Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ: «Να μείνουμε με το κεφάλι έξω από το νερό»

 
Από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο
 
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του πολλές και δύσκολες αποφάσεις που θα δοκιμάσουν τη συνοχή του κόμματος του. Θα πρέπει να συγκρουστεί με τις φωνές εντός του κόμματος αλλά και της κυβέρνησης του, να δώσει σε όλους να καταλάβουν ότι πάνω από όλα είναι η χώρα.  
Ο Αλέξης Τσίπρας, πολιτικός νέας γενιάς, έχει καθήκον να ανατρέψει τη «συντήρηση των πραγμάτων» που οδήγησε στην οπισθοδρόμηση και τις λογικές «γαλατικού χωριού» εντός μια παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.  
Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως αυτά που προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα θα πρέπει να καταλάβουν ότι το κόμμα τους δεν πήρε αυτοδυναμία και πολύ περισσότερο δεν υπερψηφίστηκαν οι δικές τους απόψεις για τα θέματα της οικονομίας.
Η λαϊκή εντολή όπως αυτή εκφράστηκε άλλωστε και μέσα από τις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα ήταν: «σκληρή διαπραγμάτευση εντός του ευρώ και όχι ρήξη με τους εταίρους».   
Ο κ. Λαφαζάνης είναι μέλος της κυβέρνησης που δεν αποτελείται από συνιστώσες και ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό- και από κεντροδεξιούς- επομένως θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν συμμετέχει σε αυτήν ως εκπρόσωπος της αριστερής πλατφόρμας.
Ο κ. Λαφαζάνης δεν μπορεί να διακηρύσσει το «καπετανάτο της δραχμής» και την άρνηση εντός της κυβέρνησης συμφωνιών που έχει αποδεχτεί ο πρωθυπουργός. Μπορεί να παραιτηθεί και με τους συντρόφους του να ζητήσει λαϊκή εντολή για έξοδο της χώρας από το ευρώ, την Ευρώπη και τον πλανήτη Γη…        
Επίσης η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης να εφαρμόσει συγκεκριμένα πράγματα και όχι τις διακηρυγμένες θέσεις της συνιστώσας που εκπροσωπεί και πάντα εντός του ευρώ όπως τονίζει κάθε φορά ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Μηλιός αλλά και ο κ. Λαφαζάνης θα μπορούσαν να είχαν πει όλα αυτά που λένε τώρα στην προεκλογική περίοδο όταν ο κ. Τσίπρας μιλούσε για έντιμο συμβιβασμό, για μη ρήξη με τους εταίρους και παραμονή στο ευρώ.
Όποιος θεωρεί ότι η επικύρωση της συμφωνίας ήταν μια εύκολη απόφαση του πρωθυπουργού πλανάται πλάνην οικτράν. Ο πρωθυπουργός χωρίς ιδεοληψίες και λεκτικές αγκυλώσεις είχε ως κύριο μέλημα την εξεύρεση μιας λύσης θέτοντας σε προτεραιότητα την ουσία των πολιτικών που θα συμφωνηθούν και τα οικονομικά μεγέθη που θα κληθεί η κυβέρνηση του να εφαρμόσει.
Επειδή κάποιοι ξέχασαν γρήγορα, η Γερμανία στο πρώτο έκτακτο Eurogroup απαιτούσε να κλείσει το υφιστάμενο πρόγραμμα και η αξιολόγηση και μετά θα συζητούσε την οποιαδήποτε νέα συμφωνία.
Στο δεύτερο ο κ. Ντάισελμπλουμ ζητούσε «ξερά» την παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Σήμερα έχουμε χρόνο-γέφυρα να αντικαταστήσουμε το πρόγραμμα.
Και ξαφνικά ξεσηκώθηκε αντάρτικο εντός του ΣΥΡΙΖΑ από την Αριστερή Πλατφόρμα και τους οικονομολόγους της «δραχμής» που εκτός ότι δεν κατάλαβαν τη λαϊκή εντολή αρνούνται να συνειδητοποιήσουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν ότι μια διαπραγμάτευση προϋποθέτει αμοιβαίες υποχωρήσεις. Στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο συμβιβασμός  μοιραία οδηγούμαστε σε ρήξη. Και καλά μας γράφουν για το πώς ουσιαστικά θα έρθουμε σε ρήξη, μπορούν να μας γράψουν τι θα γίνει μετά;  
Μήπως ξεχνούν ότι στο και πέντε μιας εκτός ελέγχου κατάστασης για την οικονομία και τις τράπεζες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης συμφώνησαν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τετράμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας που εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στη ζώνη του Ευρώ;
Πάντως η Ρωσία δεν θα μας δανείσει, το είπαν ξεκάθαρα οι ίδιοι οι Ρώσοι ούτε καν σε ρούβλι, για όσους είχαν αυταπάτες χρηματοδότησης από τρίτες χώρες.  
Πρέπει η χώρα πάση θυσία να μείνει «ζωντανή» και μέσα στο γήπεδο πριν ο διαιτητής σφυρίξει τη λήξη. Και ενώ ακόμα δεν έχει τελειώσει ούτε το πρώτο ημίχρονο, οι προπονητές στις εξέδρες ξεκίνησαν τη μουρμούρα…      
«Έχουμε το κεφάλι έξω από το νερό» έλεγε συνέχεια ο κ. Τσίπρας στους συνεργάτες του, ήταν μια δραματική αναφορά ενδεικτική της σύγκρουσης που βίωναν όσοι ενεπλάκησαν στη διαπραγμάτευση. Ο κ. Τσίπρας το ξέρει καλά, οι υπόλοιποι εντός ΣΥΡΙΖΑ το έχουν καταλάβει;      
Η «παγίδα θανάτου» ήταν και εξακολουθεί να είναι καλά σχεδιασμένη που δεν έχει να κάνει μόνο με την επιβίωση της χώρας αλλά και της κυβέρνησης.
Στο κείμενο της συμφωνίας, που είναι ένας συμβιβασμός, ετεροβαρής και περιλαμβάνονται ασφαλώς και θέσεις με τις οποίες η κυβέρνηση δεν συμφωνεί και υποχώρησε, ταμείο δεν έχει γίνει ακόμα. Η διαδικασία έχει δρόμο και θα αποδειχτεί ποιοι λειτουργούν άθελα τους  ως  δούρειοι ίπποι για να ρίξουν νερό στο μύλο αυτών που απεργάζονται τον «ξαφνικό θάνατο»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου