Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Πως οι Ισραηλινοί θα σταματήσουν να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον με την Covid-19


Ένα συγκλονιστικό άρθρο της Μaayan Jaffe Hoffman, στη Jerusalem Post (JULY 17, 2021 21:23) με τίτλο Πως οι Ισραηλινοί θα σταματήσουν να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον με την Covid-19.
Αξίζει το κόπο να σημειώσουμε σ΄αυτό το σημείο πως στο διάστημα των δύο σχεδόν ετών που παρακολουθούμε 24/7 τα ισραηλινά ΜΜΕ ποτέ δεν διακρίναμε το μίσος ανάμεσα σε εμβολιασθέντες και μη που κυριαρχεί στην Ελλάδα τόσο ανάμεσα σε ψεκασμένους και των δύο στρατοπέδων όσο και ανάμεσα σε υποτίθεται πιο καλλιεργημένους ανθρώπους.

Γράφει λοιπόν η Μaayan Jaffe Hoffman

H  COVID-19 είναι μια επικίνδυνη, μολυσματική ασθένεια και οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για τη διάδοσή του.
Το Bloomberg ανέφερε την Παρασκευή ότι ο ιός σκοτώνει ακόμα περισσότερους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα όπλα, τα αυτοκίνητα και η γρίπη.
Επίσης, ο πρωθυπουργός  Νaftali Bennett είπε ότι ενώ τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Delta, η προστατευτική τους ικανότητα είναι ασθενέστερη από ό, τι περίμεναν οι αξιωματούχοι υγείας.
«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς σε ποιο βαθμό βοηθά το εμβόλιο, αλλά είναι σημαντικά μικρότερο», είπε. «Όποιος ήλπιζε ότι μόνο τα εμβόλια θα λύσουν το πρόβλημα, δεν είναι έτσι. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι μια στρατηγική που φέρνει όσο το δυνατόν περισσότερα εμβόλια αφενός και, αφετέρου, κατανοεί επίσης τα όρια των εμβολίων. “
Ο πρωθυπουργός έθεσε τα απαραίτητα μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της παραλλαγής Delta στο Ισραήλ την Τετάρτη: μάσκες σε κλειστούς χώρους, εμβολιασμός και κοινωνική απόσταση.
«Από αυτή τη στιγμή και μετά, όλοι φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους», δήλωσε ο Bennett κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. «Όσο πρωτόγονοι κι αν φαίνονται, είναι η καλύτερη προστασία έναντι της παραλλαγής Delta.»
Ο Bennett κατηγόρησε όσους δεν φορούν τις μάσκες τους σε κλειστούς χώρους ότι είναι τεμπέληδες.
«Δεν πληγώνεις μόνο τον εαυτό σου, αλλά πληγώνεις όλους», είπε.
Ενώ το εμβόλιο Pfizer φαίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στη διακοπή της εξάπλωσης της παραλλαγής Delta, συνεχίζει να σταματά τη σοβαρή ασθένεια.
Το Υπουργείο Υγείας ανέφερε το Σάββατο ότι διαγνώστηκαν περισσότερες από 1.000 νέες περιπτώσεις την προηγούμενη ημέρα, ο υψηλότερος αριθμός από τον Μάρτιο. Όμως, ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών αυξήθηκε μόνο ελαφρά στο 58. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, σύμφωνα με τον καθηγητή Eran Segal, (υπολογιστικό βιολόγο του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann) , ότι το ποσοστό των περιπτώσεων που καταλήγουν σοβαρά άρρωστοι είναι τώρα στο 1,6%, σε σύγκριση με το 4% σε παρόμοιο στάδιο στο τρίτο κύμα όταν δεν υπήρχαν εμβόλια.
Μια ξεχωριστή ισραηλινή μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος, τα ηλικιωμένα άτομα με πολλές υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις και ανοσοκαταστολή ήταν εκείνα που ήταν πιο πιθανό να προσβληθούν από κοροναϊό και να αναπτύξουν μια σοβαρή περίπτωση COVID-19 ακόμη και μετά από πλήρη εμβολιασμό. Αν και είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ίδιο ισχύει και με την παραλλαγή Delta.
Υπάρχουν όμως ενάμισι εκατομμύριο Ισραηλινοί που είναι επιλέξιμοι να εμβολιαστούν και έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν.
Η κοινωνική απόσταση ισχύει κυρίως για μαζικές εκδηλώσεις «υπερδιάδοσης».
Την 1η Ιουνίου, το Ισραήλ κατήργησε όλους τους περιορισμούς του coronavirus, συμπεριλαμβανομένων κανόνων που ορίζονται από το Green Pass ή Purple Ribbon που περιόριζε τις συγκεντρώσεις και κρατούσε τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους εκτός μεγάλων εκδηλώσεων, εκτός εάν παρουσίαζαν ένα πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής κοραναϊού.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την άρση των κανόνων και στη συνέχεια την εσωτερική εντολή κάλυψης, ο ημερήσιος ρυθμός μόλυνσης αυξήθηκε.
Την 1η Ιουνίου, υπήρχαν μόνο 35 νέες υποθέσεις. Την 1η Ιουλίου ο αριθμός έφτασε τα 297, στις 15 Ιουλίου έφτασε τα 858 και την Παρασκευή 1.118. Σε προηγούμενα κύματα, μελέτες έδειξαν ότι ένα μικρό ποσοστό μολυσμένων ατόμων αντιπροσώπευαν την πλειονότητα της εξάπλωσης του κοροναϊού.
Αφού ο Bennett έδωσε την ομιλία του, χλευάσθηκε από το κόμμα Likud της αντιπολίτευσης για την έλλειψη πρωτοτυπίας του.
«Ο Bennett είπε σήμερα αυτό που είπε ο [Benjamin] Netanyahu πριν από ενάμισι χρόνο», δήλωσε το Likud. «Αυτό που άλλαξε είναι ότι ο Bennett έλαβε μια κατάσταση από τον Netanyahu που ήταν η επιστροφή στη ζωή και η έξοδος από τον coronavirus και σήμερα, υπό την εξουσία του, ο [coronavirus] επέστρεψε στο Ισραήλ».
Τα βίντεο άρχισαν να διαδίδονται από τον πρώην πρωθυπουργό που δείχνει στο κοινό πώς να χρησιμοποιεί ένα χαρτομάντιλο κατά τη διάρκεια του πρωταρχικού χρόνου ή πώς να τοποθετεί αποτελεσματικά τις μάσκες στις μύτες και τα στόματά τους.
Το τρίγωνο προστασίας του Netanyahu ήταν μάσκες, κοινωνικές αποστάσεις και προσωπική υγιεινή, ένα μάντρα που απαγγέλλει ξανά και ξανά σε σχεδόν κάθε συνέντευξη τύπου που έδωσε. Με αυτόν τον τρόπο, η ομιλία του Bennett ήταν πρωτότυπη.
Τα εμβόλια, φυσικά, δεν ήρθαν στο Ισραήλ μέχρι το τέλος της θητείας του Νετανιάχου.
Ο Netanyahu υποσχέθηκε στους Ισραηλινούς ότι τα εμβόλια σήμαναν το τέλος της πανδημίας για το εβραϊκό κράτος, οδηγώντας τη χώρα σε ένα επικίνδυνο επίπεδο εφησυχασμού.
Αλλά οι αξιωματούχοι υγείας γνώριζαν πάντα δύο πράγματα:
Πρώτον, κάθε φορά που ένας ιός αναπαράγεται σε ένα κύτταρο έχει πιθανότητα μετάλλαξης. Οι ιοί που εξαπλώνονται γρήγορα αντιγράφονται περισσότερο και ως εκ τούτου είναι πιο πιθανό να μεταλλαχθούν, τελικά να αναπτύξουν παραλλαγές ανησυχίας – όπως η παραλλαγή Delta.
Δεύτερον, η πανδημία «δεν θα τελειώσει οπουδήποτε μέχρι να τελειώσει παντού», όπως έχει επαναλάβει πολλές φορές ο Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ως εκ τούτου, εκτός εάν το Ισραήλ επιλέξει να κλείσει εντελώς το αεροδρόμιο Ben-Gurion, αναμένεται να εισέλθουν παραλλαγές στη χώρα.
Αξιωματούχοι Υγείας και Κυβερνητικοί μπορούν να πολεμήσουν για το ποιοι πρόσθετοι περιορισμοί πρέπει να εφαρμοστούν και πόσο αυστηροί πρέπει να είναι – και η επιβολή των κανόνων COVID-19 θα μπορούσε σίγουρα να βοηθήσει στη διατήρηση της ασφάλειας της χώρας.
Αλλά δεν υπάρχει υποκατάστατο για μάσκες, κοινωνικές αποστάσεις και καλή υγιεινή. Αν και σίγουρα δεν είναι αλάνθαστες, αυτές οι βασικές αρχές κατανοούνται παγκοσμίως για να σώσουν ζωές.
Την Κυριακή, ο Εβραϊκός λαός θα τιμήσει τον εορτασμό της Tisha Be’Av – την ένατη ημέρα του εβραϊκού μήνα της Av – την ημέρα κατά την οποία ο Ναός καταστράφηκε δύο φορές λόγω αβάσιμου μίσους.
Η αείμνηστη Elie Wiesel είπε ότι «το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος, είναι αδιαφορία».
Όσον αφορά τη COVID-19, η αδιαφορία είναι το μίσος. Διότι στο τέλος, ο ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.
Και η αγάπη ακολουθεί τους βασικούς κανόνες για να διατηρήσει τους παππούδες μας ζωντανούς και την οικονομία μας ανοιχτή και ακμάζουσα.
Η πανδημία COVID-19 δεν έχει τελειώσει.
Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να διατηρήσουμε τους παππούδες μας ζωντανούς και την οικονομία μας ανοιχτή και ακμάζουσα ακολουθώντας αυτούς τους βασικούς κανόνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου