Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Γενικευμένη παραφορά η συνωμοσιολογία.....

 
Μια επώνυμη άποψη και δυο επώνυμες απάντησεις στο πρόβλημα της πανδημίας, των μέτρων που παίρνονται και της αντίδρασης που προκαλούν.
 
Γιάννης Τριάντης
 
Αγαπητή Μαρία
 
Πίστευα ότι είσαι ο τελευταίος άνθρωπος στον πλανήτη που θα υιοθετούσε τις γελοίες θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό. Επεσα έξω. Σε άκουγα προχθές και έμεινα ενεός. Αν εξαιρέσεις τον τεκμηριωμένο φιλιππικό σου εναντίον της κυβέρνησης για αντιφάσεις, αστοχίες και λειψά μέτρα, τα υπόλοιπα ήταν λόγια του αέρα. Παρανοϊκά και επικίνδυνα.
Το χειρότερο; Εβγαιναν από έρκος οδόντων προοδευτικού ανθρώπου, που έντυνε τις εξοργιστικές ανοησίες περί Γκέιτς, παγκόσμιου κέντρου κ.λπ. με… αντιστασιακό λούστρο. «Μας τρομοκρατούν, μας καθηλώνουν στον καναπέ, μας ελέγχουν και μας επιτηρούν, έχουν βάλει στο στόχαστρο τις συλλογικές αντιδράσεις» κι άλλα παρόμοια από το στοκατζίδικο της ευκολίας.
Εννοείται ότι δεν ξέφυγαν από το φλογοβόλο των βεβαιοτήτων σου τα ΜΜΕ. Oλα παγκοσμίως στην υπηρεσία του μυστηριώδους κέντρου που κινεί τα νήματα της κακουργίας. Τα λόγια σου τυφώνας που παρασέρνει οποιαδήποτε ένσταση ή θέση.
Κάτι πήγε να πει η παρέα για τον συστημικό ρόλο των ΜΜΕ, την εξάρτησή τους από την εξουσία και την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, αλλά εσύ δεν άκουγες. Για σένα όλα τα μίντια έχουν υποταχθεί στο… παγκόσμιο κέντρο της αφηνιασμένης λογικής σου. Προοδευτική προσέγγιση πρώτης τάξεως, δεν μπορείς να πεις…
Στο μόνο που θα συμφωνήσω μαζί σου είναι οι κυβερνητικοί χειρισμοί. Μετά τις σχετικά γρήγορες αντιδράσεις στην αρχή της πανδημίας, το αναπόφευκτο πλην βολικό lockdown και τη σωστή αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας, στοιχεία που δημιούργησαν θετική εικόνα για τη χώρα μας, ήρθαν τα δύσκολα. Η αντιμετώπιση του ιού σε συνδυασμό με το οξυγόνο στην παραπαίουσα οικονομία.
Δυστυχώς, λίγα πράγματα. Καθυστέρηση στην ενίσχυση του ΕΣΥ, μουδιασμένες επιλογές στο τουριστικό άνοιγμα και θηριώδεις αντιφάσεις. Λόγου χάριν, εκείνο το 85% για τα καράβια την ώρα που έπαιρνε πάλι κεφάλι η πανδημία! Κατά τα άλλα, ξόρκιζαν τον συνωστισμό τη στιγμή που τα λεωφορεία ήταν ασφυκτικά γεμάτα.
Και πώς να μην είναι; Η κυβέρνηση δεν είχε μεριμνήσει για την ενίσχυση του στόλου, για την πύκνωση των δρομολογίων και για το καθεστώς των αδειών. Τα ’βλεπε ο κόσμος και ενισχυόταν μέσα του η καχυποψία. Τουλάχιστον σε μέρος της κοινωνίας.
Υπάρχουν κι άλλα αρνητικά. Αστείες αποφάσεις (π.χ. το κλείσιμο μετά τις 12 τη νύχτα), αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις για τις μάσκες και τα εμβόλια που δημιούργησαν σύγχυση, αφαίρεση βασικών αρμοδιοτήτων του υπουργού Υγείας και γενικώς έλλειψη στρατηγικής, όπως σωστά επισήμανε ο Μόσιαλος.
Ομως, Μαρία μου, τίποτε από αυτά δεν είναι ικανό να σιτίσει τη γενίκευση της συνωμοσιολογίας. Ούτε βέβαια το «έλλειμμα ενημέρωσης», όπως λένε κάτι εξυπνάκηδες του σιναφιού μου. Να μου πεις ότι η πλειονότητα των ΜΜΕ διεκπεραιώνει ευπειθώς την κυβερνητική προπαγάνδα, ναι. Αλλά ποιο έλλειμμα; Σε τι συνίσταται;
Σημαίνεται από κάτι βαθύτερο το παγκόσμιων διαστάσεων φαινόμενο της συνωμοσιολογίας. Πιθανώς από την αναζήτηση μιας βολικής ερμηνείας, στην οποία καταφεύγουν οι κοινωνίες όταν χειμάζονται και αλαφιάζουν από κάτι έκτακτο, επικίνδυνο και πρωτοφανές. Και τι πιο πρόσφορο από την αποδοχή προσεγγίσεων περί υπέρτερου κέντρου που ποδηγετεί την ανθρωπότητα.
Και καλά να τα υιοθετούν οι επιρρεπείς στην ευκολία. Ενστερνιζόμενοι την παράνοια νιώθουν δικαιωμένο τον εγωισμό τους. Οτι αυτοί καταλαβαίνουν τα παιχνίδια. Οτι δεν είναι κορόιδα και θύματα. Ενώ αυτό ακριβώς είναι. Θύματα. Οπως και συ. Αλλά και πολλοί άλλοι, ανεξάρτητα από το πολιτικό τους πρόσημο…
Οταν οι κοινωνίες χειμάζονται και αλαφιάζουν από κάτι έκτακτο, επικίνδυνο και πρωτοφανές καταφεύγουν σε απλές, βολικές ερμηνείες συνωμοσιολογικής υφής

Οι απάντησες
 

Το έλλειμμα ενημέρωσης κ Τριαντη προκύπτει από την σχεδόν πλήρη απόκρυψη των αντίθετων επιστημονικών απόψεων, ή τη σποραδική παρουσίαση τους, αφού πρώτα φροντίσουν να την απαξιώσουν, όχι με επιχειρήματα ,αλλά με τσιτάτα και ειρωνείες. Το Έλλειμμα προκύπτει από΄τις ανοίκειες συγκρίσεις ενός ιού με μέγιστη θνησιμότητα 0.4 % (σημειώστε παρακαλώ πως αν είσαι 98 ετών με δύο εγκεφαλικά και νεφρική ανεπάρκεια και μετά θάνατο βρεθείς θετικός στον ιό, αιτία θανάτου είναι ο ιός και πως στα στατιστικά του ΠΟΥ συμπεριλαμβάνονται και χώρες με ανύπαρκτα συστήματα υγείας) με την πνευμονική πανώλη και την Ισπανική γρίπη. Το έλλειμμα προκύπτει από τη συνεχή προπαγάνδα πως ένα κομμάτι βαμβακερό σεντόνι προσφέρει αντιική προστασία.(να υποθέσω οτι ο sars- covid έχει μηδενική διασπορά ανάμεσα στους οπαδούς του μουλά Ομάρ και ότι οι ειδικοί μας είναι πρόθυμοι να εξετάσουν φορείς του έμπολα φορώντας μια τέτοια μάσκα). Και τελικά όχι έλλειμμα, μα πλήρης συσκότιση, καλύπτει τον αριθμό των συνανθρώπων μας που πέθαναν ή θα πεθάνουν μετά την αναβολή που σε κάποιες περιπτώσεις ισοδυναμεί με ακύρωση των χειρουργείων και των θεραπειών τους, ώστε να εξοικονομηθούν κάποιοι από τους απαραίτητους πόρους για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ως φτωχός είχα το προνόμιο να χρησιμοποιώ τον ηλεκτρικό για κάποιες από τις μετακινήσεις μου. Εκεί λοιπόν στριμωγμένοι σε νούμερα που καταστρατηγούν τις ευρωπαϊκές ντιρεκτιβες για τη μεταφορά βοοιδων προς σφαγή, όρθιοι με τη μέση και τα γόνατα να υποφέρουν και τον ιδρώτα του διπλανού να νοτίζει τα ρούχα μας, είμαστε βαθύτατα ευτυχείς παρατηρώντας τα υποχρεωτικώς κενά "covid free" καθίσματα και να αγαλλιούμε με την επιστημονικότητα της τοτεμικής αποτροπής που αυτά προσφέρουν. Όχι κ. Τριάντη δεν πιστεύω στις θεωρίες πλανητικής συνωμοσίας (Ο κόσμος είναι τρομερά περίπλοκος και με αντικρουόμενα συμφέροντα για να μπορέσει να συμβεί κάτι τέτοιο). Πιστεύω απλά ότι ζούμε σε παράλληλες πραγματικότητες. Τη δική σας, στην οποία το lockdown ήταν "αναπόφευκτο" για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Και τη δική μου, στην οποία μια και καμία επιδημία δεν σταμάτησε ποτέ με μέτρα κοινωνικής απομόνωσης- μόνο να καθυστερήσει μπορεί- η αποκοπή του δυτικού κόσμου από την ιδέα της θνητότητας, έδωσε την ευκαιρία να μεγεθυνθεί και να καλλιεργηθεί περαιτέρω μια μαζική υστερία η οποία με το φερετζέ του ουμανισμού, βοήθησε (για άλλη μια φορά) στο να καταστραφούν οι ζωές των οικονομικά ασθενέστερων, να αναγκαστεί άλλη μια γενιά να μεταναστεύσει και τελικά να δημιουργήσει περισσότερο θάνατο ή ζωές βυθισμένες σε τέτοια ανέχεια που ο θάνατος ίσως και να είναι λυτρωτικός, από όσες έσωσε, μόνο και μόνο γιατί δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία για κάποιους προνομιούχους.
Συγχωρέσετε τα όποια ορθογραφικά λάθη και το μέγεθος του μυνήματος.
 
Libris Mortis
 
Αγαπητέ Γιάννη,
Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο το τσουβάλιασμα ανθρώπων με την ετικέτα "Συνωμοσιολόγοι". Και είναι επικίνδυνο διότι όπως πάμε, η μόνη κανονική αμφισβήτηση θα είναι αυτή της κανονικής αριστεράς και της προόδου! Η κριτική μέσα σε ορισμένα πλαίσια!
Αυτό ακριβώς επιθυμεί η κεντρική εξουσία. Να νομίζεις πως υπάρχει ουσιαστική αμφισβήτηση από κάποιο εκλεγμένο κόμμα.
Πώς μπορεί να υπάρχει όμως ουσιαστική αμφισβήτηση από ένα εκλεγμένο κόμμα, αφού η ουσιαστικότερη όλων των αμφισβητήσεων είναι αυτή της ίδιας της αντιπροσώπευσης; Πώς γίνεται να θέλει να εκλεγεί ένα κόμμα με στόχο την παραίτηση του;
Συγχέεις την επιστημονική αλήθεια με την επιστημονική άποψη μέσα στα πλαίσια που της ορίζει η κεντρική εξουσία. Και έτσι βαφτίζεις ως μόνη αλήθεια αυτή που βγαίνει από "επίσημες πηγές". Όχι Νεοδημοκρατικές, αλλα κρατικές! Σε αυτές που και η αριστερά τις υιοθετεί. Σε αυτές που δεν αμφισβητούν το σύστημα ως έχει.
Για παράδειγμα: Αμφισβητώ την αναγκαιότητα της μάσκας. Αμφισβητώ την αναγκαιότητα των αντισηπτικών. Γιατί να μην απαιτούμε lockdown σε εξοχικά σπίτια, με 3000€ το μήνα για κάθε οικογένεια και το κράτος να σου παρέχει delivery ότι άλλο θες;
Αυτό το μέτρο είναι το πιο επιστημονικά ορθό.
Άκουσες καμία τέτοια πρόταση; Όχι. Άκουσες όμως την κριτική της Αριστεράς.. που είναι λογική.. που είναι κανονική και προβλέψιμη..
Η μέγιστη αλήθεια της Μαρίας είναι ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν πια. Και πολύ καλά κάνει. Αυτό είναι μια ακόμα αποτυχία του συστήματος (πολιτικού).
Για αυτό και το πολιτικό σύστημα επιβάλλεται να αλλάξει. Έχει έρθει η ώρα της Άμεσης Δημοκρατίας. Εκεί όπου ο καθένας μαθαίνει να διαβουλεύεται. Εκεί που κανένας δεν αναρωτιέται για σκοτεινά κέντρα εξουσίας.. Τώρα, είσαι αφελής αν πιστεύεις πως δεν υπάρχουν αυτά τα σκοτεινά κέντρα. Και επικίνδυνος αν πιστεύεις πως η εκλογή αντιπροσώπου θα αλλάξει κάτι..
Η Μαρία παίζει το ρόλο της, αλλά και εσύ τον δικό σου. Και ο δικός σου ρόλος μας απομακρύνει από την άμεση δημοκρατία και κρύβει πίσω από τη συνωμοσιολογία το πρόβλημα.
www.documentonews.gr
 
ΥΓ του blog:...προβληματίζει αληθινά η άποψη προοδευτικών, δημοκρατικών και αριστερών ανθρώπων να συντάσσονται και υπερασπίζονται την κυρίαρχη γραμμή για την πανδημία....προβληματίζει η απόκρυψη μιας  σειράς απόψεων και επιστημονικών δεδομένων που αγνοούνται εσκεμμένα.....προβληματίζει το τσουβάλιασμα αυτού του κόσμου που αντιδρά (θετική ορθολογική θέση η αμφισβήτηση) σαν ανορθολογιστές και συνωμοσιολόγους συντάσσοντας και συνταυτίζοντας τους με τρολ, ακροδεξιούς, ζόμπι κλπ. σε λίγο θα ζητήσουν νέα Μακρονήσια για να τους χώσουν μέσα αφού δεν έχουν δικαίωμα να ομιλούν….ξαφνικά αυτός ο κόσμος, ο κόσμος μας, έγινε αγγελικά πλασμένος κι ενώθηκε αδελφικά για να αντιμετωπίσει την απειλή από τον ιό; Χάθηκαν μονομιάς η ανάπτυξη με βάση το κέρδος που καταστρέφει ανθρώπους και περιβάλλον,  οι ανταγωνισμοί, οι δωροληψίες, οι χρηματισμοί, η διαφθορά, η κερδοσκοπία κι όλα αυτά τα καλούδια που ξέραμε; Το ιερό τρίγωνο εταιριών, πολιτικών και μεταπρατών υγείας εξαφανίστηκε; Η επιστήμη είναι άσπιλη και αμόλυντη, οδηγός και τροπαιοφόρος,  μη εμπλεκόμενη κι επηρεαζόμενη από και με πολιτικά παιχνίδια και συμφέροντα; αν ναι βρέθηκε το φάρμακο εξανθρωπισμού του καπιταλισμού...ο ιός...ας μη τρελαθούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου