Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Μια επίφοβη δήλωση (για τη θάλασσα) και οι μελλοντικές τρικυμίες

Μια επίφοβη δήλωση (για τη θάλασσα) και οι μελλοντικές τρικυμίες

Η όλη υπόθεση χρήζει διευθετήσεως, όπως διατείνεται η γείτων…

του Γιάννη Τριάντη
 
Μέσα στη φούρια των ημερών, πέρασε σχεδόν απαρατήρητη μια δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Δήλωση εξόχως ανησυχητική για τα συμφέροντα της χώρας μας:
«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη θάλασσα δυτικά της Κρήτης ή το Ιόνιο. Είναι πραγματικά εντελώς διαφορετικά πράγματα. Πρόκειται για γραφειοκρατικά και πολιτικά εμπόδια που πρέπει να υπερκεραστούν, ώστε να προχωρήσουν οι ενεργειακές ευκαιρίες στην Ελλάδα» («Καθημερινή»-21.7.2019).
Με τις υπόλοιπες περιοχές (Αιγαίο, θάλασσα νοτίως της Κρήτης), τις οποίες η Ελλάδα θεωρεί ότι εντάσσονται στα κυριαρχικά της δικαιώματα, τι γίνεται; Συντάσσεται ο κ.Πάιατ με την θέση της Τουρκίας που τις αμφισβητεί;
Ακόμη κι αν δεχθεί κανείς ότι δεν πρόκειται περί αυτού, η θέση του Αμερικανού πρέσβη παραπέμπει αρρήτως στο ότι υφίσταται θέμα. Ένα θέμα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, μιας και τίθεται από την Τουρκία. Επομένως, η όλη υπόθεση χρήζει διευθετήσεως, όπως διατείνεται η γείτων!
Καθίσταται σαφές, λοιπόν, ότι οι ΗΠΑ παρά τις τριβές με την Τουρκία και τις απειλές για κυρώσεις, προκρίνουν συνομιλίες και συμβιβασμό για θέματα που θεωρούνται -από την ίδια και από την Τουρκία- επίδικα! Η στάση αυτή διευκολύνει τον Ερντογάν, ακόμη και στις δύσκολες γι’ αυτόν στιγμές.
Και δεν είναι τυχαίο το ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει ακάθεκτος να διατυπώνει τις γνωστές θέσεις του. Συγκεκριμένα, μιλώντας για την Ανατολική Μεσόγειο, την Συρία και τους Τουρκοκύπριους (με αφορμή τα 96 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης) δήλωσε τα εξής:
«Καμμία καθαρή ή συγκεκαλυμμένη απειλή μέτρων δεν θα κάνει την Τουρκία να εγκαταλείψει την δίκαιη υπόθεσή της» στις περιοχές αυτές.
Το περίεργο -και λίαν ανησυχητικό επίσης- είναι ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (με εξαίρεση την «Ελληνική Λύση») δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να σχολιάσουν έστω διπλωματικώ τω τρόπω την δήλωση Πάιατ. Δυστυχώς, ούτε η πλειονότης των ΜΜΕ ασχολήθηκε με το θέμα. Ακόμη και ο «Ριζοσπάστης» πέρασε καταγραφικά την δήλωση του Αμερικανού πρέσβη.
Κατανοητή η διάθεση των κυβερνώντων να πολιτεύονται προσεκτικά, προσδοκώντας οφέλη για τη χώρα μας, ειδικά σε αυτή την συγκυρία (σοβαρά προβλήματα μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας). Το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση είχε δομήσει άριστες διακρατικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Όμως δεν βλάπτουν οι υπομνήσεις για τις πάγιες θέσεις της χώρας, σχετικά με τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ίσα ίσα: όταν τις υπενθυμίζεις νηφάλια και λιτά, χωρίς συγκρουσιακή διάθεση και κραυγές, ενισχύεις την εικόνα μιας χώρας σοβαρής και μετρημένης.
Μιας χώρας που δεν αγνοεί τις διεθνείς ισορροπίες και τον ρεαλισμό που τις διαμορφώνει, αλλά  που ταυτόχρονα σέβεται τον εαυτό της και υπερασπίζεται παντί τρόπω τα συμφέροντά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου