Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Πρωτοφανή πολιτική κρίση προκαλεί στη Γαλλία ο αυταρχισμός του Μακρόν


της Μαρίας Δεναξά


Η χρήση του άρθρου 49:3 του Συντάγματος, από τον Εμμανουέλ Μακρόν για 11η φορά μέσα σε λίγους μήνες, αυτή τη φορά για να περάσει την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση χωρίς ψηφοφορία στο γαλλικό κοινοβούλιο, έχει διπλή ανάγνωση.
Από τη μια πρόκειται για μια ηχηρή νίκη των Γάλλων, καθώς αποδεικνύει πως ο Εμμανουέλ Μακρόν που κυβερνά με σχετική πλειοψηφία, υπό την πίεση της έντονης αντίδρασης του κόσμου, δεν μπορούσε να συγκεντρώσει την ψήφο 287 βουλευτών που απαιτούνταν για να περάσει την αντιλαϊκή μεταρρύθμιση.
Από την άλλη, παρόλο που το Σύνταγμα προβλέπει με το άρθρο 49:3 να υιοθετούνται απαραίτητα νομοσχέδια, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορούμε σήμερα να μιλάμε για δημοκρατική εκτροπή. 


Ο ουρανοκατέβατος στη Γαλλία τεχνοκράτης Μακρόν έχει καταστήσει διακοσμητική την Εθνοσυνέλευση της δεύτερης ισχυρότερης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τότε που ανέλαβε την προεδρία ενεργεί ενάντια στα συμφέροντά της αλλά και των πολιτών νομοθετώντας εις το όνομα μιας Δημοκρατίας, που σε τίποτα δεν μοιάζει με το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα η Γαλλία να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά συνταγματική κρίση, που κανείς δεν τολμάει να θίξει γιατί ο Μακρόν και το σύστημα που τον έφτιαξε και τον προστατεύει, θα τους αποδομήσει σε χρόνο dt.
Κι απτόητος συνεχίζει, παρά τη μαζική απόρριψη και αποστροφή των συμπολιτών του προς το πρόσωπό του. Για να γίνει κατανοητή η περιφρόνηση του νεαρού προέδρου από τους Γάλλους, που του εμπιστεύτηκαν την εξουσία με την οποία τώρα ρημάζει την πάλαι ποτέ ακμάζουσα χώρα τους και υπονομεύει το μέλλον των παιδιών τους, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση απορρίπτεται από το 93% των εργαζομένων και το 72% του συνόλου των πολιτών. Το 80% των Γάλλων επίσης είναι κατά της χρήσης του άρθρου 49:3 από τον Γάλλο πρόεδρο για να νομοθετήσει.


Μέσα στην εβδομάδα, με τη βοήθεια των ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, η Γερουσία ψήφισε το συμβιβαστικό κείμενο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Στην Εθνοσυνέλευση και πάλι η Δεξιά θα βοηθήσει τον Μακρόν, καθώς η γραμμή που έδωσε ο σκληροπυρηνικός αρχηγός της συντηρητικής παράταξης, Ερικ Τζιότι, στους βουλευτές του, είναι να καταψηφίσουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής κατατεθεί από την Ακροδεξιά ή την Ακροαριστερά και την Αριστερά, κατά της κυβέρνησης της Ελίζαμπεθ Μπορν, μετά την προσφυγή στο άρθρο 49:3 του Συντάγματος.
Ήδη η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. «Πρόκειται για την πλήρως επιβεβαιωμένη αποτυχία του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν», δήλωσε η Λεπέν, εκτιμώντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνιστά «πολιτική κρίση». Για να πέσει η κυβέρνηση θα πρέπει την πρόταση μομφής να υπερψηφίσουν 289 βουλευτές. Προτάσεις μομφής ετοιμάζονται να καταθέσουν κι άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες ή συμμαχίες, όπως η ετερόκλητη μικρή συμμαχία LIOT που απαρτίζεται από βουλευτές από διάφορους πολιτικούς ορίζοντες. Οι προτάσεις αναμένεται να συζητηθούν την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023.


Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα έχουν ανακοινώσει πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι ο Γάλλος πρόεδρος να αποσύρει τη μεταρρύθμιση. Νέες κινητοποιήσεις προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέρ, καταγγέλλοντας το «δημοκρατικό έλλειμμα». «Προφανώς θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις, επειδή η αντίδραση είναι πολύ μεγάλη, έχουμε τεράστιες αντιδράσεις εκ μέρους των συνδικάτων. Θα αποφασίσουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε η 9η πανεθνική κινητοποίηση για την Πέμπτη 23 Μαρτίου, αλλά και κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Είναι τέτοια η αντίθεση των Γάλλων στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που από τον Ιανουάριο, όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, παίρνουν μέρος μαζικά στις διαδηλώσεις σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχής, γεγονός που οι διοργανωτές είχαν να δουν εδώ και δεκαετίες.
Εντυπωσιακή όμως ήταν και η αντίδρασή τους το βράδυ της Πέμπτης, όταν η πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο. Από άκρη σε άκρη, σε ολόκληρη τη χώρα χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους, καταγγέλλοντας την κυβερνητική αδιαλλαξία και αυθαιρεσία, αλλά και την στάση του Μακρόν, που αρνήθηκε δυο φορές να δει τους εκπροσώπους των συνδικάτων.
Η αλήθεια είναι πως ήταν άλλη μια μεγάλη κοινωνική έκρηξη, απ’ αυτές που μόνο ο Μακρόν ξέρει να προκαλεί με την αυταρχική και υπεροπτική του στάση. 


Και για όσους προτάσσουν το επιχείρημα πως «οι Γάλλοι τού έδωσαν το αξίωμα του προέδρου για δεύτερη φορά», καλό είναι να γνωρίζουν πως ο Μακρόν είναι ο πρόεδρος μόνο του 28% των Γάλλων, δηλαδή όλων όσοι τον ψήφισαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Στο 2ο γύρο της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου, η επιλογή δεν ήταν Μακρόν ή Λεπέν, αλλά Δημοκρατία ή ακροδεξιά. Όσοι ψήφισαν, επέλεξαν το λύκο με τη δημοκρατική προβιά… Όσοι είχαν καταλάβει την παγίδα, απείχαν.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, σχεδόν 3.000 χιλιόμετρα μακριά, κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν τον αγώνα τους, απέναντι σε μια πολυσύνθετη κρίση, που κάποιοι επί χρόνια σχεδίαζαν και δημιούργησαν. Αγωνίζονται απέναντι σε κατασκευάσματα που τοποθετήθηκαν και διατηρούνται στην εξουσία με αριστοτεχνικό τρόπο και με τη βοήθεια της 4ης εξουσίας, με στόχο να καταστρέψουν ζωές. Οι πιθανότητες να επικρατήσουν είναι ελάχιστες, γιατί η εξουσία έχει γίνει ανάλγητη, γιατί ο εκφασισμός της αποκαλείται παραπλανητικά Δημοκρατία και γιατί στο μπρα ντε φερ των πολιτών με τις αόρατες ύαινες παγκοσμίως, ο Μακρόν δεν είναι μόνο ένας…
Ωστόσο δοκιμάζουν! 
Αφού βρεθήκατε στη σελίδα μας, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε μια χάρη. Κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαβάζουν και υποστηρίζουν το δημοσιογραφικό μας περιεχόμενο, το οποίο στόχος μας είναι να είναι πάντα προσβάσιμο σε όλους, ασχέτως οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης.
Το περιεχόμενο που παράγουμε βασίζεται μόνο στις δικές μας αποφάσεις, στη δική μας κρίση και δεν επηρεάζεται από διαφημίσεις ή από τις προτιμήσεις ιδιοκτητών, πολιτικών ή μετόχων. Η συντακτική μας ομάδα δρα ανεξάρτητα, έχοντας ως βασική αξία ότι πρέπει να δίνουμε φωνή σε όσους δεν ακούγονται αρκετά και να ασκούμε πιέσεις στους ισχυρούς. Και αυτό είναι το στοιχεία που μας διαφοροποιεί από άλλα Μέσα Ενημέρωσης, ειδικά σε μια εποχή όπου η ύπαρξη μιας διαφανούς και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας είναι κρίσιμη. Η υποστήριξή σας μας δίνει δύναμη και μας επιτρέπει να δουλεύουμε με τον τρόπο που το κάνουμε μέχρι τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου