Mpelalis Reviews

Mpelalis Reviews

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Βαρέθηκα…


του
 
Καθώς φωσφόριζαν δίπλα μου οι σημειώσεις για το σημερινό κείμενο, «Να ο τίτλος», είπα μέσα μου: «Βαρέθηκα». Σκέφτηκα τότε να βάλω απλώς τους στίχους από το ομότιτλο τραγούδι του αείμνηστου Νικόλα Άσιμου, που είχε γράψει και τον υπέροχο «Μπαγάσα»-ναι, ναι αυτόν που έκοψε η Εκκλησία από το βιβλίο των Θρησκευτικών
Μετά θυμήθηκα ένα άλλο τραγούδι, που είχε γράψει ο Θάνος Μικρούτσικος, σε στίχους του Βόλφ Μπίρμαν. Τίτλος, «Τους έχω βαρεθεί»… Ταίριαζαν και τα δυό για την περίσταση, αλλά τελικά αποφάσισα να αραδιάσω τα δικά μου «Βαρέθηκα». Των ημερών, αλλά και διαχρονικά: 
  • Βαρέθηκα τις καθημερινές, ανόητες και πληκτικές αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης με τη ΝΔ και τους υπόλοιπους. Κενόηχες ανακοινώσεις που συντηρούν την ορχήστρα του τίποτε, επιτείνουν την σύγχυση και σπανίως εισκομίζουν κάτι διαφωτιστικό.
  • Βαρέθηκα τις κουβέντες και την ατέρμονα διαδικασία για την συγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Χίλια κομμάτια, αρχηγοί και αρχηγίσκοι, τάσεις και από-κόμματα, μωροφιλοδοξίες και αβυσσαλέες (προσωπικές ) αντιθέσεις, φλυαρία και μηδέν εις το πηλίκον. Μια ματιά στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πείθει για του λόγου το αληθές.
  • Βαρέθηκα την ασθμαίνουσα προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδείξει ότι το δικό της success story αξίζει τον κόπο, εν αντιθέσει προς αυτό που είχαν υψώσει περίοπτο οι προηγούμενοι.
  • Βαρέθηκα να ακούω τον αρχηγό της ΝΔ να λέει ότι θα μειώσει τους φόρους, αλλά να μην καταθέσει πειστικά στοιχεία από πού θα βρει τα χρήματα που απαιτούνται.
  • Βαρέθηκα να εγκαλεί την ΕΡΤ ως τσιράκι της κυβερνητικής πολιτικής η αντιπολίτευση, κυρίως η αξιωματική, τη στιγμή που οι σημερινοί πατάνε στα δικά τους βήματα και συντηρούν τον γνωστό φαύλο κύκλο της προπαγάνδας. Αν υπάρχει έστω και ένας-ακόμη και ο πιο παθιασμένος οπαδός της ΝΔ-που πιστεύει ότι ως κυβέρνηση η ΝΔ θα καταστήσει την ΕΡΤ κάτι σαν BBC, να σηκώσει το χέρι.
  • Βαρέθηκα να μας δίνουν μαθήματα πολιτικής ηθικής οι Ευρωπαίοι, μιλώντας για την διεφθαρμένη χώρα του Νότου. Ποιοι; Οι άρχοντες της διαφθοράς.
    Αυτοί που λαδώνουν κόμματα και πρόσωπα, αυτοί που έχουν τις μίζες σαν εγκόλπιο  πιστού, αυτοί που κάνουν παστρικά τις βρωμοδουλειές τους και ύστερα βγαίνουν άμωμοι στον άμβωνα παραδίδοντας μαθήματα κατά της διαφθοράς.
  • Βαρέθηκα τους δικούς μας «κοψοχέρηδες»-σαν την κυρία Άννα Παναγιωτοπούλου, φερ ειπείν- που επιχειρούν με κραυγές να μετατρέψουν σε καθαρτήριο  τις ενοχές για την ψήφο τους . Παλιά μου τέχνη κόσκινο, ιδία από προβεβλημένους ανθρώπους του Πολιτισμού και των Τεχνών. Για όλους αυτούς, που πάνε με το ρεύμα και έπειτα στρίβουν, έλεγε ο Νίκος Καρούζος : «Καταφερτζήδες του πνεύματος και των στίχων, ευκλεώς στοιχηθείτε».
  • Βαρέθηκα να βλέπω στα σάιτ λογής «σταρλετίτσες», ημέτερες και ξένες, να πουλάνε τη γύμνια τους για να ντύσουν-και να πουλήσουν ακριβά- την ασημαντότητα του είναι τους. Κι αυτά καλά κάνουν. Τόσα είναι, αυτό μπορούν. Αλλά τα σάιτ;
…Ουφ, βαρέθηκα! Εσάς σας παραδίδω στους στίχους των δύο τραγουδιών που αναφέρθηκαν εισαγωγικώς. Όσο για μένα, ετοιμάζομαι να υποδεχθώ τον αγαπημένο Ιούλιο, ετοιμάζοντας ένα δοξαστικό προς τιμήν του… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου