Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Πικετί: Η υποκρισία απέναντι στην Ελλάδα

 
Ο Γάλλος οικονομολόγος T. Piketty ήταν στο Βερολίνο, την Τετάρτη 20 Μάη, για να λάβει από το Ίδρυμα Friedrich Ebert, το βραβείο για το βιβλίο του «το Κεφάλαιο στον εικοστό πρώτο αιώνα». Εκεί μίλησε για το δημόσιο χρέος, το οποίο είναι αρκετά ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία. Ο Γάλλος οικονομολόγος δήλωσε πως δύο ευρωπαϊκές χώρες, στο παρελθόν, είχαν χρέη πολύ «υψηλότερα από την Ελλάδα σήμερα». Αυτές ήταν η Μεγάλη Βρετανία το δέκατο ένατο αιώνα, μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους, και η Γερμανία μετά το 1945. Κάθε μία χώρα από αυτές τις δυο είχε δημόσιο χρέος που έφθανε μέχρι και το 200% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους.
Η Βρετανία  χρειάστηκε έναν αιώνα για μειώσει το δημόσιο χρέος της ήτοι από το 1815 έως το 1914. Η Γερμανία, ομοίως, είδε το χρέος της σε μεγάλο βαθμό να διαγράφεται από τους Συμμάχους το 1953. Αυτό ήταν «Ένα πολύ καλό πράγμα», είπε ο Thomas Piketty, γιατί επέτρεψε στους Γερμανούς να ανασυγκροτήσουν τη χώρα και να γίνει στη συνέχεια μια σημαντική οικονομική δύναμη στον κόσμο.
Γιατί δεν κάνουμε το ίδιο πράγμα με την Ελλάδα σήμερα; Αναρωτήθηκε ο Πικετί. "Οι νέοι Έλληνες ήταν περισσότερο υπεύθυνοι για τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν απ’ ότι οι Γερμανοί το 1953; Γιατί κάποιοι αρνούνται αυτό που ήταν αποδεκτό για τους Γερμανούς; ".
Ο Piketty επισημαίνει πως "Αν η οικονομική κρίση ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2008, εκεί επιλύθηκε γρήγορα, αλλά έχει γίνει μια ευρωπαϊκή κρίση, επειδή στην Ευρώπη δεν έχουμε πάρει τις σωστές αποφάσεις. Θέλαμε να μειωθούν τα δημόσια ελλείμματα πάρα πολύ γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανεργία είναι τόσο υψηλή και σήμερα. "
Τι μπορεί να γίνει; Ένα Κοινοβούλιο της ευρωζώνης προτείνει ο Γάλλος οικονομολόγος, όπου κάθε χώρα θα εκπροσωπείται αναλογικά με τον πληθυσμό της, πράγμα που σημαίνει ότι η Γερμανία θα αποδεχθεί να είναι μειοψηφία".
Όσο για τις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης των πλουσίων, ο Piketty λέει πως «Αυτό είναι υποκρισία». «Η Αθήνα είπε να φορολογήσει τους πλούσιους, αλλά αυτοί βάζουν τα χρήματά τους στις γαλλικές ή στις γερμανικές τράπεζες που αρνούνται την παροχή πληροφοριών προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με τους πελάτες τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου