Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Χωρίς ντροπή


Τώρα που πέρασε ο κουρνιαχτός των υποβολιμαίων μεσοεπικοινωνιακών αναλύσεων κατ' επιταγή της πανικοβληθήσας κυβέρνησης ας βάλουμε τα πράγματα στην σειρά τους σχετικά με το τι και πως έγινε ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη. Ότι η αγανάκτηση του κόσμου από την σειρά των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση θα ήταν μεγάλη θα πρέπει να το περίμεναν. Μάλιστα ένα πρώτο δείγμα είχε φανεί στις κινητοποιήσεις του πολυνομοσχεδίου και του αρ. 37. Τώρα αν η κυβέρνηση την υποβάθμιζε, πρόβλημα της. Το τελευταίο όμως 48ώρο συνέβηκαν τρία επιπλέον γεγονότα. Κατά πρώτον η απόφαση της ΕΕ και η επιτροπεία που μπαίνει η χώρα. Κατά δεύτερον η προσπάθεια της κυβέρνησης να θριαμβολογήσει και να παρουσιάσει σαν επιτυχία αυτό που η ίδια μέχρι εκείνη την στιγμή θεωρούσε σαν ακραία αποτυχία. Οι Βενιζέλος, Μόσιαλος ήταν διθυραμβικοί στις 5 και στις 6:30 μμ κι ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να βγει στις 8 μμ αφού και τα φιλικά ΜΜΕ του την έπεσαν κι έτσι βγήκε στις 9:15 μμ πιο συνεσταλμένος. Ο εμπαιγμός ήταν τόσο εμφανής και προσβλητικός που δεν μπορούσε να γίνει ανεκτός. Τέλος  ο κ.Μπεγλίτης μετά τις αποδοκιμασίες στον Άγιο Δημήτριο προχώρησε σε  δηλώσεις περί φασιστικών, παραστρατιωτικών, παραθρησκευτικών μειοψηφιών που πρόσβαλαν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Είχαν προαποφασισθεί εννέα προσυγκεντρώσεις θέλοντας να δηλώσουν οι πολίτες την αντίθεση τους όχι με τις παρελάσεις αλλά στην πολιτική της κυβέρνησης και την συμπεριφορά των μελών της.

Πριν έρθει ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας υπήρξαν κάποιες μικρές αντιδράσεις και οι διαμαρτυρόμενοι απωθήθηκαν ήρεμα τόσο προς Σχολή τυφλών όσο και προς τον ναό του Μεθοδίου και Κυρίλλου. Μετά που ήλθε ο πρόεδρος μια μικρή ομάδα εργαζομένων κινήθηκε από την πλευρά του ναού, να παρελάσει-διαμαρτυθηθεί πριν την  έναρξη της παρέλασης. Εκεί χάθηκε η μπάλα. Η αστυνομία έβαλε τις κλούβες κάθετα κι έφραξε τον δρόμο. Ο κόσμος που είχε μαζευτεί στα πεζοδρόμια για την παρέλαση (είχε μικρά παιδιά μαζί του) θεώρησε υπερβολική κι άδικη την αντίδραση της αστυνομίας. Πέσανε τα πρώτα συνθήματα εναντίον των πολιτικών κι ο κόσμος φούντωσε. Κατέβηκε από τα πεζοδρόμια στο οδόστρωμα και μικροί μεγάλοι διαμαρτυρότανε εναντίον της κυβέρνησης και των πολιτικών. Παράλληλα από την πλευρά της σχολής τυφλών ο κόσμος που κι εκεί είχε κατέβει στο οδόστρωμα προχώρησε πιο κοντά μιας και δεν είχε μεγάλη φύλαξη. Από εκεί ακούστηκε λέγεται και το σύνθημα 'προδότης' και 'προδοσία' από μέλη της χρυσής αυγής και εθνικιστικών οργανώσεων γι αυτό ακούστηκε πολύ καθαρά και από την ΕΤ3 μιας κι ο παρουσιαστής της τηλεόρασης που μετέδειδε την παρέλαση ήταν εκεί κοντά. Παραμένει βέβαια αδιευκρίνιστο ποιος άνθρωπος ή ομάδα απεύθυνε το σύνθημα περί προδοσίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Μπεγλίτης που όλο το τριήμερο ήταν τρομοκρατημένος είχε χάσει ξανά εντελώς την ψυχραιμία του κι ακούστηκε να απειλεί ότι θα πάρει τον πρόεδρο και θα φύγουνε. Δεν κατάλαβε την στιγμή, δεν συνειδητοποίησε την ενέργεια ούτε από πολιτική ούτε από συμβολική έννοια. Έδινε μάλιστα την εντύπωση ότι θα τιμωρούσε την Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς κι έτσι διέταξε την διαποπή της παρέλασης κι έφυγε άρον-άρον σαν χεσμένος. Το ύφος του διακρίνεται καθαρά στον τηλεοπτικό φακό. Ο κόσμος όχι μόνο δεν ήταν κατά της παρέλασης αλλά το αντίθετο. Γι αυτό και παρέμεινε και ζητούσε από τους παρελαύνοντες να παρελάσουν και τους χειροκρότησε ειλικρινά. Παρέλασαν σχεδόν όλοι εκτός από αυτούς που πήραν εντολή να μη παρελάσουν (από ποιον άραγε;). Εδώ καταγράφω την αντίδραση νεαρού αξιωματικού, σημαιοφόρου αγηματος που κλαίγοντας ήθελε να παρελάσει μη αφήνοντας την σημαία. Ο κόσμος μαζί του ούρλιαζε για να τον αφήσουν να παρελάσει αλλά ο διοικητής του αρνιόταν γιατί είχε διαταγή. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ο διοικητής τον προστάτευσε γιατί θα τον τιμωρούσαν επειδή δεν υπάκουσε σε διαταγή της ηγεσίας του. Ο κόσμος λοιπόν δεν απαγόρευσε καμιά παρέλαση. Γούσταρε και γουστάρει να τιμά αυτούς που του εξασφάλισαν την ελευθερία, απλά δεν ήθελε τους υποκριτές πολιτικούς που έφεραν την χώρα σ' αυτή την κατάσταση, δεν πλήρωσε κανείς γι αυτό κι από πάνω το παίζουν και σωτήρες. Χωρίς ντροπή.
                                                                                                                από την σύνταξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου