Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

17 Ιούλη 1942... Μάχη του Στάλινγκραντ!

Η αρχή και το τέλος του ναζισμού... Επέλεξαν ως πρωταρχική αξία την Πατρίδα! Κανείς δεν ξέχασε, τίποτα δεν ξεχνιέται! Αιώνια Τιμή και Δόξα στους ήρωες της μεγάλης Σοβιετικής Ένωσης!
Αρχές του καλοκαιριού του 1942 ο Χίτλερ θέλοντας να τελειώσει αυτόν τον χρόνο μια για πάντα με την Ρωσία σχεδιάζει ένα υπερβολικά φιλόδοξο σχέδιο με την κωδική ονομασία ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΠΛΕ στο νότιο τμήμα του ανατολικού μετώπου.
Το σχέδιο προέβλεπε προώθηση δύο τεράστιων στρατιωτικών ομάδων με δεκάδες μεραρχίες πεζικού πάντσερ και πυροβολικού μετην υποστήριξη 2000 αεροπλάνων της Λουφτβάφε.
Η στρατιωτική ομάδα Α θα προωθείτο στον Καύκασο και τα πετρέλαια του Μπακού και η στρατιωτική ομάδα Β στον ποταμό Βόλγα και το Στάλινγκραντ,
Η προώθηση ξεκίνησε τέλη Ιουνίου και μέχρι τα τέλη Ιουλίου οι Γερμανοί δεν συνάντησαν ιδιαίτερη αντίσταση.Απο εκείνη όμως την χρονική στιγμή οι αμυντικές γραμμές του κόκκινου στρατού προέβαλαν ισχυρές αντιστάσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσουν στην Βέρμαχτ τεράστιες απώλειες.
Τελικά η στρατιωτική ομάδα Α κατόρθωσε να φτάσει στον Καύκασο αλλά οι πρώτες πετρελαιοπηγές που βρήκε είχαν υπονομευθεί από τους Ρώσους.
Η στρατιωτική ομάδα Β στις 23 Αυγούστου έφτασε στον Βόλγα και αρχές Σεπτεμβρίου εισήλθε στα προάστια του Στάλινγκραντ όπου την πόλη υπερασπίζονταν η 62η 64η και 57η στρατιές του Κόκκινου στρατού.
Ξεκίνησαν φονικές και αιματηρές μάχες που εντάθηκαν από οικοδομικό τετράγωνο από κτίριο από όροφο ίδιου κτιρίου και απο δωμάτιο σε δωμάτιο του ίδιου ορόφου.
Στα τέλη Οκτωβρίου ο στρατός του Πάουλους έχει σπάσει το μέτωπο του κόκκινου στρατού στα δύο και φτάνει 300 μέτρα πριν από τις αποβάθρες του Βόλγα όπου γίνονται φονικές μάχες με τους Ρώσους μέτρο το μέτρο.
Ομως οι Ρώσοι Στρατηγοί έχουν καταστρώσει ήδη ένα σχέδιο που θα τελειώσει τους Γερμανούς.
Ο Ζούκοφ και ο Βασιλιέφσκι εκπονούν το σχέδιο ΟΥΡΑΝΟΣ.
Το σχέδιο προβλέπει μεταφορά από την Σιβηρία την Γεωργία το Καζανκσταν και άλλα μέρη πίσω από τον Βόλγα μίας τεράστιας εφεδρείας 1.200.000 στρατιωτών 2000 πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς 1500 νέα τανκς και 1500 νέα αεροπλάνα. Ολα αυτά έχουν παραχθεί σε εκατοντάδες εργοστάσια που παράγουν πίσω από τα Ουράλια όρη συνεχώς όπλα.
Ολο αυτό το τεράστιο στρατιωτικό υλικό και το ανθρώπινο δυναμικό μεταφέρεται πίσω από τον Βόλγα και τον Ντόν βόρεια και νότια από το Στάλινγκραντ.
Το σχέδιο προβλέπει την συντονισμένη επίθεση από Βορά και Νότο περιμετρικά του Στάλινγκραντ στο μαλακό υπογάστριο της οπισθοφυλακής του Γερμανικού μετώπου που το υποστηρίζουν Ρουμάνοι Ούγγροι Ιταλοί και άλλοι σύμμαχοι των Γερμανών.
Η Επίθεση ξεκινάει στις 19 Νοεμβρίου και στις 23 Νοεμβρίου οι δύο σοβιετικές στρατιωτικές μονάδες συναντώνται και κλείνουν τους Γερμανούς σε μία λαβίδα θανάτου.
Οι Γερμανοί από πολιορκητές και επιτιθέμενοι είναι πλέον πολιορκούμενοι.
Τόσο η Λουφτβάφε όσο και ο Μανστάιν αργότερα θα αποτύχουν να σπάσουν την πολιορκία των Σοβιετικών.
Η τελική επίθεση του Κόκκινου στρατού προς το Στάλινγκραντ ξεκινάει στις 9 Ιανουαρίου και αρχίζουν την εξολόθρευση των στρατιωτικών μεραρχιών του Φρίντριχ Πάουλους.
Στις 29 Ιανουαρίου οι Γερμανοί στο Στάλινγκραντ αρχίζουν να παραδίδονται.Στις 31 του 1943 Ιανουαρίου παραδόθηκε και ο Στρατάρχης Πάουλους.Πάνω από 90.000 Γερμανοί πιάστηκαν αιχμάλωτοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου