Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕΝΑΡΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ

Ατόπημα του υπουργού ή σκοπιμότητες

Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται μετά τη συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα στους Financial Times, όπου επί της ουσίας ακύρωσε την επικοινωνιακή λαίλαπα των τελευταίων ημερών περί δήθεν σωτηρίας της χώρας και έναρξης μιας νέας σελίδας, με ρευστότητα, ανάπτυξη, επενδύσεις, θέσεις εργασίας και άλλα τινά, τα οποία υπόσχεται ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο, μπορεί να μην είναι ούτε ατόπημα, ούτε σκοπιμότητα, παρά μόνο η ψυχρή και αμείλικτη πραγματικότητα, την οποία ο τεχνοκράτης κ. Στουρνάρας δεν θεωρεί σκόπιμο να κρύψει ή να ωραιοποιήσει, όταν μιλά στο εξωτερικό, σε αντίθεση με το επικοινωνιακό show του κ. Σαμαρά στο εσωτερικό της χώρας. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Σαμαρά –Στουρνάρα, όχι για την ουσία της πολιτικής που ακολουθείται, αλλά για τον τρόπο «σερβιρίσματος» στους ιθαγενείς.
Οικονομικοί αναλυτές πάντως, δεν περιμένουν τίποτα καλό από τη συγκεκριμένη συνέντευξη. Σύμφωνα με αυτούς, επικίνδυνο και άκρως εκρηκτικό σκηνικό διεθνώς δημιουργούν οι δηλώσεις Στουρνάρα στους Financial Times, καθώς ο υπουργός Οικονομικών επαναφέρει τον κίνδυνο χρεοκοπίας
και Grexit. Το θέμα ήταν το βασικό στην ηλεκτρονική σελίδα των FT και έχει ξεκινήσει να προκαλεί αντιδράσεις από αργά προχθές το βράδυ. Αγορές και επενδυτές νιώθουν ξανά φόβο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει βηματισμό και να πατήσει στα πόδια της.
Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι η χώρα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο και ότι η παραμονή της στο ευρώ εξαρτάται αποκλειστικά από την πιστή υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και των συμφωνηθέντων με την τρόικα.
Ο Γιάννης Στουρνάρας και οι FT χαρακτηρίζουν την εκταμίευση της δόσης «ψήφο εμπιστοσύνης» των εταίρων προς την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει με την ανακεφαλαιοποίηση
του τραπεζικού συστήματος αρκετά δισεκατομμύρια καταθέσεων που βρίσκονται σε σεντούκια και στρώματα θα επιστρέψουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Η επιμονή του Γιάννη Στουρνάρα στα σενάρια χρεοκοπίας στη συνέντευξή του σε διεθνούς βεληνεκούς εφημερίδα εγείρει ερωτηματικά και προβληματισμό. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να απευθύνεται στο εσωτερικό
 ακροατήριο προσπαθώντας να δώσει την αίσθηση της κρισιμότητας, αλλά αντ’ αυτού τη συνέντευξη θα τη διαβάσουν διεθνώς επιειρηματίες, επενδυτές και πολιτικοί αποκομίζοντας την αίσθηση της αυξημένης επικινδυνότητας και της έλλειψης αυτοπεποίθησης από την κυβέρνηση.
Το αποτελέσμα που επιτυγχάνει δεν είναι το επιθυμητό, να κρατήσει δηλαδή πολίτες και πολιτικούς στην Ελλάδα σε κατάσταση ομηρίας περιορίζοντας τις προσδοκίες για παροχές. Με τις δηλώσεις αυτές επιτυγχάνει να απομακρύνει επενδυτές ναρκοθετώντας τις προσπάθειες τις κυβέρνησης για προσέλκυση κεφαλαίων. Οπότε είτε πρόκειται για ατόπημα του υπουργού Οικονομικών
είτε για σκοπιμότητες οι οποίες δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού.
Ρένα Παυλάκη - Διακίδη (στην εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου