Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Η πισίνα στο “μπαλκόνι των Χανίων”, ο Διγαλάκης και η Μάρω Δούκα

Η αξιοποίηση θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα των κτιρίων και με ελεύθερη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των επισκεπτών»

Τα λόγια είναι του υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη, σε δήλωσή του τρεις μέρες μετά την εισβολή των ΜΑΤ στην κατάληψη Rosa Nera. Αναφερόταν στην ξενοδοχοποίηση των ιστορικών κτιρίων της 5ης Μεραρχίας και των Φυλακών-Στρατώνων στον λόφο Καστέλι στα Χανιά, που ο ίδιος μεθόδευσε ως πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ιδρύματος στο οποίο παραχωρήθηκαν σχεδόν 40 χρόνια πριν τα κτίρια αποκλειστικά για εκπαιδευτική χρήση.
Όταν στα μέσα της εβδομάδας οι Χανιώτες είδαν τις μακέτες και τα σχέδια για το πολυτελές ξενοδοχείο που σκοπεύει να φτιάξει η εταιρεία στην οποία παραχώρησε τα κτίρια ο κ. Διγαλάκης, κατάλαβαν ακριβώς τι εννοούσε όταν μιλούσε για «σεβασμό στην ιστορικότητα» και κυρίως για «ελεύθερη πρόσβαση». Ισως εννοούσε ως κοινόχρηστη την πισίνα που οι επιχειρηματίες οραματίστηκαν να φυτέψουν πάνω στο «μπαλκόνι των Χανίων», μπροστά από τα διατηρητέα κτίρια και σε απόσταση αναπνοής από την ανασκαφή της Αρχαίας Κυδωνίας, μιας εκ των σημαντικότερων ανασκαφών όλης της Κρήτης.

Ίσως να εννοούσε ως κοινόχρηστα τα τραπεζοκαθίσματα που φαίνεται να μετατρέπουν την πλατεία μπροστά από τα κτίρια σε ένα ιδιωτικό roof garden με θέα το ενετικό λιμάνι. Κατάλαβαν και τι ακριβώς οραματιζόταν για τον τόπο του ο Χανιώτης Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζοντας με πάθος, ήδη από την αντιπολίτευση, το σχέδιο του εκλεκτού του πρύτανη και κατόπιν βουλευτή και υφυπουργού της Ν.Δ.
Τις μακέτες και όλο τον σχεδιασμό αποκάλυψαν με, εξαιρετικό ομολογουμένως, ρεπορτάζ τα μέλη της κατάληψης Rosa Nera και οι αντιδράσεις άρχισαν να έρχονται «κατά ριπάς». Τόσο, που προκάλεσαν πανικό στην πλευρά των επενδυτών. Στην αρχή κλειδώθηκε η ιστοσελίδα από το Ισραήλ, όπου διαφημιζόταν η επένδυση στην πελατεία του real estate. Μετά άνοιξε ξανά αλλά έλειπαν όλα τα ελληνικά ονόματα από τη σύνθεση της εταιρείας Greek House που «παζαρεύει» στη διεθνή κτηματαγορά το ιστορικότερο σημείο της πόλης των Χανίων.
Εκτός από το ονόματα των στελεχών της εταιρείας, όμως, λίγες ώρες μετά εξαφανίστηκε και η ίδια η πισίνα και εμφανίστηκε ως διά μαγείας άλλο σχέδιο που στη θέση της έχει έναν απλό χώρο με γκαζόν και μερικά ακόμα τραπεζοκαθίσματα. Εξαφανίστηκε ακόμα και η φωτορεαλιστική απεικόνιση με την πισίνα και στη θέση της υπάρχει μια απλή αεροφωτογραφία του σημείου με τη σημερινή του μορφή από το google earth.

Γελοιοποίηση

Για «πλήρη αλλοίωση ενός εμβληματικού χώρου» έκανε λόγο ο αρχαιολόγος και επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων Χανίων, Μιχάλης Ανδριανάκης. Ο ίδιος επισημαίνει πως από τα σχέδια φαίνεται ότι τα τραπεζοκαθίσματα και η πισίνα και γενικώς η χρήση του χώρου δεν απευθύνονται στους Χανιώτες και πως όσοι λένε το αντίθετο προφανώς διαψεύδονται (σ.σ. εννοώντας προφανώς τον κ. Διγαλάκη).
Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε ο Χανιώτης πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, τονίζοντας πως κανείς και με κανέναν τρόπο δεν φανταζόταν ότι η αξιοποίηση των κτιρίων θα γινόταν με ένα ξενοδοχείο, ενώ θυμίζει με νόημα πως και το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου αρχικά για ξενοδοχείο προοριζόταν από τους κληρονόμους του, πριν γίνει το μουσείο που λαμπρύνει σήμερα την πόλη.
«Πράξη γελοιοποίησης του χώρου, φορτωμένου με τόσους συμβολισμούς, όπου είναι σε εξέλιξη αρχαιολογικές ανασκαφές της μινωικής Κυδωνίας» χαρακτηρίζει την ξενοδοχοποίηση ο Σύλλογος Μόνιμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης των Χανίων.

«Χωρίς ήθος και αισθητική»

Οι Χανιώτες θα υποκλιθούν στους επενδυτές τώρα που φανερώθηκαν οι μακέτες; αναρωτιέται με δήλωσή της στην «Εφ.Συν.» η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα
Μιλούσαν άλλοτε στα Χανιά με σεβασμό για το περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό. Σήμερα μιλούν για επενδύσεις, ανάπτυξη, εκμετάλλευση, ώς και τα ποτάμια και τη θάλασσα μπαζώνουν, ώς και τα βουνά καταπατούν, υπηρετώντας άκριτα τους νόμους της αγοράς. Και πίσω απ’ αυτούς τους νόμους στοιχίζονται οι ιθύνοντες «άριστοι» (απαίδευτοι, κακόγουστοι, ανιστόρητοι, νεόπλουτοι) του Πολυτεχνείου για να διαχειριστούν κατά το δοκούν τα μνημεία του λόφου στο Καστέλι.
Αποφασίζουν «νόμιμα» αλλά και απολύτως αποχαλινωμένοι, χωρίς ήθος και αισθητική, να διαθέσουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά κατά τα συμφέροντά τους. Επικαλούμενοι τι; Την οικονομική ενίσχυση του Πολυτεχνείου, παραχωρώντας τα ιστορικά κτίρια της 5ης Μεραρχίας αντί πινακίου φακής σε οικοδομική εταιρεία για ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο επάνω στο Παλίμψηστο της αρχαίας Κυδωνίας. Οπου στ’ αλήθεια οι σύγχρονοι αναμορφωτές το «Μπαλκόνι των Χανιών» το φαντάστηκαν πισίνα.


Και το θέμα είναι. Τώρα που φανερώθηκαν οι μακέτες, οι Χανιώτες τι θα κάνουν; Θα υποκλιθούν;
Πληροφορίες από την Εφημερίδα των συντακτών
  
ΥΓ του blog:.....αφού η επιστημονική κοινότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι ανίκανη να διαχειριστεί και να διαφυλάξει την ιστορική κληρονομιά  του τόπου και του λαού μας τότε ή δωρεά (γιατί περί δωρεάς πρόκειται όπως αποδείχτηκε) του κράτους (Υπουργείο Άμυνας) προς το Υπουργείο Παιδείας ΠΡΕΠΕΙ άμεσα να καταπέσει και τα κτήρια να επιστρέψουν στο κράτος και το Υπουργείο Πολιτισμού. Αλλιώς αν συνεχιστεί αυτή λογική της 'ανάπτυξης'  των απαίδευτων κακόγουστων, ανιστόρητων, νεόπλουτων εκπαιδευτικών και πολιτικών ταγών θα δούμε και την Ακρόπολη μπαλκόνι με πισίνες. Αυτοί ούτε την ιστορία του τόπου τους, της φαμίλιας τους και των προγόνων τους δεν μπορούν να διαφυλάξουν και να τιμήσουν. Για την ιστορία παραθέτουμε το διάγγελμα της επαναστατικής επιτροπής του κινήματος Χανίων στις 28 Ιουλίου 1938 που εξεδόθει από τον ασύρματο και τα κτήρια της 5ης Μεραρχίας «Προς την Α. Μ. τον Βασιλέα, Προς τας ενόπλους δυνάμεις, Προς τον ελληνικό λαό. Στρατός και λαός αδελφωμένοι κατέλυσαν αρχάς λαομισήτου τυραννίας εκπροσωπούμενης υπό του στρατηγού Μεταξά. Ανακτήσας ελευθερίας αυτού απευθύνεται προς την Α. Μ. τον Βασιλέα και ζητεί την άμεσον απομάκρυνσιν της τυραννικής Κυβερνήσεως Μεταξά, την αποκατάστασιν του κράτους του νόμου και των λαϊκών ελευθεριών και τον σχηματισμόν Κυβερνήσεως Εθνικής Σωτηρίας εκ των αρίστων Ελλήνων, αδιακρίτως πολιτικών παρατάξεων, προς αντιμετώπισιν των αμεσοτάτων εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων, τους οποίους διατρέχει η χώρα μας και διά την δημιουργίαν μιας νέας Ελλάδος, πράγματι ηνωμένης ψυχικώς και ικανής να αντιμετωπίση με σθένος και φρόνησιν τας δυσκόλους στιγμάς, που διέρχεται η ανθρωπότης. Με αδελφικόν χαιρετισμόν προς τας ενόπλους δυνάμεις και ολόκληρον τον λαόν. Ζήτω Ο Βασιλεύς, ζήτω η Ελλάς. Η Επαναστατική Επιτροπή: Μητσοτάκης*, Βολουδάκης, Μουντάκης, Παΐζης, Μάντακας στρατιωτικός διοικητής» 
.......κι ο ποιητής προβλέποντας το μέλλον  θηνεί "Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα / κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο, / τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα / και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο / Εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες / ευλαβικά πριν μπουν στο θυσιαστήριο, / τώρα πετάνε αποτσίγαρα οι τουρίστες / και το καινούργιο πάν' να δουν διυλιστήριο. / Κοιμήσου, Περσεφόνη, / στην αγκαλιά της γης, / στου κόσμου το μπαλκόνι / ποτέ μην ξαναβγείς!"
* Αριστομένης Μητσοτάκης αδελφός του παππού του σημερινού πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου