Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Αν ανοίξω το στόμα μου…

 Σπύρος Σιδέρης

Όπως αναμενόταν στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας. Μόνο ευχολόγια και χρήμα μοιράστηκαν ανερυθρίαστα από τις Βρυξέλλες για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των χωρών της Βαλκανικής που αναμένουν εδώ... και χρόνια να ολοκληρώσουν την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναμενόμενο για όσους παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα σε Βρυξέλλες και Δυτικά Βαλκάνια. Η πολιτική κρίση που ταλανίζει τη Βουλγαρία από τον Απρίλιο, δεν θα μπορούσε να βοηθήσει στην άρση του βουλγαρικού βέτο έναντι της Βόρειας Μακεδονίας.
Το ήξερε και ο Έντι Ράμα, που συνάντησα σκεφτικό αργά το βράδυ της Τρίτης να περπατά έξω από το ξενοδοχείο του στη Σλοβενική πρωτεύουσα, καπνίζοντας.
Για το λόγο αυτό εξάλλου και ο Ζάεφ, ήρθε για λίγες ώρες μόνο στη Λιουμπλιάνα, καθώς δεν είχε βρεθεί λύση στο ζήτημα του βέτο της Βουλγαρίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
Παρόλες τις προσπάθειες, περισσότερο για το θεαθήναι, από Μέρκελ και Μακρόν αλλά και από τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αλλάξουν γνώμη στον Βούλγαρο Πρόεδρο, δεν κατέστη δυνατό να αρθεί το βέτο.
Η Ελλάδα είχε την ευκαιρία όλο το προηγούμενο διάστημα να αναλάβει πρωτοβουλίες για να συνδράμει στην επίλυση της διμερούς διαφοράς μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, παρόλη την επικοινωνιακή προπαγάνδα ότι η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί στη διεθνή σκηνή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε τόσο με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα όσο και με τον Ζόραν Ζάεφ από τη Βόρεια Μακεδονία. Δυο συναντήσεις που θάφτηκαν από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, άγνωστο για πιο λόγο.
Δυο συναντήσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα κι όχι σε άλλη μια σύνοδο που δεν μπορεί να επηρεάσει στην ουσία τις εξελίξεις και να αναδείξει την Ελλάδα ως χώρα που μπορεί να παρέμβει στα γεγονότα.
Όμως δεν ήταν η μόνη αστοχία της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σλοβενία.
Το κλίμα που εκπέμπει πλέον η Ελλάδα στην Ένωση, μόνο θετικό δεν είναι.
Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με αρκετούς ηγέτες τόσο από κράτη μέλη της ΕΕ, όσο και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Με τους περισσότερους άλλωστε έμενα στο ίδιο ξενοδοχείο καλύπτοντας τη σύνοδο για το speedynews και το ibna.
Το ρεζουμέ όλων των συνομιλιών ήταν ένα. Η Ελλάδα ήταν απούσα, τόσο από τα Βαλκάνια, όσο και από τα τεκταινόμενα στην Ένωση.
Το χειρότερο απ’ όλα όμως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ότι κάποιοι ηγέτες, και δεν ήταν λίγοι, αναπολούσαν τον πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και δεν μιλώ για Σοσιαλιστές, αλλά για Πρωθυπουργούς και Προέδρους που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Η έκπληξη ήταν ακόμα πιο δυσάρεστη, όταν δέχτηκα ως Έλληνας δημοσιογράφος, «επίθεση» από δυο ηγέτες χωρών μελών της ΕΕ κι ενός Βαλκάνιου, για τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Μόνο χαρά δεν θα πρέπει να προκαλούν στον Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Εξωτερικών αυτές οι αντιδράσεις.
Ενώ η φράση ενός εξ αυτών, γειτονικής χώρας μάλιστα, ότι «αν ανοίξω το στόμα μου…», επιβεβαίωσαν τους φόβους μου ότι κάτι κάνει στραβά η Ελλάδα στην Ευρώπη.
Το off the record δεν μου αφήνει και πολλά περιθώρια να επεκταθώ περισσότερο, όμως τα μηνύματα μόνο καλά δεν είναι για την Ελλάδα.  Κι όπως κάποιοι σημείωσαν έρχονται δύσκολες μέρες και η χώρα μας θα χρειαστεί βοήθεια και αλληλεγγύη, που δεν θα δοθεί τόσο εύκολα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου