Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Οι πιο κρίσιμες εκλογές από το 1974

 
του Κωνσταντίνου Τσουκαλά

Οι εκλογές αυτές είναι οι πιο κρίσιμες από το 1974. Η κρισιμότητά τους εντοπίζεται σε πολλά επίπεδα. Προφανώς σε ένα πρώτο επίπεδο, η κρίση της ελληνικής κοινωνίας, και τα αδιέξοδα στα οποία μας έχει οδηγήσει η πολιτική των τελευταίων ετών, καθιστά επιτακτική την αλλαγή του πολιτική σκηνικού. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Σήμερα για πρώτη φορά, εδώ και παραπάνω από μισό αιώνα, η αριστερά διεκδικεί την εξουσία. Για όλους εκείνους που εξακολουθούν να εμπνέονται από τα οράματα της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης η ελπίδα για μια νέα κοινωνία είναι εδώ.
Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο είμαστε ενταγμένοι. Μετά από είκοσι χρόνια, το νεοφιλελεύθερο μοντέλο φαίνεται να κλονίζεται. Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, το χάσμα ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο, η κατάλυση των κοινωνικών κρατών δεν είναι παρά οι προεκτάσεις των νέων εξουσιαστικών ισορροπιών που παγιώθηκαν στη δεκαετία του 90, αλλά τα αδιέξοδα είναι προφανή. Από κοινού πλέον όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν ότι η ευρωπαϊκή πορεία πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Οι πολιτικές της λιτότητας οδηγούν σε συνεχώς εντεινόμενη εξαθλίωση. Μια εξαθλίωση, μάλιστα, που εμφανίζεται σαν αναπόφευκτη. Θα πρέπει λοιπόν να ξαναδιατυπώσουμε το όραμα της προόδου με άλλους όρους.
Ο δρόμος, βέβαια, κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Αυτός όμως είναι ένας επιπλέον λόγος να τολμήσει κανείς την υπέρβαση. 
Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν είχα το δικαίωμα να αρνηθώ τη στράτευσή μου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις κρίσιμες αυτές στιγμές η έννοια της αριστεράς ανακτά την ιστορική της σημασία.

*Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος βουλευτής επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου