Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Dr. Klaus Schwab : Πώς το Council of Foreign Relations με δίδαξε να μην ανησυχώ και να αγαπώ τη βόμβα (Μέρος 2ο)


O πρωταγωνιστής του Φόρουμ του Νταβός.

John K. Galbraith

Ο John Kenneth Galbraith (συχνά αναφερόμενος ως Ken Galbraith) ήταν Αμερικανοκαναδός οικονομολόγος, διπλωμάτης, διαμορφωτής δημόσιας πολιτικής και διανοούμενος του Χάρβαρντ. Ο αντίκτυπός του στην αμερικανική ιστορία είναι εντυπωσιακός και οι συνέπειες των πράξεών του στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και μόνο, είναι ακόμη αισθητές σε όλο τον κόσμο. Τον Σεπτέμβριο του 1934, ο Γκαλμπρέιθ εντάχθηκε στη σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ως καθηγητής με μισθό 2.400 δολάρια ετησίως. Το 1935 διορίστηκε καθηγητής στο John Winthrop House (κοινώς γνωστό ως Winthrop House), μία από τις δώδεκα προπτυχιακές έδρες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Την ίδια χρονιά, ένας από τους πρώτους μαθητές του ήταν ο Joseph P. Kennedy Jr, ενώ ο John F. Kennedy εμφανίστηκε δύο χρόνια αργότερα, το 1937.
Λίγο αργότερα, ο Καναδός Γκαλμπρέιθ πολιτογραφήθηκε Αμερικανός πολίτης στις 14 Σεπτεμβρίου 1937. Τρεις ημέρες αργότερα, παντρεύτηκε τη σύντροφό του, Catherine Merriam Atwater, μια γυναίκα που είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου λίγα χρόνια νωρίτερα. Εκεί είχε ζήσει στον ίδιο κοιτώνα με την Unity Mitford, της οποίας ο φίλος ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ. Μετά το γάμο της, η Γκάλμπρεϊθ ταξίδεψε κατά κόρον στην Ανατολική Ευρώπη, τη Σκανδιναβία, την Ιταλία, τη Γαλλία, αλλά και τη Γερμανία. Ο Γκαλμπρέιθ επρόκειτο να περάσει ένα χρόνο ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ υπό τον διάσημο οικονομολόγο Τζον Μέιναρντ Κέινς, αλλά ο Κέινς έπαθε ξαφνική καρδιακή προσβολή, οπότε η νέα σύζυγος του Γκαλμπρέιθ τον έπεισε να σπουδάσει στη Γερμανία. Το καλοκαίρι του 1938, ο Γκαλμπρέιθ μελέτησε τις γερμανικές οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης του Χίτλερ, που αφορούσαν την ακίνητη ιδιοκτησία.
Την επόμενη χρονιά, ο Γκαλμπρέιθ ενεπλάκη σε αυτό που ήταν τότε γνωστό ως «Υπόθεση Γουόλς-Σγουίζι» – ένα αμερικανικό σκάνδαλο εθνικής εμβέλειας, που αφορούσε δύο ριζοσπάστες καθηγητές οι οποίοι αποβλήθηκαν από το Χάρβαρντ. Οι δεσμοί του Γκαλμπρέιθ με την υπόθεση αυτή είχαν ως αποτέλεσμα να μην ανανεωθεί η θέση του στο Χάρβαρντ.Ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου