Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

... Μπέπε Γκρίλο: όχι στις κάστες ...

Ρούσσος Βρανάς

ΔΡΟΜΟΙ

Ενα ενθουσιώδες...
... πλήθος έχει συγκεντρωθεί στη μιλανέζικη ενδοχώρα για να ακούσει τα καυστικά σχόλια του Μπέπε Γκρίλο εις βάρος των πολιτικών. Και εκείνος δεν τους απογοητεύει. «Αφήστε τους πολιτικούς χωρίς χρήματα, χωρίς καριέρα» λέει με τη χαρακτηριστική του φωνή υπό τις επευφημίες του κόσμου. «Εάν θέλει κάποιος να βγάλει χρήματα ή να κλέψει, τότε να βρει άλλη δουλειά». Χωρίς οικονομικό όφελος, υποστηρίζει, ο μόνος λόγος για να ασχοληθεί κανείς με την πολιτική θα ήταν το πάθος. Επειτα δείχνει στο ακροατήριο τους υποψηφίους του Κινήματος των 5 Αστέρων που στέκονται πίσω του. «Λένε ότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν κυβερνητική εμπειρία. Πράγματι, δεν έχουν μάθει να κλέβουν». Το πλήθος ξεσπά σε γέλια.
   
Ενα έξυπνο...
... μείγμα καυστικού χιούμορ, δίκαιης οργής και λαϊκής οργάνωσης αποδεικνύει ότι το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο δεν είναι μια αστεία υπόθεση. Αν και δημιουργήθηκε μόλις τον Οκτώβριο του 2009, το Κίνημα των 5 Αστέρων έχει γίνει ήδη μια υπολογίσιμη δύναμη στο κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα της Ιταλίας. Στον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών, στις 6 και τις 7 Μαΐου, οι υποψήφιοι του κινήματος κατέβηκαν σε 101 από 941 δήμους και συγκέντρωσαν 200.000 ψήφους - το 9% στο σύνολο της επικράτειας. Σε πολλές πόλεις οι 5 Αστέρες είναι η δεύτερη ή η τρίτη δύναμη. Το κίνημα κέρδισε έναν μικρό αλλά στρατηγικής σημασίας δήμο, άλλοτε προπύργιο της Λέγκας του Βορρά, ο ηγέτης της οποίας βρίσκεται στο στόχαστρο των δικαστικών Αρχών για κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Είμαστε...
... στην αρχή μιας νέας εποχής που θα αλλάξει τα πάντα δηλώνει ο Γκρίλο, δημοφιλής κωμικός που ψυχαγωγεί τους Ιταλούς εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Στο twitter τον ακολουθούν περισσότεροι από 550.000 χρήστες, περίπου 850.000 είναι οι φίλοι του στο facebook. «Το Διαδίκτυο σαρώνει τα πάντα, δημιουργεί έναν νέο κόσμο άγνωστο σε πολλούς ακόμη» λέει. Η προσωπικότητα του 63χρονου Γενοβέζου είναι πολύ πιο συγκρατημένη από τη γεμάτη πάθος δημόσια εικόνα του. Oταν βρίσκεται πάνω στη σκηνή, κινείται συνεχώς σαν σβούρα και εκτοξεύει αστεία με στόχο «τα ετοιμοθάνατα πολιτικά κόμματα» και τους ηγέτες τους, στους οποίους περιλαμβάνει και τον τεχνοκράτη Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Οι πολίτες...
... της Ιταλίας χρησιμοποιούν τον χαρακτηρισμό «κάστα» όταν αναφέρονται στην πολιτική τάξη της χώρας τους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη τους στα κόμματα έχει πέσει κάτω από το 5%. Και οι πολιτικοί κάνουν ό,τι μπορούν για να τους απογοητεύσουν ακόμη περισσότερο: στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στο ιταλικό Kοινοβούλιο με αντικείμενο τη χρηματοδότηση των κομμάτων, έδωσαν το «παρών» μόλις 20 από τους 630 εκπροσώπους του έθνους. Το σκάνδαλο με το δημόσιο χρήμα που καταχράστηκε ο Ουμπέρτο Μπόσι, πολιτικός που αναδύθηκε στο πολιτικό στερέωμα καταγγέλλοντας την «κλέφτρα Ρώμη», είναι το κερασάκι στην τούρτα. Το έδαφος για να πέσει ο σπόρος της «αντιπολιτικής» του Μπέπε Γκρίλο είναι γόνιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου