Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Ο εξάψαλμος των γύφτων

γράφουν ο Ιόλαος και η Δηιάνειρα 27/5/2014

@ Τέλεια στημένο το σκηνικό χιλιάδων ‘σκηνοθετών’, ‘σκηνογράφων’, ‘τεχνικών’, ‘ηθοποιών’,
decision,  image και opinion makers  με διακαναλική εκφορά. Τι κι αν η Ελλάδα βουλιάζει και χρεοκοπεί, λεφτά υπάρχουν για να στηθεί το παραμύθι. Ένα παραμύθι που ‘χει σκοπό, σημάδι και στόχο το μυαλό σου, το μυαλό μου, το μυαλό του κάθε θεατή, του κάθε ακροατή, του κάθε Έλληνα. Δεν βλέπεις, δεν ακούς, δεν σκέπτεσαι. Βλέπεις, ακούς και σκέπτεσαι μόνο αυτά που θέλουν Αυτοί. Αυτοί που σαν Picasso, Lars von Trier, Godard και Huston 
έστησαν το σκηνικό. Πρώτα οι δήμοι που βάφονταν μπλε και οι οθόνες να στολίζονται σαν εθνική εορτή. Μετά οι περιφέρειες μπλε, πολύ μπλε με ντεσού λίγο ροζάκι για ξεκάρφωμα. Ύστερα το σκηνικό αργοπορεί, αργοπορεί πολύ, μένοντας σταθερό και ίδιο στις οθόνες για να το εμπεδώσουμε. Να εμπεδώσουμε ότι τίποτα δεν άλλαξε. Συμβολισμός βγαλμένος από πλάνα του μακαρίτη του Αγγελόπουλου χωρίς όμως αισθητική, ποίηση ή εικαστική πινελιά. Τρεις ώρες το πλάνο μένει ακίνητο, αμετάβλητο κι αναλλοίωτο για να πεισθεί κι ο πιο άπιστος Θωμάς, για να λουφάξουν οι υποβολείς, για να καμφθούν τα όποια χαμόγελα, για να μην πάρουν τα όνειρα ούτε χαρά ούτε κι εκδίκηση. Φτάνει το 10% η ενσωμάτωση στις περιφέρειες κι όμως η εμφάνιση εθνικού δείγματος από τις Ευρωεκλογές καθυστερεί. Ένας υπάλληλος της Singular Logic εμφανίζεται λέει κάτι στα ψιθυριστά κι από μέσα του για πρόβλεψη κι εξαφανίζεται. Δέκα λεπτά πριν τις δέκα κάνει την εμφάνιση του ο χάρτης σε ενσωμάτωση 16,97%. Το ροζ σκίζει το μπλε απ’ άκρου σ’ άκρου. Η μονοτονία κι η μονοχρωμία σπάει καθοριστικά αλλά η ζημιά έχει γίνει. Το χαμόγελο έχει παγώσει κι οι παπαγάλοι της ενημέρωσης εργολαβικά συνεχίζουν το εντεταλμένο μακάβριο έργο τους.


@ Ολίγον τα έχασα και προβληματίστηκα σφόδρα με την παρασκευάτικη συγκέντρωση του πρωθυπουργού στην Πλατεία Συντάγματος; Όχι δηλαδή σ’ όλη την πλατεία αλλά στην κεντρική αλέα, εκεί γύρω από το σιντριβάνι και τα σκαλάκια. Όχι την Όθωνος, όχι την Βασιλέως Γεωργίου Α, ούτε την Αμαλίας, ούτε τον Άγνωστο ούτε το παρτέρι που έφυγε για την αιωνιότητα ο  Δημήτρης Χριστούλιας αφήνοντας την πενιχρή και πετσοκομμένη σύνταξη ζωής του στο χρεωκοπημένο και καταληστεμένο δημόσιο, μόνο στον κεντρικό διάδρομο. Στην τηλεόραση ήθελαν να φαντάζει τεράστια αλλά παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του σκηνοθέτη, την αποθέωση του στενού κοντινού και του αχανούς μακρινού πλάνου, τους καπνούς και τις σημαίες του πλαστικού, δεν τα κατάφερε. Άνθρωπος είναι ο σκηνοθέτης κι όχι ο μάγος Χουντίνι. Η συγκέντρωση ούτε τις γενικές συνελεύσεις των αγανακτισμένων δεν έφτανε σε κόσμο. Τόσοι, σύμβουλοι, τόσα μυαλά και δεν σκέφτηκε κανείς ότι αν ο πρωθυπουργός, μιας κι είχε και τα γενέθλια του, καλούσε τον κόσμο για κρακεράκι και ποτάκι θα γέμιζε την πλατεία. Μόνο οι λιμοκτονούντες στο δήμο Αθηναίων είναι περισσότεροι.

@ Η χειραγώγηση της κοινής γνώμης συνεχίζεται αμείωτη αν δεν έχει ενταθεί παρά τα αποτελέσματα των εκλογών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε παροξυσμική έξαρση καταγγέλλει, σαν αντισυνταγματικές, τις ενέργειες της νικήτριας αντιπολίτευσης να ζητήσει εκλογές. Όμως όταν ο ίδιος, ο αρχηγός του, και το κόμμα του έκαναν το ίδιο κι απαράλλακτο στις ευρωεκλογές του 2009 που κέρδισαν, είχαν ηθικό, νομικό και πολιτικό δικαίωμα!!!! Ο πρωθυπουργός πιάνει το νόημα της κάλπης αλλά νομίζει πως είναι ακόμα πρώτος κι η αντιπολίτευση δεύτερη και τρέχει για να μην τον πιάσει. Το κοράκια της προπαγάνδας στα διάφορα πάνελ πέφτουν πάνω στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ζητώντας τους να κάνουν τουλάχιστον χαρακίρι επειδή τόλμησαν να νικήσουν!!!! Κι εμείς οι ψηφοφόροι; Σίγουρα παραπλανημένοι, αποπροσανατολισμένοι, μπερδεμένοι από μηνύματα και μέσα αλλά πάνω απ’ όλα άβουλοι, δειλοί και φοβισμένοι, μαρκαρισμένοι δια βίου αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι, σαν βουβάλια σε τεξανό ράντζο, κάνουμε ότι δεν κατανοούμε ή ότι δεν βλέπουμε τα παιδιά μας, μορφωμένα με το υστέρημα μας, να κουνούν τα μαντίλια, να φεύγουν στα ξένα και να ραγίζει η καρδιά τους κι η δική μας. Κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τα εισοδήματα μας να χάνονται, τα σπίτια μας να τα παίρνουν οι τράπεζες κι οι φόροι, τις συντάξεις μιας ζωής να κλέβονται αναίσχυντα και να ρημάζονται. Κάνουμε ότι δεν κατανοούμε την φτώχια που μας πλησιάζει, τους ανήμπορους δίπλα μας, τους αστέγους, τους ανέργους, τους αυτοκτονούντες από δυστυχία κι απελπισία. Δεν κατανοούμε και δεν βλέπουμε ότι χωρίς αντίδραση, χωρίς ανατροπή και χωρίς το διώξιμο και την απαλλαγή τούτης της κατάστασης κάνουμε τ’ αγέννητα παιδιά κι εγγόνια μας ραγιάδες και υπόδουλους. Ανάξια σπορά, άσωτη πατέρων και προγόνων μας.

@ Μ’ ένα σακίδιο στον ώμο, συμπαθητικό μουτράκι, αναγνωσιμότητα από το γυαλί, λίγα λόγια και θολά, εσάνς life style και την νεότητα σαν διαβατήριο έχεις μέλλον σε τούτο τον τόπο.  Τι να τα κάνουν σήμερα οι άνθρωποι, τα προγράμματα, τις θέσεις και τις δύσκολες απόψεις, μήπως τις ακούνε απολιθωμένοι στο κουτί; Σύνθημα θέλουμε κι αρχηγό να το πει κι εμείς βουρ από πίσω του να κάνουμε την πλέμπα. Το γυαλί σέρνει καράβι στις μέρες μας. Σε ξεσηκώνει,, σε κοιμίζει, σε ερεθίζει όπως το καταλαβαίνει και το επιθυμεί ο καθείς, σε ταΐζει έστω και εικονικά, σε διασκεδάζει σε ενημερώνει σου βγάζει και πολιτικούς. Διαφωνείς για το τελευταίο; Ας δούμε τα αποτελέσματα των προχθεσινών Ευρωεκλογών. Ο Θεοδωράκης εμφανίζεται με νέο κόμμα αλλά χωρίς λεφτά. Καταναλώνει όμως δωρεάν τόσο τηλεοπτικό χρόνο που ούτε ‘εύρωστα’ κόμματα του κυβερνητικού σχηματισμού μπορούν κατά διάνοια να αγοράσουν και παίρνει 6,60%. Η Χρυσή Αυγή, φυλακισμένη κι αποκλεισμένη από τις τηλεοράσεις παρούσα κατά κόρον όμως δια της απουσίας της ανεβαίνει στο 9,40%. Ο ξεχασμένος Καρατζαφέρης αλλά με δικό του κανάλι πετάγεται στο 2,70%, προίκα ικανή για να διαπραγματεύεται την ένταξη του στη ΝΔ των ‘προδοτών’ Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη που ξανάγιναν ‘φίλοι’ του. Για να μη πω ότι τα κανάλια φρύαξαν για να μπορέσουν να κρατήσουν την κατρακύλα της ΝΔ στο 22,71%, την εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ, δια της μεταμφιέσεως του σε Ελιά, στο 8,02% και να αποτρέψουν τον διαβολικό ΣΥΡΙΖΑ από το ατύχημα να φτάσει και να ξεπεράσει το 30%. Για να μη πω ότι τα κανάλια συνεχίζουν να θεωρούν νικητές τα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού κι ας πήραν σε απόλυτους αριθμούς 1.750.000 ψήφους από 6.500.000 που είχαν άλλοτε. Τι δεν καταλαβαίνεις; Μάλιστα, κατάλαβα. Περιμένεις την δημοσκόπηση της GPO  στον Πρετεντέρη που φέρνει την ΝΔ 2,5% μπροστά σε εθνικές εκλογές. Εγώ παραιτούμε. Κάηκα.

@ Στον Περισσό μετρούν τα σπόρια των 70,260 της αύξησης. Το ΚΚΕ σε πλατειά ολομέλεια ελέγχει τους καινούργιους αν είναι συνειδητοί, καθαροί, αμόλυντοι και ικανοί για την επανάσταση που ξέχασε.
27.05.2014 - Ιόλαος και Δηιάνειρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου