Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Μόνο μετά από συναίνεση των συγγενών θα γίνεται λήψη οργάνων για μεταμοσχεύσεις.

Ο Ιούνιος του 2013 έφτασε και μαζί του ήρθε η ώρα να ισχύσει ο Νόμος 3984 του 2011, που θέσπιζε ότι θα είμαστε όλοι υποψήφιοι δότες οργάνων σώματος για μεταμοσχεύσεις εάν δεν έχουμε εκφράσει όσο ζούμε γραπτώς την αντίθεσή μας σε αυτό.
Ο επαίσχυντος αυτός νόμος, δημιούργημα του τότε Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, που θέσπιζε αυτόματα την «εικαζόμενη» συναίνεση κάθε πολίτη για δωρεά οργάνων, σε καταφανή αντίθεση με τις επιταγές του Συντάγματος αλλά και σε πλήρη αντίθεση με την κοινωνία, περιορίστηκε με διορθωτική διάταξη που πέρασε από τη Βουλή τον Απρίλιο του 2012 στο Νόμο 4075 με τίτλο «Θέματα Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ − ΕΤΑΜ, Ασφαλιστικών Φορέων, προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία 2010/18/ΕΕ και λοιπές διατάξεις».


«και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του».

Αυτές οι έξι λέξεις προστίθενται αναδρομικά στην παράγραφο 2 του άρθρου 9 του νόμου3984/2011.
Η παράγραφος αυτή έλεγε: «Η αφαίρεση ενός η περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σύμφωνα με την παράγραφο 3.»
Και τώρα οι έξι λέξεις προστίθενται αμέσως μετά και γίνεται:
 
«Η αφαίρεση ενός η περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σύμφωνα με την παράγραφο 3 και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του.»
Nomos3984-part-b

Μικρή σε αριθμό λέξεων αλλά μέγιστη στην ουσία η τροποποίηση που έφερε ο Νόμος 4075. Γιατί με την προηγούμενη διάταξη οι συγγενείς δεν είχαν δικαίωμα να αρνηθούν την αφαίρεση των οργάνων του συγγενή τους αν αυτός είχε ξεχάσει όσο ζούσε να δηλώσει εγγράφως στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ότι δεν επιθυμεί να είναι δωρητής οργάνων.
Η επαίσχυντη αυτή διάταξη του Νόμου 3984/2011 καταργήθηκε και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία μόνο μετά από συναίνεση των συγγενών θα πραγματοποιείται η λήψη οργάνων για μεταμοσχεύσεις.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυόμαστε και ότι όλα είναι εντάξει. Παραμένουν νομοθετικά κενά και ασυμβατότητες με το Σύνταγμα που πρέπει να διορθωθούν. Εξ΄αλλου η αγορά των οργάνων προς μεταμόσχευση ανθεί παγκοσμίως και οι θεσμοί ως συνήθως υστερούν στην αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου