Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Πως να ξεκινήσετε ένα κίνημα - "Ο πρώτος οπαδός είναι αυτός που μεταμορφώνει έναν μοναχικό τρελό, σε αρχηγό"

Πως ξεκινούν τα κινήματα; Σε μόλις τρία λεπτά, στην ομιλία του στο TED 2010, στο Long Beach της California, o Derek Sivers δίνει την δική του απάντηση.



 Η ομιλία του Sivers:
 
«Έτσι λοιπόν, κυρίες και κύριοι, εδώ στο TED συζητάμε αρκετά περί ηγεσίας και πώς μπορεί κανείς να φτιάξει ένα κίνημα. Ας δούμε λοιπόν ένα κίνημα εν τη γενέσει του, από την αρχή ως το τέλος, μέσα σε τρία λεπτά και ας εξετάσουμε τα μαθήματα που προκύπτουν απ” αυτό.
Πρώτα φυσικά, όπως γνωρίζετε,χρειάζεται ένας αρχηγός που να έχει τσαγανό να βγει μπροστά και να γελοιοποιηθεί. Αλλά αυτό που κάνει είναι τόσο εύκολο να βρει μιμητές. Ορίστε και ο πρώτος του οπαδός με ζωτικό ρόλο. Θα δείξει σε όλους τους άλλους πώς να ακολουθήσουν.
Κοιτάξτε τώρα πώς ο αρχηγός τον αγκαλιάζει σαν ίσο. Τώρα πια δεν έχει να κάνει με τον αρχηγό. Έχει να κάνει μ” αυτούς, πληθυντικός. Τώρα καλεί τους φίλους του. Εάν προσέξατε, ο πρώτος οπαδός είναι στην πραγματικότητα ένας υποτιμημένος αρχηγός από μόνος του. Χρειάζεται κότσια για να βγεις μπροστά κατ” αυτόν τον τρόπο. Ο πρώτος οπαδός είναι αυτός που μεταμορφώνει έναν μοναχικό τρελό, σε αρχηγό.
Και τώρα έρχεται ένας δεύτερος οπαδός. Τώρα δεν πρόκειται για έναν μοναχικό τρελό, ούτε για δύο, τρεις είναι πλήθος, και το πλήθος είναι είδηση. Ένα κίνημα πρέπει να είναι δημόσιο. Είναι σημαντικό να μην αναδεικνύεται μόνον ο αρχηγός, αλλά και οι οπαδοί επειδή θα δείτε ότι οι νέοι οπαδοί συναγωνίζονται τους οπαδούς, όχι τον αρχηγό.
Έρχονται άλλοι δυο άνθρωποι και αμέσως μετά, άλλοι τρεις. Τώρα απέκτησε ορμή. Αυτό είναι το σημείο αιχμής. Τώρα έχουμε ένα κίνημα. Παρατηρείστε ότι καθώς συμμετέχουν περισσότεροι άνθρωποι, γίνεται λιγότερο παράτολμο. Αυτοί που μέχρι πρότινος στέκονταν στο περιθώριο, τώρα δεν έχουν λόγο να μη συμμετέχουν. Δεν πρόκειται να βγουν μπροστά. Δεν θα γελοιοποιηθούν. Αλλά θα γίνουν μέρος του δημοφιλούς πλήθους εάν βιαστούν. Στο επόμενο λεπτό, θα δείτε όλους αυτούς που προτιμούν να ενταχθούν στο πλήθος επειδή στο τέλος θα γελοιοποιηθούν εάν δεν συμμετέχουν, και έτσι φτιάχνεται ένα κίνημα.

«Ο πρώτος οπαδός είναι αυτός που μεταμορφώνει έναν μοναχικό τρελό, σε αρχηγό»

Αλλά ας ανακεφαλαιώσουμε μερικά μαθήματα απ” όλο αυτό. Καταρχάς, εάν είστε τύπος, σαν αυτόν τον ημίγυμνο άνδρα που χορεύει μόνος του, θυμηθείτε την σπουδαιότητα της προσέγγισης των πρώτων λίγων οπαδών σας, ως ίσους έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για το κίνημα κι όχι για τον εαυτό σας. Ωραία, αλλά ίσως χάσαμε το πραγματικό μάθημα εδώ.
Το μεγαλύτερο μάθημα, εάν προσέξετε – το πιάσατε – είναι πως η ηγεσία υπερεγκωμιάζεται, πως ναι, ο ημίγυμνος άνδρας ήταν πρώτος και θα πάρει όλα τα εύσημα, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ο πρώτος οπαδός που μεταμόρφωσε τον μοναχικό τρελό σε ηγέτη. Έτσι, αυτό που μας λένε ότι πρέπει όλοι να είμαστε αρχηγοί, δεν είναι στην πραγματικότητα αποτελεσματικό.
 Εάν στ” αλήθεια ενδιαφέρεστε να ξεκινήσετε ένα κίνημα, πρέπει να έχετε το κουράγιο να ακολουθήσετε και να δείξετε σε άλλους πώς να ακολουθήσουν. Και όταν βρείτε έναν μοναχικό τρελό που κάνει κάτι εξαιρετικό, να έχετε τα κότσια να είστε ο πρώτος που θα βγει μπροστά και θα ακολουθήσει. »
INFO:
Ο Derek Sivers είναι ο δημιουργός της CD Baby. Επαγγελματίας μουσικός από το 1987 ξεκίνησε την CD Baby το 1998, οπότε και άρχισε να πουλά το cd του διαδικτυακά. Στην συνέχεια φίλοι και γνωστοί άρχισαν να του ζητούν να πουλήσει και τα δικά τους μουσικά έργα. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα και η CD Baby έγινε μία από τις μεγαλύτερες σε πωλήσεις ανεξάρτητη εταιρεία στο διαδίκτυο.
Περισσότερα για τον Sivers στην ιστοσελίδα του http://sivers.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου