη μετενσάρκωση), – σε αντίθεση με άλλους λαούς χωρίς χώρα – δεν είχαν ποτέ εθνικιστικές φιλοδοξίες.
Τώρα όμως οι μάχες «θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια μεγάλη πυρκαγιά που θα βύθιζε ολόκληρη την περιοχή σε μια ασύλληπτη καταστροφή», προειδοποιούν αξιωματούχοι του ΟΗΕ. «Αυτό που συνέβη θα μπορούσε να είναι το έναυσμα για κάτι το οποίο ανησυχούσαμε και προσπαθούσαμε να αποφύγουμε εδώ και 10 μήνες», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν στην ιστοσελίδα Axios.
Και όλα αυτά την ώρα των Αγώνων του Παρισιού και των εκκλήσεων για Ολυμπιακή Εκεχειρία. Δυστυχώς, η κληρονομιά των Αρχαίων Ελλήνων, δεν «χωράει» στη σύγχρονη απάνθρωπη πραγματικότητα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου