Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Έντεκα χιλιάδες επιστήμονες ουρλιάζουν στα αυτιά μου, αλλά εγώ ακούω μόνο την TV!

Του Νίκου Ράπτη*

Την περασμένη Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BioScience μια μελέτη για την Κλιματική Αλλαγή. Οι πέντε επιστήμονες που τη συνέταξαν ήθελαν με τον τρόπο αυτόν να τιμήσουν την 40ή επέτειο της πρώτης διεθνούς συνάντησης για το Κλίμα, το 1979. Θέλοντας να υπογραμμίσουν πόσο σημαντική είναι, αυτήν τη δημοσίευση την προσυπέγραψαν -κρατηθείτε!- άλλοι 11,000 επιστήμονες, από 153 χώρες.
Στην έρευνα παρατίθενται μια σειρά από συγκλονιστικά στοιχεία που εξηγούν γιατί μιλάμε πια για Κλιματική “Κρίση” και όχι πια απλά για “Αλλαγή”. Μέσα σε μια γενιά, αυξήθηκε κατά 50% η κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος, διπλασιάστηκε ο παγκόσμιος πληθυσμός, οκταπλασιάστηκαν οι επιβάτες στα αεροπλάνα. Πλέον ο κάθε άνθρωπος ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με πάνω από 4 τόνους διοξείδιο του άνθρακα τον χρόνο (με 6 ο κάθε Έλληνας). Φυσικά υπάρχουν και καλά νέα, όπως π.χ. η κατακόρυφη άνοδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Το συμπέρασμα των 11,000 επιστημόνων είναι κοφτερό σαν ξυράφι: Εάν δεν αλλάξουμε τον “τρόπο ζωής μας”, μάς περιμένουν “ανείπωτα μαρτύρια”. “Δηλώνουμε με έμφαση και βεβαιότητα πως ο πλανήτης Γη βρίσκεται σε κατάσταση κλιματικού συναγερμού… Η κλιματική κρίση είναι εδώ και εξελίσσεται ταχύτερα από ότι προβλέπαμε οι περισσότεροι επιστήμονες. Είναι επίσης σοβαρότερη του αναμενομένου και απειλεί τα οικοσυστήματα και την ανθρωπότητα”.
Σε τι ακριβώς πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ζωής μας; Οι 11,000 επιστήμονες είναι σαφείς. Χρειάζεται πιο αποτελεσματική χρήση ενέργειας και βαριά φορολογία στα ορυκτά καύσιμα, σταθεροποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού, προστασία της φύσης και εκτεταμένες αναδασώσεις, στροφή στη φυτοφαγία, και να ξεκολλήσουν οι οικονομικές μας πολιτικές από την ιδεοληψία της μεγέθυνσης του ΑΕΠ.
Αυτά εξασφαλίζουν ευημερία στα παιδιά σας και στα εγγόνια σας. Τα υπόλοιπα είναι χάιδεμα αυτιών και καταδίκη μας στα “ανείπωτα μαρτύρια”, για τα οποία μας προειδοποιούν οι 11,000 επιστήμονες.
Την ίδια ημέρα που δημοσιεύτηκε η έρευνα στο BioScience, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν και επισήμως πως αποχωρούν από τη συνθήκη του Παρισιού για την τιθάσευση της Κλιματικής Αλλαγής. Ο συντάκτης του CNN για το Κλίμα Μπιλ Ουάιρ σχολίασε την προεδρική απόφαση: “Είμαι βέβαιος ότι αυτή είναι η απόφαση που θα κρίνει την υστεροφημία του Ντόναλντ Τραμπ. Σκεφτείτε τον Ρούσβελτ, όταν μπήκαν οι Ναζί στο Παρίσι, να έλεγε ‘Και τι με νοιάζει εμένα; Εγώ είμαι πρόεδρος στο Πίτσμπουργκ, όχι στο Παρίσι’! Θα μιλούσαμε γερμανικά τώρα, και στο Παρίσι και στο Πίτσμπουργκ. Ε, αυτό είναι κάτι ανάλογο, αλλά υψωμένο στην εκατοστή!”
*O Νίκος Ράπτης είναι εκπαιδευτικός, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων. Το βιβλίο του «Πολιτική Φιλοζωία» θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2020 από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου