Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Οι τράπεζες οφείλουν να πληρώσουν τον βαρκάρη (Who should pay the ferryman)

του Σωτήρη Γλυκοφρύδη

1. Οφείλουμε να προσδιορίσουμε τι λέμε και να πάψει η πονηρή διαλεκτική. Η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Δύση δεν είναι «ύφεση», είναι αιχμή οπισθοδρόμησης με ακίδα την Ελλάδα. Οφείλουν τα ΜΜΕ να πάψουν να παρεκτρέπουν τη γλώσσα και να διαλέξουν προσανατολισμό, με ποιους θα πάνε, τι θα πουν και ποιους θα αφήσουν.
2. Η Αμερική συνεχίζει να παραμένει «μεγάλη δύναμη». Οι τράπεζες δανείζουν αυτούς που εμπιστεύονται και αυτούς που πάνε «καλά». Η εμπιστοσύνη αυτή τη στιγμή των τραπεζών είναι στην Αμερική. Εξακολουθεί να είναι με ταχεία αντίδραση και με προσδιορισμό στόχευσης πορείας μιας εκτενούς πολυετίας.  Οφείλουν να τη στηρίξουν. Όπως οφείλει να τη στηρίξει η Ευρώπη και η Ρωσία. Η Αμερική είναι τη στιγμή το καρότσι που μεταφέρει την Ευρώπη.
3. Τώρα, ποιος θα πληρώσει τον «βαρκάρη»: Θα τον πληρώσει η τράπεζα, ο τραπεζίτης, ασχέτως κατά πόσον της ανήκει ή είναι συμμέτοχος στην αξία του φέρυ μποτ. Η τράπεζα οφείλει στα δύσκολα να πληρώνει τον βαρκάρη. Γιατί έτσι θα υπάρχουν και οι δυο,ωφελιμιστής και περασιάρης. Αυτό είναι πλήρως καθαρό.
4. Μια λύση στο οικονομικό πρόβλημα ίσως λέγεται «Κεντρική κυβέρνηση». Συμφωνώ στο βάθος με τη Μέρκελ, όχι όμως με τον Γερμανικό δογματικό μεγαλο-ιδεαλισμό. Η εκπροσώπηση όλων των λαών πρέπει να γίνει με πληθυσμιακά κριτήρια υπό αυξημένη αναλογία στα μικρoπληθυσμιακά κράτη. Στην υπάρχουσα κρίση η ευκαιρία για ένωση της Ευρώπης - Ευρωζώνης είναι μοναδική. Η τάση σύμπτυξης υπάρχει σε περίοδο κινδύνου και όχι σε εποχή ευμάρειας και ευτυχίας η οποία στο βάθος δεν υπάρχει (γιατί ευτυχία είναι το «εδώ και τώρα», η στιγμή).
5. Οι τράπεζες ευθύνονται για το υπερβάλλον χρήμα. Από το μη χρήμα κέρδισαν πολύ χρήμα, ζωντανό, οφείλουν πρώτες να το χάσουν. Οι τράπεζες πρέπει να απολέσουν ως και το 50% των εισοδημάτων τους πληρώνοντας τα χρεόγραφα του περασιάρη. Ευθύνονται αυτές για την κρίση, ας είναι - και να είναι - οι πληρωτές της κρίσης. Ουδεμία τράπεζα θα πέσει έξω αν γίνει σωστός προσδιορισμός του κουρέματος των χαρτιών της. Σε μια κοινωνία δικαίου (αν υπάρχει) το κούρεμα πρέπει να γίνεται στους πλέον «κύριους και γραβατωμένους» για να παραμένουν «κύριοι και γραβατωμένοι». Καλύτερα μια τράπεζα να υποβαθμιστεί παρά να συμβεί αυτό σε ένα ταμείο λαϊκής μέριμνας. Η κοινωνική πρόνοια πρέπει να προστατευτεί σαφώς περισσότερο από τον τραπεζίτη.
6. Ο τραπεζίτης οφείλει να πληρώσει τον βαρκάρη. Η υπερκατανάλωση του καπιταλισμού και ο εξαναγκασμός της ασυδοσίας οφείλεται στο λαό μεν, αλλά με ηθικό αυτουργό τον τραπεζίτη. Αυτός υπήρξε ο έμπορος του χρήματος. Αυτός υπήρξε ο έμπορος των ναρκωτικών των ομολόγων, των χρηματοπιστωτικών, κ.λπ. στα οποία έμπλεξε ο χρήστης, ο αδαής ή ο βαρκάρης.
Ο τραπεζίτης πρέπει και για άλλο λόγο να πληρώσει τον βαρκάρη. Γιατί είναι δικός του άνθρωπος που δεν γνωρίζει, παίρνοντας δυο κέρματα, ο δύσμοιρος, τι μεταφέρει ...
(δες Μαρκόπουλος- Ποιος Πληρώνει το Βαρκάρη- YouTube – και ποιος είναι ο βαθύς Ερμής).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου