Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Aziza Brahim performs refugee blues 'Lagi'

 
Η Aziza Brahim  είναι μια Σαχράουι  ποιήτρια τραγουδίστρια και ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1976  στo  στρατόπεδα  προσφύγων  Σαχράουι, στην  περιοχή  Τιντούφ  της Αλγερίας, όπου η μητέρα της κατέφυγε στα τέλη του 1975, προσπαθώντας   να  ξεφύγει  από τη  μαροκινή κατοχή της Δυτικής Σαχάρας. Δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα της που έμεινε πίσω κι εκτελέστηκε. Μεγαλώνοντας εκεί ανακάλυψε ότι η μουσική ήταν τόσο μια πηγή ψυχαγωγίας  όσο  κι ένας φυσικός τρόπος για να εκφράσεις και να επικοινωνήσεις προσωπικά συναισθήματα και σκέψεις. Το 1995, κέρδισε το «1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό  Τραγουδιού", στο  Εθνικό  Φεστιβάλ  Πολιτισμού της Λαϊκής Αραβικής Δημοκρατίας της Δυτικής Σαχάρας*  κι έτσι ξεκίνησε  η  καριέρα της. Στο album ‘Soutak’ (2014), συμμετέχουν  μουσικοί τόσο από τη Βαρκελώνη το Μάλι, την  Ισπανία, την Κούβα με σύγχρονο αγγλοευρωπαϊκές επιρροές πέρα από τις παραδοσιακές μουσικές Σαχράουι. Είναι ενεργή ακτιβίστρια ταγμένη στον αγώνα της χώρας της, του λαού της και των προσφύγων όλου του κόσμου.
 
* Η Δυτική Σαχάρα είναι η πρώην ισπανική αποικία της Ισπανικής Σαχάρας. Η Ισπανία εγκατέλειψε την περιοχή το 1975-1976. Με την αποχώρηση των Ισπανών ο ΟΗΕ πρότεινε το διαχωρισμό της περιοχής σε τρία τμήματα και την παραχώρηση εδαφών στο Μαρόκο, την Αλγερία και τη Μαυριτανία. Στις 27 Φεβρουαρίου του 1976, το Μέτωπο Πολισάριο ανακήρυξε την περιοχή ως ανεξάρτητη χώρα με το όνομα Λαοκρατική Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας. Οι τρεις χώρες αρνήθηκαν και παραιτήθηκαν του δικαιώματος, με αποτέλεσμα να προταθεί από τον ΟΗΕ η δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Η δημοκρατία αναγνωρίζεται σήμερα από 49 χώρες και είναι πλήρες μέλος της Αφρικανικής Ένωσης. Η Ελλάδα δεν την έχει αναγνωρίσει. Το 1991 ανακαλύφθηκαν μεγάλα κοιτάσματα φωσφόρου κοντά στα σύνορα με το Μαρόκο. Το Μαρόκο κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας (δυτικό τμήμα) και έως και σήμερα το κατέχει και το διεκδικεί. Από το 1991 ισχύει εκεχειρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που προσπαθεί να διοργανώσει δημοψήφισμα για το τελικό καθεστώς της περιοχής.
 
ΥΓ του blog: ...είναι τυχαία σύμπτωση ότι μόλις υπήρξαν ενδείξεις για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα μπούκαραν μέσα οι Γερμανοί και οι αποικιοκράτες της ΕΕ θεωρώντας υπερβολικό το χρέος της Ελλάδας να είναι στα 118% του ΑΕΠ και μας φλόμωσαν στα μνημόνια που το πήγαν στα 210% και θα το επαναφέρουν στα 118% το 2036 και κατ' άλλους το 2074; Η αποικιοκρατία κι η υποδούλωση σ' όλο της το μεγαλείο!!!! Αλλά δεν πρέπει να φοβόμαστε θα μας σώσει τώρα ο Αλέξης!!! Όπως πας έσωσαν ο Αντρέας, ο Γιωργάκης, ο Κωστάκης και τόσοι άλλοι. Θύματα, ψώνια και σύμβολα αιώνια που δεν ξυπνάμε με τίποτα.

2 σχόλια:

  1. Οι Σαχραουί, κατεχόμενοι στη δυτική πλευρά του Τείχους και πρόσφυγες στην ανατολική, σας ευγνωμομούν για τη φιλοξενία. Μείνετε δίπλα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή