Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Βρετανία: Νέες αποκαλύψεις για την υπηρεσία πληροφοριών GCHQ


Συνεργασία της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ με μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και μυστική χρηματοδότηση από την αμερικανική NSA δείχνουν Συνεργασία της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ με μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και μυστική χρηματοδότηση από την αμερικανική NSA δείχνουνέγγραφα που δημοσιεύουν Guardian και Sueddeutsche Zeitung

Οι νέες αναφορές έρχονται μία ημέρα μετά το XKeyscore και προστίθενται στο ατελείωτο -όπως φαίνεται- τσουνάμι αποκαλύψεων γύρω από το πρόγραμμα διαδικτυακών παρακολουθήσεων που έχει ταρακούνησει τις δυο πλευρές του Ατλαντικού.
Ο Guardian υποστηρίζει ότι η βρετανική GCHQ έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. λιρών (περίπου 114 εκατ. ευρώ), η οποία πρέπει να μείνει «άκρως απόρρητη», τα τελευταία τρία χρόνια από τη NSA. Παράλληλα, η γερμανική Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι η βρετανική υπηρεσία συνεργάζεται με επτά κορυφαίες εταιρείες τηλεπικοινωνιών για την παρακολούθηση των διαδικτυακών επικοινωνιών.
Και οι δύο εφημερίδες επικαλούνται απόρρητα έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση τους μέσω του Σνόουντεν.
Οσον αφορά την αμερικανική χρηματοδότηση, ο Guardian αναφέρει ότι στα έγγραφα τονίζεται πως η αμερικανική πλευρά περιμένει «αντάλλαγμα» για την στήριξη στους Βρετανούς. Σε έγγραφο του 2010 αναφέρεται μάλιστα πως η NSA «έχει ακόμη σημεία αρκετά σημεία στα οποία πιστεύει ότι η GCHQ δίνει το ελάχιστο του προσδοκώμενου».
Από τα έγγραφα που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα προκύπτει επίσης ότι η GCHQ έχει δαπανήσει μεγάλα ποσά για να αναπτύξει μέσα ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση «σε κάθε τηλέφωνο οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή» ενώ οι πληροφορίες που συλλέγει έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Παράλληλα, η βρετανική υπηρεσία θεωρεί την Κίνα και τη Ρωσία υπεύθυνες για κυβερνοεπιθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνεργάζεται με την NSA στην ανάπτυξη μέσων «κυβερνοπόλεμου». Τέλος, στο εσωτερικό της βρετανικής υπηρεσίας, υποστηρίζεται, υπάρχουν στελέχη που αμφισβητούν τη δεοντολογία όσων επιτελούνται, «ειδικά δεδομένης της εξαπάτησης που περιλαμβάνουν» όπως αναφέρει ένα έγγραφο.
Από την πλευρά της γερμανικής Sueddeutsche Zeitung βγαίνουν στο φως στοιχεία για τις εταρείες με τις οποίες συνεργάζεται η βρετανική GCHQ για να παρακολουθεί τις διαδικτυακές επικοινωνίες.
Επικαλούμενη διαβαθμισμένη παρουσίαση των δραστηριοτήτων της GCHQ, η εφημερίδα αναφέρει πως η υπηρεσία συνεργάζεται με επτά κορυφαίες εταιρείες του κλάδου (ανάμεσα στις οποίες και η Verizon, η οποία αναφερόταν στις πρώτες αποκαλύψεις για την NSA) oι οποίες διαχειρίζονται τα ηλεκτρονικά δίκτυα που αποτελούν την «σπονδυλική στήλη του Διαδικτύου», όπως αναφέρει.
Το όνομα του προγράμματος, που δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της υπηρεσίας, είναι «Mastering the Internet» (Κυριαρχώντας στο Διαδίκτυο) και η εφημερίδα υποστηρίζει ότι όντως αυτό μπορεί να γίνει με το εύρος της συνδρομής (κάποιες φορές εκούσιας, όπως αναφέρει) των εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου