Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Ο Βαλάντερ ξεναγεί τον Βαρουφάκη στη Ρίγα.

του Απόστολου Λυκεσά*
 
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο τίτλο στα σημερινά «Νέα», απαξίωσε στη Ρίγα της Λετονίας να συμποσιαστεί με τους συναδέλφους του και προτίμησε να συνδυάσει δυό ξανθές με ... λουκάνικα. Προς θεού, μην πάει ο νους σας στο πονηρό, ούτε η καλή εφημερίδα έχει αυτό το σκοπό. Γι αυτό κι εξηγεί αμέσως, με μικρά γράμματα, ότι εννοεί δυό ξανθές μπύρες, που ήταν ξανθές από γεννησιμιού τους και δεν χρειαζόταν να προσέχουν τις ρίζες του κριθαριού που στίφτηκε για να γίνουν τέτοιες. Για τα λουκάνικα δεν διευκρινίζεται αν ήταν βραστά, ψητά, ή σπετσοφάι τον λετονική εκδοχή του οποίου δεν γνωρίζω
 
Μικρό το κακό με τον τίτλο, αν σκεφτεί κανείς ότι, προχθές, άλλη εφημερίδα, που έχει από κατασκευής Θέμα, έγραφε στην πρώτη σελίδα ότι ο Φλαμπουράρης τα έκανε πλακάκια με την Λάτση. Χωρίς διευκρίνιση στην πρώτη σελίδα, ότι βρίσκοταν απλώς στην ίδια λίστα γάμου και άρα συναντήθηκαν όσο συναντιούνται τα γεμιστά πιπέρια με το τάπερ που τα περιέχει.
Η ιστορία πάντως με τις ξανθές στη Ρίγα με κάνει να θυμώσω. Με τον Βαρουφάκη. Διότι, χωρίς να αμφιβάλω στιγμή για το ρεπορτάζ, συνάγω το αδιασταύρωτο μεν, βάσιμο δε, συμπέρασμα ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν διαβάζει λογοτεχνία, ούτε καν αστυνομική. Αν διάβαζε, θα είχε βρεθεί στη Ρίγα αφού πρώτα είχε εντρυφήσει στην περιπέτεια του μυθιστορηματικού ήρωα του Χένιγκ Μανκέλ, Κερτ Βαλάντερ, στην πρωτεύουσα της Λετονίας. Το μυθιστόρημα «Τα σκυλιά της Ρίγα» θα είχε επιδράσει παιδευτικά στον άναρχο και διαλυτικό χαρακτήρα του Βαρουφάκη.
Πρώτον ο συγγραφεύς πάσχει από την ίδια αριστερή στρέβλωση η οποία, μάλιστα, τον οδήγησε ακόμη και πάνω στο καράβι για την Γάζα, ενώ δεν παύει την συνήθειά του να θέλει να οργανώνει θεατρικές ομάδες στην Αφρική αντί να στρογγυλοκάθεται στους καναπέδες της ΙΚΕΑ απολαμβάνοντας το τζακούζι του.
Δεύτερο, η μυθιστορηματική του περσόνα, αυτός ο Βαλάντερ, είναι χωμένος μέσα στην αμφιβολία, διαρκώς αξύριστος, ατημέλητος και αρέσκεται να χορεύει με τα διαόλια που είναι εγκατεστημένα στο μυαλό και την ψυχή του, αντί να σαβουροτρώει με τους συναδέλφους του, οι οποίοι είναι μια χαρά συνάδελφοι, που κάνουν  πάντα ότι τους λέει το book by the book, δηλαδή το εγχειρίδιο της σχολής αστυνομίας του Όσλο.
Τρίτο, θα είχε πληροφορίες από πρώτο χέρι για το τι ακριβώς συμβαίνει στο ξακουστό επεισόδιο υπό τον προφητικό τίτλο «Τα σκυλιά της Ρίγα». Οπότε, ακολουθώντας το πρωτόκολλο του Βαλάντερ, δεν θα έκανε παρέες με δυό ξανθές αλλά με μια ρωσίδα, βότκα δηλαδή, το μόνο κατάλοιπο από την Σοβιετική Ένωση που εξακολουθεί να γνωρίζει μέρες και νύχτες δόξας στη χώρα της Βαλτικής. Εντάξει, ο συγγραφέας Μανκέλ δεν έχει και την καλύτερη ιδέα για την κατάσταση στη Λετονία, οι περιγραφές της πόλης δεν σε κάνουν να θέλεις να πας τουρίστας, ακόμη κι αν ολόκληρος Σόιμπλε σου κάνει τον ξεναγό και σου εγγυάται ότι αξίζει «να δεις την όμορφη Ρίγα».
Τέταρτο, ο Βαρουφάκης θα είχε μια καλή δικαιολογία να μην προτιμήσει τις παρέες με τους ομολόγους του, επικαλούμενος πάλι τον Βαλάντερ, ο οποίος, επιδεικνύει τόση εμπιστοσύνη στους συναδέλφους του αστυνομικούς όση η Κοκκινοσκουφίτσα στον κακό λύκο. Όλο μόνος του τριγυρνάει συντροφιά με τα διαόλια του, αλλά μπύρες και μάλιστα ξανθές δεν πίνει, τα παίρνει τα μέτρα του, μην τον περιλάβουν τα πρωτοσέλιδα και δεν βγάζει άκρη ακόμη κι αν ο συγγραφέας είναι φίλος του.
Τελευταίο, και κυριότερο, θα είχε μάθει ότι στη Λετονία, στη Ρίγα, το να μιλάς δεν είναι βαλτική συνήθεια. Παρά τις προσπάθειες, ακόμη και του συγγραφέα, ο συμπαθής δημοσιογράφος του βιβλίου Σεργκέι Ούπιτις που θέλει να κάνει έρευνες για την διαφθορά το τρώει το κεφάλι του. Άμα θες δηλαδή να μιλάς να καθήσεις στη Σουηδία, διότι, άμα μιλάς στη Ρίγα, βρίσκουν αφορμή οι...θεσμοί, να αδειάσουν στο στόμα σου θειικό οξύ και τότε, τα δόντια, τα χείλη, ο φάρυγγας, παίρνουν μια σκούρα μπλέ απόχρωση, προς το μαύρο, για να είμαστε ακριβείς, σαν τις λερές εισόδους που έχουν τα οικοδομικά μπλοκ στο Μπρονξ.
Τα θυμήθηκα όλα αυτά για να καταδείξω ότι, όσοι λένε πως στα μυθιστορήματα οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική, είναι βαλτοί, και πως, αντιθέτως, όσοι τα λένε αυτά έχουν σκοπό να καταπίνεις τα παραμύθια τους για αλήθειες και πραγματικότητες.
Πάντως, οι Γερμανοί διαβάζουν τα πάντα, διότι θέλουν να τα ξέρουν όλα, γι αυτό και τη λύση στο μυστήριο της υπόθεσης που σας παρουσίασα ως αλήθεια ενώ, εμφανώς πρόκειται για αποκύημα φαντασίας, την ανακάλυψε σήμερα μόνο μια γερμανική εφημερίδα η Die Welt, η οποία ακολουθώντας την εμπειρία του Βαλάντερ, κατανοώντας ότι πρέπει να έχεις πάντα τον νου σου, διότι κανένας δεν είναι στη Ρίγα αυτό που σε πρώτη ματιά φαίνεται, αντιλήφθηκε ότι το σχέδιο ήταν σατανικό, κι ας μην κομπάζω, για να αντικατασταθεί στη διαπραγμάτευση ο αντικομφορμιστής στο ντύσιμο αλλά αθώος σοσιαλδημοκράτης υπουργός από τον πούρο και αμετανόητο  μαρξιστή Ευκλείδη Τσακαλώτο.

* Ο δημοσιογράφος του ρ/σ "Στο Κόκκινο 93,4" Απόστολος Λυκεσάς αρθρογραφεί καθημερινά στο alterthess.gr. Ακούστε ζωντανά στο "Κόκκινο 93,4" την εκπομπή "Ορθά- Κοφτά" με τον Απόστολο Λυκεσά Δευτέρα- Παρασκευή 11:00-12:00. Επικοινωνία με τον Απόστολο Λυκεσά στο apostoloslyk1@gmail.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου