Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

«Δούρειος ίππος» για τους Τούρκους οι ελληνικές μαρίνες

Διότι, ως γνωστόν, στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται
 
Της Ρένας Παυλάκη - Διακίδη
 
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία, σχετικά με το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Τούρκοι για την αγορά των ελληνικών μαρινών. Εκτός από τη Μυτιλήνη και το Φλοίσβο όπου έβαλαν ήδη πόδι, εκτός από την επιδίωξή τους για την απόκτηση αντίστοιχων εγκαταστάσεων σε Κέρκυρα, Λευκάδα και Καλαμάτα, το ενδιαφέρον τους πάει ακόμη πιο πέρα, στις μαρίνες της Πάρου, της Μυκόνου, της Πάτμου (όμιλος Doguz), ενώ ανάλογη φιλολογία έχει αναπτυχθεί και για τη μαρίνα του Μανδρακίου της Ρόδου.
Μέχρι στιγμής, η συζήτηση που γίνεται, περιορίζεται σε οικονομικό και «αναπτυξιακό» επίπεδο, ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη πολύ πιο σημαντική διάσταση του θέματος, την οποία αναδεικνύει το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ, στο τεύχος που κυκλοφορεί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Τούρκοι έχουν στόχο να μετατρέψουν τις ελληνικές μαρίνες σε τουρκικές βάσεις – παρατηρητήρια, από όπου θα ελέγχουν ολόκληρο το Αιγαίο. Μάλιστα, η κυβέρνηση δείχνει να κωφεύει επιδεικτικά στις σφοδρές αντιρρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ το πρόσταγμα δεν το έχει άλλος από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που μαζί με τους δανειστές κυβερνούν αυτή τη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα θέτει ευθέως ζήτημα εθνικής ασφαλείας και για καλό και για κακό ας το λάβουν υπ'όψιν οι τοπικοί παράγοντες, πριν αρχίσουν να αλαλάζουν όλοι μαζί στο όνομα της… ανάπτυξης:
«H σημαντικότερη όμως διάσταση του θέματος τίθεται από απόψεως εθνικής ασφαλείας, η οποία αγνοήθηκε τελείως παρά το γεγονός ότι ο νόμος απαγορεύει την πώληση αυτοκινήτων ή παραχώρησή τους στη γειτονική χώρα κάτι που προφανώς «ξεχάστηκε» μπροστά στην ανάγκη να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι των δανειστών μας –υπέρτερον συμφέρον τα δάνεια και όχι αυτό που ξέραμε μέχρι τώρα.
Λίγα παραδείγματα από την άποψη αυτή: Oι τουρκικές εταιρίες θα μπορούν να εγκαταστήσουν στις μαρίνες ραντάρ επιφανείας με πρόσχημα την ασφαλή προσέγγιση σκαφών, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να αποκτήσουν αντίστοιχα με τα δικά μας παρατηρητήρια στο Αιγαίο. Επίσης, κλειστό κύκλωμα τηλεοράσεως (CTV) για τους ίδιους λόγους (ασφάλεια των σκαφών της μαρίνας) με το οποίο θα ελέγχονται οι πάντες και τα πάντα σε ευρύτερη περιοχή και ακόμη και κάμερες νυχτερινής παρατηρήσεως, με τις οποίες ο έλεγχος αυτός θα μπορέι να γίνεται επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Αν δει κανείς τον έλεγχο αυτό, ρίχνοντας μια ματιά στο χάρτη (Αιγαίο, Ιόνιο, Κρήτη, άκρον, της Πελοποννήσου) με όλες αυτές τις θέσεις αυτών θα καταλάβει τη σημασία των εξελίξεων αυτών , όταν μόνο για παραχώρηση της μαρίνας της Μυτιλήνης οι αντιδράσεις του ΠΝ ήταν κάτι περισσότερο από έντονες χωρίς φυσικά να ληφθούν υπ’ όψιν.
Για την παρουσία πρακτόρων της ΜΙΤ σε όλες αυτές τις εγκαταστάσεις δεν τίθεται καν λόγος, όπως και για τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες εκπληρώσεως του έργου τους, όπως π.χ επηρεασμός τοπικού πληθυσμού και εξεύρεση συνεργατών μέσω της δυνατότητας επιλογής των επιτόπου προμηθευτών, απόκρυψη τυχόν διεισδύσεως άλλων Τούρκων Πρακτόρων – η Ελλάδα αποκτά πλέον πύλες ελεύθερης εισόδου Πρακτόρων της ΜΙΤ - , προσέγγιση ή παρακολούθηση Ελλήνων πολιτικών και επιχειρηματιών, που συχνάζουν στις μαρίνες και μύρια όσα ευνόητα αποτελούν την ειδικότητα κάθε μυστικής υπηρεσίας.
 Περιέργως για όλα αυτά λόγο δεν έχει το ΥΠΕΘΑ (Π. Παναγιωτόπουλος) ούτε οι Ε.Δ ούτε το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (Ν. Δένδιας) που ελέγχει την ΕΥΠ , την ΕΛ.ΑΣ και το Λ.Σ, ούτε κανείς άλλος. Ο μόνος που αποφασίζει , εν ανυπαρξία –στην κυριολεξία – άλλων υπουργών είναι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, με τη γνωστή εμμονή στην περικοπή των αμυντικών δαπανών και αυτών για τον μηχανισμό ασφαλείας της χώρας, που με απουσία ίχνους έστω πολιτικής σκέψεως και μοναδικό του κριτήριο την οικονομική επιστήμη – αν όχι και λογιστική- εκτός από την οικονομική πολιτική, ελέγχει και την πολιτική ‘Άμυνας και ασφαλείας της χώρας! Αν οι προηγούμενοι έφεραν την Ελλάδα στα σημερινά χάλια , αυτός ολοκληρώνει το έργο τους διαμοιράζοντας τα τελευτά της ιμάτια με το επιχείρημα ότι τη... σώζει. Οποίος εκπεσμός της πολιτικής ηγεσίας της χώρας!

Ρένα Παυλάκη - Διακίδη για την εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου